Japonsko se zbavuje amerických dluhopisů v hodnotě 63 miliard dolarů

Norinchukin Bank plánuje prodat americké a evropské státní dluhopisy v hodnotě přibližně 10 bilionů jenů, aby zmírnila ztráty z nepříznivých sázek na úrokové sazby.

Tento prodej dluhopisů, který představuje téměř šestinu globálního portfolia banky, má být dokončen do konce března příštího roku. Banka předpokládá, že za současný fiskální rok vykáže čistou ztrátu ve výši 1,5 bilionu jenů, což je trojnásobek jejího předchozího odhadu ve výši 500 miliard jenů. Konečná výše ztráty se může lišit v závislosti na objemu dluhopisů a převládajících tržních podmínkách.

Strategický posun a revize portfolia

Generální ředitel Kazuto Oku oznámil, že banka sníží své úrokové riziko a diverzifikuje aktiva zahrnující úvěrové riziko podniků a jednotlivců. Strategický posun následuje po značných ztrátách ze sázek na to, že úrokové sazby v Evropě a USA nezůstanou zvýšené.

Zajímavost :  Podvodník okradol seniorku o stotisíc eur. Vydával sa za jej vnuka, peniaze mu vyhodila v igelitke z okna

Na rozdíl od jiných velkých japonských bank, jako je Mitsubishi UFJ Financial Group, které mají širší základnu příjmů, se banka Norinchukin při vytváření zisku spoléhá především na své portfolio cenných papírů v hodnotě téměř 60 bilionů jenů. Podobná závislost banku v minulosti vedla k investování v zahraničí, kde hledala vyšší výnosy mimo prostředí záporných úrokových sazeb v Japonsku.

Řešení nerealizovaných ztrát a změna strategie

Norinchukin vykázala v březnu nerealizované ztráty z dluhopisového portfolia ve výši 2,19 bilionu jenů, přičemž dluhopisy představují 31,3 bilionu jenů, tedy přibližně 56 % celkového portfolia. K řešení těchto ztrát plánuje banka získat od svých společníků kapitál ve výši 1,2 bilionu jenů.

Zajímavost :  Jaký bude cenový vrchol tohoto cyklu? Analytici předpovídají 150 000 USD

Strategie odráží podobný krok během krize v roce 2009, kdy banka získala 1,9 bilionu jenů poté, co utrpěla značné ztráty z cenných papírů krytých aktivy. Současná situace však vedla některé členy ke zpochybnění investičního přístupu banky a poukázala na širší problémy, kterým čelí finanční instituce potýkající se s výraznými ztrátami z držby dluhopisů na papíře.

Prozkoumejte akcie na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Záplavy poškodili pamiatkové budovy, hrozí podmočenie Divadla Aréna. Droba potvrdil kritickú situáciu v Devíne

Doporučujeme ke čtení také :