Cena bitcoinu letí vzhůru po atentátu na Donalda Trumpa

No tak to byl zase povedený týden. Německo zaplavilo trh bitcoiny, Jerome Powell začíná vidět ekonomiku pozitivně a teď ještě postřelili Donalda Trumpa. To je hodně událostí a hodně dat. Projdeme si dnes spolu opět grafy bitcoinu na základních časových pohledech a pokusíme se najít směr, kterým se kurz ceny bitcoinu dále vydá.

Začneme tedy detailním rozborem tohoto týdne. Asijský trh do toho hned po půlnoci praštil a bitcoin se propadl pod 54 500 USD. Pak se ale kurz odrazil a krásně rostl. Již kolem 10 hodiny vyplnil páteční CME gap. Pak ale Německo začalo opět prodávat svoje bitcoiny a na trhu to moc jistoty nepřidalo. Po otevření newyorské burzy přišel opět propad a otestování 55 000 USD. Naštěstí německé prodeje dokázali investoři ze Spojených států vyhodnotit jako příležitost. Takže Německo sice velice rychle prodalo skoro 50 000 mincí, ale jen spotové burzovně obchodovatelné fondy (ETF) tento týden nakoupily za více než miliardu dolarů a do svého držení přidaly dalších skoro 20 000 bitcoinů.

Trh věří třem snížení sazby do konce roku

Úterý se tedy vezlo na relativně pozitivní vlně a vidíme, že i trend je v zelené. Kurz otestoval hranici 59 000 USD a před slyšením Jerome Powella to zase trošku ochladlo. Ale předseda Fed byl na můj vkus až nezvykle pozitivní. Trh práce viděl stabilně a ekonomiku kladně. To trh chvilku zpracovával a kurz spíše stagnoval. Ve čtvrtek zveřejněná inflační data ale proslov potvrdila a investoři již vidí brzký pokles sazeb. Podle aktuálních statistik nástroje FedWatch trhy propisují tři snížení do konce roku. A do června příštího roku opět další tři. Uvidíme, jestli to zase není přehnaná euforie. Další zasedání Fed nás čeká již za 17 dní a tam se dozvíme, jaký výhled má centrální banka reálně.

Tento víkend rozhodně není nudný

V pátek ještě vidíme růst bitcoinu po zveřejnění inflace cen výrobců (PPI) ze Spojených států, ale to nevydrželo ani do denní uzávěrky. Kurz tak v pátek na chicagské burze CME uzavřel na 57 940 USD. Většinou pak následuje klidný víkend s vlnkou nahoru nebo dolů a návrat k páteční zavírací ceně. Ale tento víkend máme jiný. Dnes v noci proběhl atentát na bývalého prezidenta a současného prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Podle prvních informací se zdá, že došlo pouze k zasažení ucha, ale i tak se jedná o velmi nepříjemnou zprávu nejen pro Spojené státy.
Neznáme reálný dopad na dolar, ale můžeme vidět reakci na bitcoinu. Cena se odrazila a v současné době atakuje 60 000 USD. Vidíme, že z pohledu objemů se jedná o velmi silné svíčky na úrovni nejsilnějších hodin celého týdne. Trh evidentně pokus o atentát vyhodnotil jako silnou pravděpodobnost vítězství tohoto kandidáta a díky jeho kampani za podporu kryptoměn to berou jako býčí signál. Celou situaci si určitě brzy rozebereme v samostatném článku.

Zajímavost :  Německo prodává své bitcoinové zásoby, zbývá mu jen 18 % původního množství

Čtyřhodinový graf tvoří medvědí pattern

I když bitcoin aktuálně roste a situace se zdá být na dobré cestě k potvrzení tohoto trendu, tak se na to musíme podívat ze širšího časového období. Na čtyřhodinovém grafu jsem vyznačil klesající trend, který se tvořil již od počátku června. Vidíme, že v době atentátu jej kurz bitcoinu zrovna opětovně testoval. Aktuální událost nám tedy pomohla trend prolomit a růst. Lze ovšem předpokládat, že bude mít kurz tendenci tuto trendovou linii minimálně ještě otestovat shora. Z rezistence by se měl stát support. Současně jsme také prolomili 200denní klouzavý průměr. I ten by nyní mohl začít fungovat jako případná podpora.

Nesmíme ale přehlédnout tvořící se pattern Rostoucího klína (Rising Wedge). Ten se čte jako medvědí a v tomto podání by cíl mohl být kolem 53 000 USD. Případně by šlo na grafu ještě spodní linii namalovat rovnoběžnou s horní a vytvořit pattern Vlajky. I ta by se ale vykládala jako medvědí a cíl by se pak již nacházel pod 50 000 USD. Hodně bude záležet na vývoji kurzu po uklidnění současné nákupní horečky po atentátu.

Denní graf je naopak velice pozitivní a předpovídá růst

Denní graf není tolik ovlivněn událostí z posledních hodin, takže nám poskytne lepší pohled na dlouhodobější horizont. Nakreslil jsem zde oranžovou klesající trendovou linii, která zatím pokaždé posloužila jako slušný support. Kurz se tam odrazil v březnu i v květnu. Současně se na grafu tvoří jasná býčí divergence s Relative Strength Index (RSI). Tu nám ještě podporuje býčí překřížení na MACD. Podtrženo sečteno nám denní graf maluje světlé zítřky a další růst.

Zajímavost :  Naši colníci dostali od USA praktický a užitočný dar. Hrozby na hraniciach budú detegovať jednoduchšie

Týdenní graf potvrzuje dlouhodobý býčí trend

I týdenní graf je vesměs býčí. Po čtyřech týdnech červených svíček přišel obrat a růst. Svíčka zůstane zelená i kdyby se cena dnes odpoledne propadla zpět na páteční uzavírací cenu CME. Vidíme, že se stále pohybujeme v patternu, který jsme vyznačil minulý týden. Tedy, že tvoříme ouško hrnku z Cup and Handle. Vypadá to na odraz.

Do grafu jsem přidal analýzu Ichimoku Kinko Hyo. Vidíme, že Kijun-sen (modrá, průměr z 22 týdnů) posloužil jako support. Zároveň ukazuje, že střednědobý trend je stabilní a ukazuje stranový pohyb. Tenkan-sen (červená, 9 týdnů) nám naopak nyní udělá možnou rezistenci a lze tedy čekat odpor kolem 62 500 USD. Chikou-span (zelená, aktuální cena o 26 týdnů zpět) nás pouze ujišťuje, že se stále nacházíme v býčím trendu.

Jaká panuje nálada na internetu?

Máme za sebou čtyři základní časové pohledy na kurz ceny bitcoinu. Vyznačil jsem tam všechny informace, které tam vidím a přijdou mi relevantní. Nemám samozřejmě patent na rozum a tak se teď spolu podíváme na internet a jejich aktuální názor na další vývoj.

Analytik Bitcoin Trapper na současném týdenním grafu vidí medvědí past. Srovnává vývoj s oblíbeným psychologickým grafem fází vývoje trhu. A docela mu to sedí.

Populární analytik Mikibull Crypto srovnává současnou situaci a třetí čtvrtletí roku 2023. Podle něj jsou situace velmi podobné a loni následoval silný růst. Musíme si ale uvědomit, že loni v tomto období přišly žádosti o spotová ETF a růst byl pravděpodobně způsoben jimi. Možná že by podobně mohl zafungovat počátek prodejů spotových ETF na Ethereum. Uvidíme.

Titan of Crypto vidí na denním grafu tvorbu býčího patternu, který má potenciál do září vyrůst na 88 000 USD.

A ještě přidám oblíbený indikátor nálady na internetu. Index Fear and Greed ukazuje strach. Ale včera ještě ukazoval extrémní strach, takže se nám nálada opět začíná zvedat.

Zajímavost :  Tragická dopravná nehoda na Donovaloch. Čelná zrážka dodávok si vyžiadala život vodiča poštárskeho vozidla

Bitcoin úspěšně ustál krizovou situaci

Jak tedy vidím další vývoj bitcoinu? Rozhodně velmi pozitivně. Musíme vzít v potaz, že kurz velice pěkně ustál poměrně krizovou situaci. Velký hráč (v tomto případě Německo) prodal velice rychle skoro 50 000 bitcoinů. Prodal tedy čtvrt procenta všech bitcoinů co kdy vůbec budou existovat. A propad ceny byl poměrně malý. To beru jako velmi dobrý signál ohledně stability aktiva a jeho budoucnosti.

Bitcoin aktuálně letí nahoru v souvislosti s atentátem. Uvidíme, jestli zisky udrží i po uklidnění situace. Trh teď řídí emoce, proto do něj osobně dnes nebudu vstupovat. Počkám na dnešní noční přístup asijských trhů a zítřejší otevření newyorské burzy. Klidně si umím představit, že se kurz ještě rychle vrátí na páteční uzávěrku CME (57 940 USD) a pak bude opět růst. Z dlouhodobého hlediska to rozhodně předpokládám.

Kam se bitcoin vydá v následujícím týdnu?

V následujícím týdnu nás čekají informace o počtu stavebních povolenek a pár proslovů členů Fed. Trošku se obávám vystřízlivění trhu z počtu snížení sazby ze strany Fed. Tři tam do konce roku opravdu nevidím a ani jsem neměl dojem, že by Jerome Powell něco takového naznačil. Sice na příštím zasedání nebude zveřejněn dlouhodobý výhled (formou dot plot grafu), ale i tak by následný proslov předsedy mohl upravit očekávání.

Mám tedy připravené dlouhé pozice na 58 000 USD. Předpokládám, že bitcoin bude růst. Na trhu sice stále máme strach z prodejů vrácených mincí z Mt. Gox, ale předpokládám že ten je již v současné ceně započtený. Rezistence vidím na 62 500 USD a 64 500 USD. V případě propadu vidím support kolem 58 800 USD a pak těch 58 000 USD, kde plánuji nakupovat. Ale spíše čekám ten růst. Možná že se již tento týden začnou prodávat spotová ETF na Ethereum.

To ale pro vás není ani investiční rada nebo nějaká forma doporučení. Určitě si udělejte vlastní průzkum, definujte si strategii a té se držte. DYOR.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO