Formulář SEC 13F: Klíč k odhalení institucionálních investic do Bitcoinu

Velké americké společnosti každé čtvrtletí odhalují své investice pomocí formuláře 13F. A obchodníci s kryptoměnami netrpělivě vyhlížejí, jestli někdo nenakoupil.

Co je formulář 13F?

Formulář 13F Komise pro cenné papíry (SEC) je čtvrtletní zpráva, kterou jsou povinni podávat všichni institucionální investiční správci se spravovanými aktivy ve výši alespoň 100 milionů dolarů. Zveřejňuje jejich akciové podíly a může poskytnout přehled o tom, co na trhu dělají tzv. „chytré peníze“. Manažeři jsou povinni podat formulář do 45 dnů po posledním dni kalendářního čtvrtletí. Většina fondů čeká až do konce tohoto období, aby utajila svou investiční strategii před konkurencí a veřejností.

  • Formulář 13F SEC musí čtvrtletně podávat institucionální investiční manažeři se spravovanými aktivy v hodnotě alespoň 100 milionů dolarů.
  • Záměrem Kongresu bylo, aby tato hlášení poskytovala transparentnost o podílech největších investorů v zemi.
  • Menší investoři často využívají tato hlášení ke zjištění, co na trhu dělají „chytré peníze“.

Porozumění formuláři 13F

Kongres zavedl požadavek 13F v roce 1975. Jeho záměrem bylo poskytnout americké veřejnosti přehled o podílech největších institucionálních investorů v zemi. Zákonodárci věřili, že to zvýší důvěru investorů v integritu národních finančních trhů. Mezi firmy, které jsou považovány za institucionální investiční manažery, patří podílové fondy, hedgeové fondy, svěřenské společnosti, penzijní fondy, pojišťovny a registrovaní investiční poradci.

Zajímavost :  Slabší červencová data o zaměstnanosti v USA vyvolávají otázky o recesi, experti však varují před ukvapenými závěry

Vzhledem k tomu, že hlášení 13F poskytují investorům přehled o držených aktivech nejlepších správců akcií na Wall Street, mnoho menších investorů se snažilo využít tato hlášení jako vodítko pro své vlastní investiční strategie. Zdůvodňují to tím, že největší institucionální investoři v zemi jsou nejen pravděpodobně nejchytřejší, ale jejich velikost jim také dává moc hýbat trhy. Investice do stejných akcií – nebo prodej stejných akcií – tak dává jako strategie smysl.

Hlavní nedostatky formuláře

Menší investoři, kteří chtějí kopírovat strategie hvězdných finančních manažerů, jako jsou Daniel Loeb, David Tepper nebo Seth Klarman, pečlivě podání 13F kontrolují. Finanční tisk často informuje o tom, co tito manažeři fondů nakupovali a prodávali, a porovnává změny ve čtvrtletních výkazech. S výkazy 13F je však spojena řada problémů, které nabádají k opatrnosti.

Zajímavost :  Bleskový pád bitcoinu vymazal z trhu 1 miliardu dolarů

Formulář je předmětem kritiky mnoha skupin, které tvrdí, že poskytuje manažerům hedgeových fondů mezeru v zákoně. Ve skutečnosti sama SEC ve svém prohlášení z roku 2010 uznala, že formulář má mnoho problémů. Doporučila tak provést řadu změn, aby se zajistilo, že „veřejnosti a vládním regulačním orgánům budou poskytovány užitečné a spolehlivé údaje“.

V interním přezkumu SEC bylo rovněž uvedeno, že ačkoli „by se dalo očekávat, že SEC bude informace hojně využívat pro regulační účely a dohled, žádné oddělení nebo úřad SEC neprovádí pravidelnou nebo systematickou kontrolu údajů podaných na formuláři 13F“. Možná to vysvětluje, jak nechvalně proslulý podvodník Bernard Madoff povinně vyplňoval formuláře 13F každé čtvrtletí a přesto úspěšně provozoval Ponziho schéma.

Často kladené otázky (FAQ)

Co je formulář 13F?

Pro byl formulář 13F zaveden?

Prozkoumejte akcie na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO