Bitcoin dosáhl rekordního open interestu, investoři očekávají blížící se volatilitu

Zachovejte klid a nenechte se unést možnými blížícími se historickými maximy bitcoinu a etherea. Open interest musí být dříve či později vymazán.

Jsme svědky toho, že rally bitcoinu a etherea opět nabírá na obrátkách. Sledujeme také návrat open interestu obou kryptoměn na rekordně vysoké úrovně, které připomínají divoké období rally v roce 2021. Zběsilý nárůst obchodní aktivity je neklamné znamení, že býčí trh je konečně v plném proudu.

Paralely s rokem 2021 nabízí možné scénáře vývoje trhu

Paralely s rokem 2021 jsou však také znepokojivým ukazatelem toho, že se trh přehřívá. To může investory vybízet ke spekulacím o tom, že další volatilita cen BTC a ETH je pravděpodobně za rohem.

To neznamená, že jsme někde poblíž historických maxim, která uvidíme později v cyklu, ale příliš horliví investoři by měli být při těchto vysokých cenách obezřetní. Bitcoin totiž za posledních 30 dní vzrostl o více než 50 % a dosáhl také nového ATH s cenou 69 100 USD.

Není to však jen toto rychlé posilování cen, které předznamenává blížící se volatilitu u dvou největších kryptoměn. Technické ukazatele, jako je open interest a míra financování, spolehlivý predikční nástroj, vykreslují obraz poněkud rozpáleného trhu.

Historická fakta nasvědčují možnému předhalvingovému retracementu

Minulý týden míra financování u trvalých futures na bitcoin kótovaných na Binance poprvé za nejméně rok překročila 100 %. To znamená, že pákový efekt je nakloněný na býčí stranu. Mezitím rostoucí open interest představuje nárůst objemu otevřených pozic v derivátech BTC a ETH na burzách. A to včetně dlouhých (nákupních) i krátkých (prodejních) pozic ve futures nebo opčních kontraktech na Bitcoin a Ethereum. Vysoké míry financování, extrémní cenové pohyby a rostoucí open interest společně často působí jako varovné znamení pro obchodníky, zejména pro ty, kteří využívají pákový efekt.

Zajímavost :  Bitcoin Power Law, populární teorie o budoucím vývoji ceny bitcoinu

Open interest Bitcoinu dosáhl 4. března 31 miliard dolarů, čímž snadno překonal rekord 24,3 miliardy USD ze 14. dubna 2021. Cena bitcoinu se v té době nacházela blízko současných úrovní, když se otevírala na 63 524 dolarech, a poté do 26. dubna 2021 klesla o přibližně 23 % na 49 078 dolarů.

V tu stejnou dobu se open interest futures na ETH ke 4. březnu pohyboval kolem 12 miliard dolarů, čímž se přiblížil k maximu 13 miliard dolarů. To bylo zaznamenáno 9. listopadu 2021. Tedy ke dni, kdy ether otevřel na historickém maximu 4 810 dolarů. Do 19. listopadu ether klesl na 3 996 USD, což je 17 % pod jeho vrcholem.

Zajímavost :  Rezort práce chce pomôcť rodinám so znevýhodnenými deťmi. Medzi opatrenia zaradili zvyšovanie opatrovateľského príspevku

Bitcoin i Ethereum potřebují oddech

Z paralel s rokem 2021 se zdá být zřejmé, že BTC a ETH potřebují oddech. Bitcoin v roce, který předcházel 4. březnu, vzrostl o více než 180 %. V některých hlavních měnách, včetně argentinského pesa, japonského jenu a české koruny, již překonal svůj předchozí rekord. ETH za ním mírně zaostává, jelikož za 12 měsíců vzrostl “jen” o více než 120 %.

Důvodů, proč ether zaostává za bitcoinem, pokud jde o cenové pohyby, je celá řada. Podstatným důvodem je to skutečnost, že do termínu schválení spotových Ethereum ETF zbývá ještě několik měsíců. V období před tímto historickým rozhodnutím můžeme očekávat další růst ceny. Stejně tak bude téměř jistě katalyzátorem dalšího růstu ceny samotný halving.

Rostoucí open interest a sazby financování tedy nemění fundamenty kolem BTC a ETH. Nová historická maxima cen jsou v tomto cyklu stále téměř zaručena. Jsou jen znamením, že se kryptoměnovému trhu daří unikat sobě samému. Takové horečné obchodování není jen záležitostí profesionálních obchodníků, ale svědčí také o nárůstu FOMA.

Na takto rozbouřených trzích je obzvlášť důležité mít pevnou strategii a držet se jí, aniž by investor dovolil svým emocím projevit se. Pro obchodníky s opcemi to znamená sledovat grafy a data, nejen zelené svíčky. Pro investory, kteří bitcoin nebo ethereum nakupují a drží, to znamená připomenutí, že kryptoměny jsou volatilní třídou aktiv.

Zajímavost :  Riot Platforms zaznamenává růst produkce a příjmů z těžby bitcoinu

Ale hlavně je to připomínka pro všechny, kdo se zabývají kryptoměnami, aby zachovali klid. Dále, aby se nenechali unést veškerým vzrušením z kryptoměn, která prudce stoupají ke svým ATH. V nadcházejících měsících bude ještě spousta příležitostí k nadšení. Právě ti, kteří si uprostřed tržních turbulencí zachovají chladnou hlavu, budou v této býčí jízdě nejúspěšnější.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO