Analýza: Restauratéři začátkem listopadu utržili o 10 % méně než v r. 2019

Praha – Restauratéři podle dat společnosti Storyous v prvním listopadovém týdnu utržili o zhruba deset procent méně než v roce 2019, kdy byly ceny zboží, energií i služeb výrazně nižší. Návštěvnost se proti stavu před dvěma lety propadla o dvojnásobek. ČTK to dnes sdělili zástupci firmy Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy.

Tržby i počet hostů klesl začátkem listopadu také ve srovnání s posledním říjnovým týdnem letošního roku. Důvodem byla zhoršující se epidemická situace, ukončení sezonního provozu vybraných restaurací, znovuzavedení práce z domu v některých firmách, ale i kontrola dokladů o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu.

V případě průměrné tržby na podnik propad v prvním listopadovém týdnu proti poslednímu týdnu v říjnu činil asi 22 procent, návštěvnost klesla zhruba o 16 procent. Největší pokles evidovaly restaurace v Královéhradeckém kraji. Tržby jim spadly přibližně o 45 procent, návštěvnost byla mezitýdenně nižší o 35 procent. Nejlépe se dařilo restauracím ve Zlínském kraji, které utržily o zhruba čtyři procenta méně, návštěvnosti jim asi o dvě procenta vzrostla.

Zajímavost :  Musk už prodal akcie Tesly za skoro sedm miliard dolarů

U srovnání posledního říjnového a prvního listopadového týdnu je podle PR manažerky Storyous Jany Kohoutové brát v úvahu i podzimní prázdniny školáků. V některých případech trvaly celý týden, navíc bylo hezké počasí. „Řada rodin ještě vyrazila na prodloužený víkend a poslední letošní dovolenou. Tržby restaurací tudíž v posledním říjnovém týdnu oproti týdnu předcházejícímu vzrostly o zhruba šest procent. O to ostřejší sešup pak následoval v listopadu,“ uvedla.

Pro restauratéry bude podle Kohoutové rozhodující předvánoční a vánoční období, kdy hostí různé večírky. Za běžného stavu pro ně tento čas společně s létem bývá podle ní nejsilnější.

Vláda vzhledem k nárůstům počtu nakažených zvažuje zpřísnění opatření. Jednou z variant by mohlo být to, že do restaurací by měli přístup jen očkovaní nebo lidé, kteří koronavirus prodělali. Takové nařízení by podle výkonného ředitele Storyous Igora Třeslína nedávalo smysl a bylo by diskriminující. Podle něj by v důsledku takového omezení rovněž ještě více klesly návštěvnost a tržby.

Zajímavost :  Odhoďte všetku nádej (komentár)

Změna průměrné tržby na podnik, srovnání roku 2021 a 2019, loni byly restaurace zavřené:

Časové období

Změna tržby 2021 vs 2019

3. říjnový týden

+5,9 %

4. říjnový týden

+16,2 %

1. listopadový týden

-9,5 %

Změna průměrných tržeb a návštěvnosti restaurací v regionech v posledním říjnovém a prvním listopadovém týdnu:

Kraj

Změna průměrné tržby na podnik

Změna návštěvnosti

Hlavní město Praha

-6,8 %

-7 %

Jihomoravský kraj

-9,3 %

-5,2 %

Středočeský kraj

-14 %

-12,3 %

Moravskoslezský kraj

-26,6 %

-16,7 %

Královéhradecký kraj

-44,8 %

-35,5 %

Plzeňský kraj

-15,2 %

-5,3 %

Ústecký kraj

-36,8 %

-29,2 %

Jihočeský kraj

-19,2 %

-14,9 %

Olomoucký kraj

-21,5 %

+0,7 %

Liberecký kraj

-28,4 %

-12,9 %

Pardubický kraj

-15,2 %

-5,3 %

Zlínský kraj

-3,8 %

+1,8 %

Kraj Vysočina

-27 %

-18,8 %

Karlovarský kraj

-36,11

-31 %

Zajímavost :  Vláda schválila zmenu opatrení. Čo by sa malo upraviť?

Zdroj: Storyous

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO