Aerolinky Lufthansa se dohodly s odbory na mzdách, další stávka nehrozí

Berlín – Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na nových mzdových a pracovních podmínkách pro zhruba 25.000 členů pozemního personálu. Letecká společnost a odbory to oznámily večer po úspěšném závěru jednání. Německo se tak vyhnulo další rozsáhlé stávce, která by dolehla na stovky tisíc cestujících. Problémy kvůli předchozím protestům narušily spojení i s Českou republikou.

Nové jednání, které zprostředkovali durynský premiér Bodo Ramelow a někdejší šéf Spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise, začalo v pondělí. Za konečný termín dosažení dohody byl považován dnešek, nejdéle však čtvrteční ráno. Ve čtvrtek totiž odbory chtěly rozhodnout o vyhlášení další stávky, která by mohla ochromit velikonoční provoz.

Zajímavost :  Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců vzrostly o 0,7 % a meziročně byly nižší o 18,7 %....

“S výsledkem smírčího řízení jsme spokojeni,” citovala agentura DPA odborového vyjednávače Marvina Reschinského. Spokojenost vyjádřily rovněž aerolinky, které ale poznamenaly, že zvýšení mezd s sebou přinese větší náklady.

Podrobnosti ujednání zveřejní odboráři a letecká společnost ve čtvrtek. Odbory Verdi požadovaly zvýšení mezd o 12,5 procenta, nejméně však o 500 eur (12.600 Kč) měsíčně, a také jednorázový protiinflační bonus 3000 eur (zhruba 75.800 Kč). Lufthansa k bonusu nabízela zvýšení mezd o deset procent.

Zajímavost :  Nový elektromobil nabídne stejný zážitek jako spalovací motor, řekl šéf Ferrari

Předchozí rozhovory, které odbory a aerolinky vedly bez prostředníků, skončily neúspěchem. Najít řešení nepomohlo ani to, že odboráři se snažili zvýšit tlak na Lufthansu sérií výstražných stávek. Problémy kvůli protestu dolehly na stovky tisíc cestujících a zrušeny byly i spoje s Českou republikou.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO