Proč Německo ve velkém prodává svoje bitcoiny?

Poslední týden se nejen na sociálních sítích řeší prodeje bitcoinů z peněženky německé vlády. Hodně lidí tento krok hodnotí negativně a vyzývá stát k revizi jeho investiční strategie. Při pohledu blíž se ale nejedná o prodej rezerv, ale zabavených bitcoinů z nezákonné činnosti. A prodej zabaveného majetku z takové činnosti je běžnou praxí.

Začátkem tohoto roku zabavil státní úřad kriminální policie (známý pod německou zkratkou LKA) 49 857 bitcoinů (při aktuálních cenách v hodnotě téměř 3 miliard USD) od provozovatele Movie2k.to. Tento internetový portál shledalo Sasko (spolková země na východě Německa) vinným z praní špinavých peněz a další nezákonné činnosti.

Zajímavost :  Cena bitcoinu před zasedáním Fed zase klesá na 64 000 dolarů

Přibližně před týdnem začala kryptopeněženka, která patří německému Federálnímu úřadu kriminální policie (BKA), přesouvat tisíce BTC na burzy včetně Krakenu, Coinbase a Bitstampu, což signalizuje záměr je prodat. Zůstatek bitcoinů v peněžence se zmenšil na aktuálních 15 552.

„Generální prokuratura Saska je zodpovědná za likvidaci zabaveného majetku a prodej tedy není nečekaný,” řekl Dr. Lennart Ante, spoluzakladatel a generální ředitel německé výzkumné laboratoře Blockchain Research Lab. „Zabavená aktiva se vždy likvidují po uplynutí určitého období. Jde o rutinní obchodní proces, i když tentokrát ve větším měřítku.”

Prodeje tedy nejdou z německých rezerv, ale ze Saska a jedná se o BTC zabavené z trestné činnosti. Mince byly uloženy na peněžence BKA pravděpodobně z důvodu probíhajícího vyšetřování a také patřičného know-how, jak s nimi zacházet. Prodeje započaly pravděpodobně ze strachu z poklesu ceny, ale podle některých informací se zdá, že se Sasko snaží prodat příliš velké množství mincí najednou. Část se jich totiž vrací. Evidentně není dostatečná poptávka na nákup tak obrovského množství.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO