Fed udělal pokrok při krocení inflace, ale nechce snížení sazby uspěchat

Jerome Powell, předseda Fed, předpokládá že inflace naplní cíl centrální banky do konce roku 2025 nebo maximálně v následujícím roce. Zároveň ale upozorňuje, že komise rozhodně nechce udělat žádné ukvapené kroky s ohledem na změnu sazeb. Trh přesto předpokládá, že letos ještě dvakrát sazbu sníží.

Jerome Powell se aktuálně pohybuje na ECB Fóru o centrálním bankovnictví, které probíhá každoročně v portugalské Sintře. Včera byl součástí panelové diskuze společně s Christine Lagardeovou, prezidentkou Evropské centrální banky, a Robertem Campos Neto, guvernérem Banco Central do Brasil.

Powell během diskuze zmínil, že americký trh práce vykazuje známky ochlazení a růst mezd se vrací zpět k udržitelné míře. Nezapomněl pochválit Fed za významný pokrok směrem k cílovým 2 %.

Zajímavost :  Pripomíname si Svetový deň vody. Aké opatrenia prijíma ministerstvo životného prostredia na jej ochranu?

Zároveň ale připustil, že bude zapotřebí další potvrzení, aby mohli brát klesající trend jako dlouhodobě udržitelný. Hlavně v sektoru služeb se inflace stále drží na vyšší úrovni. Upozorňuje na situaci na konci loňského roku, kdy všichni již slavili klesající trend a pak přišlo opět čtvrtletí vyšší inflace.

Je hezké vidět, jak na jeho slova reagují trhy. Již během jeho proslovu začaly americké akcie růst a výnosy 10letých státních dluhopisů zase pro změnu klesat. Samozřejmě to nemusí být způsobeno pouze jeho proslovem, ale vliv to jistě má.

Zajímavost :  Korčok organizoval verejné zhromaždenie. Prišli tisíce ľudí, vyjadrili mu podporu

Dnes večer dojde k zveřejnění detailního zápisu z posledního zasedání Federálního rezervního systému (Fed). Powellův proslov lze brát jako předzvěst jeho obsahu. Neustále zdůrazňuje, že americká ekonomika a trh práce jsou silné a to jim dává prostor pro vyčkání před snížením sazeb.

Trh přesto stále očekává, že do konce roku dojde ještě minimálně ke dvěma snížením a další přijde již v březnu příštího roku. Uvidíme, zda si ten optimismus udrží i dnes večer po zveřejnění zápisu (FOMC Minutes).

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO