MPO informuje vládu o průběhu příprav strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni

Publikováno:

12.7.2024

Autor:

Odbor komunikace 01400

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předložilo vládě informaci o přípravách projektu Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni. Projekt, jehož přípravu schválila letos v březnu vláda, může přinést transformaci regionu, zlepšit infrastrukturu, vzdělávání a zdravotnictví a vytvořit nové pracovní příležitosti. Přípravu lokality řídí nově založená Státní investiční a rozvojová společnost (SIRS). Jednání s potenciálním investorem zůstává úkolem agentury CzechInvest. Všechny organizace úzce spolupracují s Moravskoslezským krajem ve snaze přitáhnout tuto strategickou investici pro Českou republiku.

„Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu. V procesu je dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celková studie proveditelnosti. Všechny budou dokončeny ještě v tomto roce,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Aktualizaci zásad územního rozvoje zajištuje krajský úřad Moravskoslezského kraje. MPO také informovalo o plnění dalších dílčích úkolů jako je majetkoprávní vypořádání pozemků. Pozemky jsou postupně převáděny ze Státního pozemkového úřadu na MPO, které je následně vkládá do SIRS. Přitom bude zachován pronájem pozemků místním zemědělcům až do realizace investice. „Jednáme o vypořádání i s dalšími státními institucemi, které mají v lokalitě dílčí pozemky. Souběžně bylo majetkoprávní vypořádání nabídnuto i vlastníkům okolních pozemků. Vykoupením těchto pozemků bychom mohli dále rozšířit zelené pásy mezi uvažovanou továrnou a částí obce Věřňovice,“ říká David Petr, člen představenstva SIRS a ředitel úseku development.

Zajímavost :  Sudca pred súdom: Proces s Harabínom na ŠTS sa má začať 25. marca. Predmetný skutok sa týka jeho internetových vyjadrení

V rámci projektu byla také připravena novela zákona o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury, která zahrnuje Dolní Lutyni mezi strategické investiční stavby. MPO a SIRS zdůrazňují, že během přípravy projektu budou důkladně posouzeny všechny environmentální dopady investice. „V rámci přípravy projektu jsme si udělali také srovnání povolovacích procesů v České republice a okolních státech jako Polsko a Maďarsko. Výsledkem je to, že v Česku je u těchto projektů kladen větší důraz na posudky environmentálních dopadů investice. To znamená lepší ochranu životního prostředí v Česku, ale také delší povolovací řízení,“ vysvětluje dále David Petr ze SIRS.

Zajímavost :  Referent/Referentka do odboru inovativních a digitálních řešení

Předběžné náklady na přípravu projektu strategického parku, včetně protipovodňových opatření a rozvoje dopravní a další infrastruktury, jsou odhadovány na 10,95 miliardy korun. Tento odhad bude upřesněn po dokončení studie proveditelnosti. „Zatím jde o částku nižší, než byly odhadované náklady například na přípravu lokality v Plzni v Líních. Na základě zkušeností s podobnými projekty předpokládáme návratnost formou daňových výnosů do 5-10 let. Například u firmy Hyundai v Nošovicích se investice vrátily za 6 let,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko a dodává: „Tím, že v Dolní Lutyni jde o investici s vysokou přidanou hodnotou, která zároveň přispěje ke vzniku kompletně nového dodavatelského řetězce v ČR, existují vedle daňových výnosů i další výrazné multiplikační efekty.“  

Zajímavost :  Proč Německo ve velkém prodává svoje bitcoiny?

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO