V restauracích se pět let nekouří. Vyznavači nikotinu si na stoly bez popelníků zvykli

„Po zavedení zákazu do praxe byly emotivní i faktické připomínky, že pro některé restaurace, zejména vesnické hospody, kde se ani moc nepodává jídlo, ale lidé se tam scházejí na pivo, to bude mít negativní dopad na návštěvnost a rentabilitu těchto zařízení a že některé budou muset ukončit provoz. Určitě se to i stalo, ale statistika, kolik jich právě z tohoto důvodu bylo, neexistuje,“ popisuje situaci viceprezident Asociace hotelů a restaurací pro Prahu a regiony Vlastislav Šos, který je zároveň ředitelem pražského hotelu Olympik.

Konkrétní dopad zavedení zákazu kouření není přesně analyzovaný, protože za dva roky přišla pandemie, která do rentability a provozu restaurací zasáhla mnohem výrazněji. „Celkově mohu situaci se zákazem po pěti letech vyhodnotit tak, že počáteční negativní reakce postupně odezněly a nyní již nejsou,“ dodal Šos.

Zajímavost :  Macronova koalice podle prognóz ztratí ve volbách většinu v Národním shromáždění

„Štamgasti chodí dál. Ty, co kvůli kouření na hospodu před pěti lety zanevřeli, bych spočítal na prstech,“ potvrzuje, že zákaz kouření pivaře z hospody nevyhnal, Jan Tůma z pivnice v obci Stradonice na Lounsku. Když je podle něj otevřená letní zahrádka, tak jsou ale všichni spokojenější.

Protikuřácký zákon získal prezidentský podpis v roce 2017 a od června toho roku ukončil kuřákům možnost holdovat svému návyku v gastronomických provozech. V té době novinka vyvolala vášně a začaly dokonce vznikat kuřácké kluby. Po pěti letech se ale ukázalo, že si i zarytí kuřáci na podniky s čistým vzduchem zvykli a popelníky jim na stolech nechybějí.

Zajímavost :  Stát chce stavět bydlení a školy pro uprchlíky bez stavebního řízení, ministerstvo vnitra protestuje

„Už bych se zpátky nevracel, byť jsem to i jako nekuřák kritizoval jako zásah do pravomocí provozovatelů restaurací. Báli jsme se odchodu kuřáků, kteří tvořili dominantní část naší tehdejší klientely,“ hodnotí situaci s odstupem kuchař Jiří Šimek, který v té době vařil v pražské restauraci U Slámů.

To, že zákaz ve společnosti ale rezonuje i po pěti letech, ukázal nedávný post investora Radovana Vávry, který na svém twitterovém profilu uvedl: „Kdyby se v restauracích dál kouřilo, bylo by jich dnes zhruba polovina.“ A vzbudil řadu protichůdných reakcí.

Celý článek zde

Zajímavost :  Cesty za vínem: Průvodce putováním za orosenou sklenkou po Moravě i Čechách