Coinbase dostala od britského regulátora pokutu 3,5 milionu liber kvůli „rizikovým“ zákazníkům

Sankce kvůli platební jednotky burzy je prvním donucovacím opatřením FCA proti firmě umožňující obchodování s kryptoměnami.

Úřad Financial Conduct Authority uložil dceřiné společnosti Coinbase, CB Payments Ltd, pokutu za opakované porušování požadavku, který firmě bránil nabízet služby vysoce rizikovým zákazníkům. Mezi vysoce rizikové zákazníky patřily osoby uvedené na sankčních seznamech, politicky exponované osoby a osoby, které se prohlásily za nezaměstnané.

Jedná se o první pokutu, kterou FCA udělil firmě, která zpracovává platby používané při obchodování s kryptoměnami. To je v ostrém kontrastu s americkým finančním regulátorem, který v posledních letech agresivně stíhá společnosti zabývající se digitálními aktivy.

Ve své poslední velké pokutě udělila americká SEC na začátku tohoto roku pokutu ve výši více než 5 miliard dolarů zkrachovalé skupině Terraform Labs a jejímu zakladateli. „Rizika praní špinavých peněz spojená s kryptoměnami jsou zřejmá a firmy je musí brát vážně,” uvedla Therese Chambersová, výkonná ředitelka pro prosazování a dohled nad trhem v FCA.

Zajímavost :  Čo si myslí o výsledkoch Fico? Vyjadril sa k prvému kolu prezidentských volieb

Coinbase nedostatečně kontroloval klienty

Dodala, že kontrolní mechanismy společnosti CBPL měly významné nedostatky, které zvyšovaly riziko, že by zločinci mohli využít CBPL k praní výnosů z trestné činnosti. Dceřiná společnost Coinbase zabývající se platbami uzavřela v říjnu 2020 s FCA takzvaný dobrovolný požadavek v důsledku obav o účinnost jejího rámce kontroly finanční kriminality, uvedl regulátor.

Dohoda měla zabránit společnosti přijímat rizikové klienty. FCA však uvedl, že nedostatek náležitých dovedností, péče a pečlivosti CBPL při dodržování tohoto požadavku znamenal, že ve třech letech po uzavření dohody opakovaně umožnila kontroverzním zákazníkům využívat její služby.

CBPL přijala a/nebo poskytla své služby 13 416 vysoce rizikovým zákazníkům,“ uvedl FCA. Z nich asi 31 % uložilo celkem asi 24,9 milionu dolarů, které byly použity k výběrům a kryptoobchodům prostřednictvím jiných subjektů Coinbase v celkové výši asi 226 milionů dolarů.

Coinbase, kótovaná na burze Nasdaq, je jednou z největších kryptoměnových burz na světě, která umožňuje maloobchodním i institucionálním obchodníkům nakupovat a prodávat digitální aktiva. „Zjištění FCA a naše širší dodržování regulačních předpisů bereme velmi vážně,” uvedla Coinbase v prohlášení a dodala: „Jsme vždy ochotni uznat, když se nám nedaří, a učinit zlepšení, což jsme v tomto případě učinili.

Zajímavost :  POČASIE: Premenlivá oblačnosť, na viacerých miestach dážď. Výnimočne môžete očakávať aj búrky

Společnost Coinbase dodala, že počet vysoce rizikových osob, které využily jejích služeb, činil 0,34 % počtu osob naloděných společností CBPL za tříleté období.

Prozkoumejte akcie Coinbase na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO