Stručný výklad dopadů absence údaje o minimální účinnosti u výroben spalujících biomasu

Publikováno:

11.7.2024

Autor:

odbor 11200

Minimální účinnosti výroby tepelné energie pro palivové kotle obsahuje příloha č. 15, kde požadavky pro obnovitelné zdroje energie uvádí bod b).

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 4. července 2024 na žádost, týkající se sdělení stručného výkladu dopadů absence údaje o minimální účinnosti u výroben spalujících biomasu jinde neuvedenou se jmenovitým tepelným příkonem nad 3 MW v příloze č. 15 vyhlášky č. 441/2012 Sb.


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že minimální účinnosti užití energie pro tepelnou energii jsou uvedeny ve vyhlášce č. 441/2012 Sb., o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie. Minimální účinnosti výroby tepelné energie pro palivové kotle obsahuje příloha č. 15, kde požadavky pro obnovitelné zdroje energie uvádí bod b).

Zajímavost :  Bitcoin se připravuje na 100 000 USD, vyplývá to z rostoucích nákupů stablecoinů

V současné době lze spalovanou biomasu ve většině případů klasifikovat a zařadit pod první tři kategorie paliv uvedených v bodě b) přílohy č. 15 (dřevěná paliva, zemědělská biomasa, biologicky rozložitelná složka komunálního a průmyslového odpadu), kde jsou hodnoty minimální účinnosti stanoveny pro všechny uváděné tepelné příkony.

V případě minimální účinnosti ostatní biomasy jinde neuvedené byly hodnoty účinnosti stanoveny jen pro výrobny s nižším jmenovitým tepelným příkonem a s ohledem na dispozici zařízení a informace k takovýmto zařízením v době vydání předmětné vyhlášky. V tomto případě je možné postupovat obdobně, jako je uvedeno v ustanovení § 2 odst. 7 zmíněné vyhlášky, tedy využít pro stanovení uvedené účinnosti energetický audit nebo energetický posudek.

Zajímavost :  Citi: Silná poptávka po fyzickém zlatu může brzy přinést nové ATH

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO