Rekordní bankroty zvyšují obavy z recese

Ve Spojených státech v posledních dvou letech rekordní úrokové sazby těžce dopadají na podnikatele. Jedním z efektů restriktivní politiky je, že způsobuje odliv kapitálu. Do května 2024 vyhlásilo bankrot již 275 velkých firem.

Aktuální data od S&P Global Market Intelligence ukazují, že do května 2024 vyhlásilo bankrot už 275 korporací, což je téměř stejné s daty z loňského roku navzdory tomu, že finanční podmínky se marginálně zlepšili. Rostoucí trend bankrotů u investorů zvyšuje obavy z recese.

Rekordní počet bankrotů

V roce 2023 vyhlásilo do května bankrot 277 společností, což je nejvíce za posledních 14 let. V roce 2024 toto číslo zatím dosahuje 255, přičemž pouze v květnu 2024 vyhlásilo bankrot 62 firem, včetně známých značek jako restauračního řetězce s mořskými plody Red Lobster. Celkový počet bankrotů v roce 2023 dosáhl 637, což je nejvíce od roku 2010, s výjimkou pandemického roku 2020.

Zajímavost :  Warren Buffett předpověděl kolaps trhu. Co sledovat tento týden na bitcoinu?

Ekonomické ukazatele a možná recese

Několik ekonomických ukazatelů naznačuje možnost recese. Růst HDP USA v prvním čtvrtletí 2024 zpomalil na 1,3 %, inflace je nad 3 % již 38 měsíců, vláda čelí deficitu 2 biliony USD a státní dluh dosáhl rekordních 34,6 bilionu USD.

Obrácená výnosová křivka vládních dluhopisů a další indikátory blikají varovnými signály. Celkové zdraví ekonomiky se ale pořád zdá být v pořádku, navzdory tomu, že pod povrchem se objevují praskliny.

Měkké přistání nebo recese?

Dosažení měkkého přistání, kdy rostoucí úrokové sazby nevedou k recesi, zůstává pro Federální rezervní systém obtížné. Historicky se USA podařilo měkké přistání pouze jednou za posledních 43 let.

Efekt úrokových sazeb je zpravidla opožděn o 6 až 18 měsíců, a tak je ještě pořád brzy na to, aby jsme mohli vyvodit definitivní závěr. Ekonomika se sice ukazuje být silná, kromě jiného taky díky rostoucí efektivitě, kterou přináší umělá inteligence a společnosti jako je Nvidia nebo Microsoft, no statisticky je měkké přistání nepravděpodobné.

Zajímavost :  Nezmeškejte tyto dvě tech akcie, které frčí v červnu

Závěr

Americká ekonomika, podobně jako jiné světové ekonomiky, čelí významným výzvám, včetně rostoucího dluhu, “zlobivé” inflaci, politickému napětí či vládnímu deficitu. Navzdory tomu je to stále ten nejvýnosnější trh, co můžeme vidět na indexu S&P 500, který je v tomto roce v plusu přes 15 %. Investoři by si však neměli nasazovat růžové brýle, a radši být připraveni na možnost, že se proud obrátí, a ekonomika může upadnout do recese, i když to tak prozatím nevypadá.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO