Miliardář Bill Gates investoval 50 % svého 46miliardového fondu do těchto dvou akcií

Nadace Billa a Melindy Gatesových (BMG) je jednou z největších charitativních organizací na světě. K prosinci 2023 poskytla granty v celkové výši téměř 78 miliard dolarů, které pomáhají zmírňovat chudobu, zlepšovat zdraví, podporovat vzdělávání a bojovat proti nerovnostem po celém světě.

Charitativní činnost je financována z fondu BMG Foundation Trust, který spravuje peníze věnované Billem Gatesem, Melindou Frenchovou a Warrenem Buffettem. Investoři by měli mít tento fond na očích, protože během tříletého období, které skončilo v březnu 2024, vynesl 47 %, zatímco index S&P 500 vynesl pouze 32 %.

Nadační fond BMG měl v březnu 50 % svého portfolia v hodnotě 46 miliard dolarů rozloženo do dvou akcií: 34 % Microsoft a 16 % ve společnosti Waste Management. To byly skvělé investice, které za poslední tři roky téměř zdvojnásobily zisky indexu S&P 500. A Bill Gates v jejich budoucnost očividně věří.

1. Microsoft: 34 % z 50 %

Microsoft je největším výrobcem softwaru a druhým největším poskytovatelem služeb cloudové infrastruktury a platformy (CIPS). Na tuto společnost připadá 16,8 % výdajů na cloudové služby v roce 2023. Pokud se společně zohlední infrastruktura, platforma a softwarové služby, jedná se o více než 16,5 % v roce 2022. Dalším nejbližším konkurentem byla podle výzkumu IDC společnost Amazon Web Services s 12,4% podílem na trhu.

Dominantní postavení Microsoftu v oblasti softwaru vyplývá z jeho platforem pro podnikovou produktivitu Microsoft 365. Respektive Dynamics 365 a také plánování podnikových zdrojů. Společnost vytvořila v obou ekosystémech nové možnosti monetizace pomocí kopilotů generativní umělé inteligence (AI). Společnost IDC nedávno uznala Microsoft jako lídra v oblasti konverzačního softwaru s umělou inteligencí.

Zajímavost :  Kto rozhodne o novom prezidentovi? K urnám môžu prísť viac ako štyri milióny voličov, vyše pätinu tvoria seniori

Silná stránka Microsoft Azure v oblasti CIPS vychází z jeho datové základny, kybernetické bezpečnosti a produktů hybridního cloudu. Dále také ze služeb AI a strojového učení. Nedávný průzkum společnosti Morgan Stanley označil Azure za poskytovatele CIPS, který v příštích letech s největší pravděpodobností získá podíl na trhu.

„Vedoucí postavení společnosti v oblasti přechodu na veřejný cloud je nyní umocněno včasnou vedoucí pozicí v oblasti generativní umělé inteligence,” napsali analytici Morgan Stanley v nedávné zprávě.

Společnost Microsoft vykázala ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2024 dobré finanční výsledky. Tržby vzrostly o 17 % na 61,9 miliardy USD. Zisk podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) vyskočil o 20 % na 2,94 USD na každou zředěnou akcii. K těmto silným číslům přispěla dynamika v oblasti podnikového softwaru a cloudových služeb, kterou částečně podpořila poptávka po umělé inteligenci.

Wall Street v současné době očekává, že společnost bude v příštích třech až pěti letech zvyšovat zisk o 14 % ročně. Díky tomuto odhadu vypadá současné ocenění na úrovni 38,3násobku zisku poměrně draze, ale ne absurdně. Investoři, kteří touží vlastnit akcie Microsoftu, mohou dnes začít s malou pozicí, ale měli by se snažit o budoucí nákupy při levnějším ocenění.

2. Waste Management: 16 % z 50 %

Společnost Waste Management je největším poskytovatelem služeb v oblasti sběru a likvidace odpadu v Severní Americe, měřeno podle tržeb. Společnost kontroluje 28 % objemu skládek v USA, zatímco její nejbližší konkurent kontroluje 20 %.

Brian Bernard ze společnosti Morningstar říká, že její rozsáhlá síť překládacích stanic a skládek historicky podporovala cenovou sílu. Domnívá se, že tento ekonomický příkop je téměř nemožné zopakovat vzhledem k obrovským regulačním překážkám.

V širším měřítku by investoři měli společnost Waste Management ocenit, protože poskytuje základní služby. To znamená, že poptávka by měla do určité míry přetrvat i v době ekonomických vzestupů a poklesů. Díky této defenzivní kvalitě je odolnější než průměrná společnost z indexu S&P 500 během poklesů akciových trhů.

Jak ukazuje následující graf, společnost Waste Management překonala index S&P 500 v průměru o 10 procentních bodů během medvědích trhů od roku 2000.

Společnost Waste Management vykázala v prvním čtvrtletí smíšené výsledky. Tržby se zvýšily o 5,5 % na 5,2 miliardy dolarů, což je méně než 6,7% růst tržeb, který očekávala Wall Street. Zisk podle GAAP však přesto vyskočil o 35 % na 1,75 USD na zředěnou akcii, čímž snadno překonal 15% růst předpovídaný analytiky.

Zajímavost :  Prieskum SANEP: Fico, Šimečka, Uhrík či Matovič. Komu najviac veria a neveria Slováci?

Podle společnosti Grand View Research se očekává, že odvětví odpadového hospodářství poroste do roku 2030 tempem 5,4 % ročně. Wall Street očekává, že společnost Waste Management bude v příštích třech až pěti letech zvyšovat zisk na akcii o 12 % ročně.

Díky tomuto odhadu vypadá současné ocenění na úrovni 36,5násobku zisku poměrně draze, zejména když tříletý průměr činí 33násobek zisku.

Prozkoumejte akcie Waste Management na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO