Richard Teng: Bude obchodování Ethereum ETF stejně úspěšné jako ETF na spotový Bitcoin?

Po týdnech dohadování o úpravách registračních prohlášení dostaly zelenou k obchodování vybrané ETF na Ethereum (ETH), druhou nejznámější kryptoměnu. Obchodovat s nimi lze od 23. července. K zahájení obchodování se vyjádřil Richard Teng, CEO největší globální kryptoměnové burzy Binance. 

Schválení Ethereum ETF

Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila v pondělí 22. července registrační formuláře společností 21Shares, Bitwise, BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, VanEck a Invesco Galaxy. V pondělí odpoledne vstoupily v platnost také registrační formuláře pro Grayscale Ethereum Trust a Grayscale Ethereum Mini Trust. 

Nadcházející zahájení obchodování ETF na spotové Ethereum v USA představuje další významný milník pro Ethereum a širší trh s digitálními aktivy. Tento vývoj navazuje na pozitivní dynamiku, které jsme byli letos na trhu digitálních aktiv svědky, a dále upevňuje legitimitu a dostupnost kryptoměn.

Podobně jako americké ETF na Bitcoin, které byly spuštěny v lednu, poskytne tato první vlna amerických ETF na ethereum širšímu okruhu investorů více možností přístupu k tomuto aktivu. Zavedení těchto ETF řeší klíčové obavy týkající se legitimity, souladu s předpisy, bezpečnosti a dostupnosti, díky čemuž se ethereum stává atraktivnější investiční možností.

Zajímavost :  Úrady práce spustili národný projekt. Vhodným záujemcov preplatia vzdelávací či rekvalifikačný kurz

Ačkoli lze očekávat stabilní nasazení kapitálu do těchto ETF, zpočátku pravděpodobně nebude dramatické a bude kolísat v závislosti na různých makroekonomických faktorech. Domnívám se však, že potenciál pro exponenciální růst likvidity ETF je značný. Po schválení SEC a uvedení na burzu mohou nyní do těchto ETF investovat instituce, které mají obvykle dlouhodobý investiční horizont. Toto zapojení institucí by mohlo v průběhu času zajistit stabilní a značný příliv kapitálu.

Výkonnost ETH ETF

Bude zajímavé sledovat, jak se výkonnost ETF ETH v prvních dnech obchodování srovná s počáteční výkonností ETF Bitcoin v USA. Přijetí amerických ETF na spotový bitcoin bylo převážně pozitivní a v první den obchodování zaznamenaly příliv 4,7 miliardy USD. Zájem zůstává vysoký a kumulativní celkový čistý příliv do amerických ETF na bitcoin přesáhl k 17. červenci 16,59 miliardy USD. Zda se ETF na ETH dočkají stejně intenzivního přijetí, se teprve uvidí, ale jsem přesvědčen, že tento vývoj bude pro celé odvětví digitálních aktiv ohromně pozitivní.

Zajímavost :  Robert Kiyosaki předpovídá, že bitcoin vstupuje do parabolické zóny

Nedávný průzkum společnosti EY ukázal, že téměř všechny instituce (94 %) věří v dlouhodobou hodnotu digitálních aktiv a/nebo technologie blockchainu, přičemž 50 % respondentů vyjádřilo zájem investovat do tokenizovaných aktiv. ETF by mohly sloužit jako vstupní brána pro investory, kteří by jinak neměli expozici vůči bitcoinu a ethereu. Postupem času mohou tito investoři přejít k přímému přístupu k digitálním aktivům, a přispět tak k růstu a zrání trhu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO