Proč se vyplatí koupit akcie PepsiCo?

Jen málo společností je tak osvědčených a odolných jako potravinářský a nápojový gigant PepsiCo (NASDAQ: PEP). Společnost dosahuje dobrých výsledků po celá desetiletí a investory odměňuj dividendami. V posledních týdnech akcie postupně ztrácejí na hodnotě a blíží se k 52týdenním minimům.

Spotřebitelé se po letech inflace potýkají s vyššími cenami potravin a nálada klesá. Investoři již zaznamenali, že společnosti jako McDonald’s apod. uvádějí slabší spotřebitelské výdaje jako protivítr pro své podnikání.

Měli by se tedy investoři držet stranou, nebo je nyní čas na nákup akcií? Pojďme se podívat na některé důvody, proč by dlouhodobí investoři neměli s nákupy váhat.

Best brand ve své třídě

Všem známé značky potravin a nápojů společnosti PepsiCo jsou jejím velmi silným pilířem. Cena akcií se za dobu jejich existence zhodnotila o více než 10 000 % a dividenda vzrostla o více než 5 300 %. Značky společnosti PepsiCo zahrnují hlavní nápojové značky, jako jsou Pepsi, Mountain Dew, Gatorade či Lipton. Její potravinářské výrobky pak zahrnují jména jako Doritos, Cheetos, Lay’s, Quaker a mnoho dalších.

Dominance s potravinami znamená, že výrobky společnosti PepsiCo získávají v supermarketech nejlepší místa v regálech. S tím se pojí cenová síla, protože spotřebitelé obvykle kupují to, co znají a mají rádi. Kromě toho jsou potraviny a nápoje drobným zbožím. Což znamená, že společnosti PepsiCo může projít zdražení o několik centů, protože to nemá dramatický dopad na rozpočet spotřebitelů. Desetiletí růstu a zvyšování cen postupně zvýšilo tržby na více než 91 miliard dolarů ročně.

Zajímavost :  Sudca pred súdom: Proces s Harabínom na ŠTS sa má začať 25. marca. Predmetný skutok sa týka jeho internetových vyjadrení

Stále vynikající a rostoucí dividendy

Investoři, kteří dnes nakupují, získávají solidní počáteční výnos 3,3 %. Kromě toho PepsiCo za posledních pět let zvýšila dividendu v průměru o 6,6 %. Její poslední zvýšení o 7,1 % ukazuje, že vedení společnosti si je jisto dalším výhledem společnosti. Podotýkám, že PepsiCo zvyšovala dividendu 52 let po sobě (dividendová aristokracie). Udržet si po tak dlouhé době růst dividendy překonávající inflaci je skutečně působivé.

Dividenda je navíc dobře zajištěna výplatním poměrem, který činí 66 % odhadovaného zisku společnosti PepsiCo v roce 2024. Zisky jsou dostatečně vysoké na to, aby si PepsiCo mohla pohodlně dovolit vyplácet dividendu a ještě investovat do rozvoje podnikání nebo odkupovat akcie. Tento konzistentní růst porážející inflaci je důvodem, proč se akciím PepsiCo tak dlouho daří.

Zajímavost :  Vláda schválila novelu zákona o pyrotechnice. Cílem je lepší ochrana

Solidní výhled dalšího růstu

Pro investory je nejdůležitější, zda společnost PepsiCo dokáže tímto tempem růst i nadále.

Krása a potenciál společnosti PepsiCo spočívá v mnoha možnostech dalšího růstu. Zvyšuje ceny, prodává více výrobků rostoucímu počtu obyvatel a získává a uvádí na trh nové značky výrobků. Mezi nedávné hity společnosti PepsiCo patří třeba značky Bubly a Starry. Investovala také do odvětví energetických nápojů, když v roce 2020 získala společnost Rockstar a v roce 2022 uzavřela významnou spolupráci se společností Celsius.

Vedení společnosti v současné době předpokládá 4% meziroční organický růst tržeb v roce 2024. Konsenzuální odhady analytiků počítají s růstem zisku v průměru o více než 7 % ročně po dobu tří až pěti let.

Akcie ve slevě?

Slabší spotřebitelské výdaje by mohly vyvinout určitý cenový tlak na PepsiCo a akciový trh to zdánlivě oceňuje do akcií. Akcie nyní klesly ze svého maxima o více než 17 %. PepsiCo měla za poslední desetiletí průměrný poměr P/E téměř 26 a akcie nyní klesly pod 20násobek letošních odhadovaných zisků.

Zajímavost :  18.9.2024 Přehled trhu: Zasedání Fedu, snížení sazeb o 50 bazických bodů a americké akcie na maximech. Bitcoin se pokouší o 62 000 USD

Závěr

Pokud nedojde k nějakému nečekanému kolapsu (a neberte to jako finanční doporučení) akcie PepsiCo se dnes jeví jako fantastický obchod za férovou cenu.

Prozkoumejte akcie PepsiCo na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO