Podle Warrena Buffetta vám tyto dvě akcie zajistí pasivní příjem

Warren Buffett je symbolem stability a rozumu na trhu, který je často proměnlivý. Za téměř 60 let, kdy stojí v čele společnosti Berkshire Hathaway, porazil trh díky stabilním a racionálním, i když někdy nekonvenčním investičním strategiím.

Společnost Berkshire Hathaway překonala výkonnost indexu S&P 500 s ohromujícím náskokem. Berkshire dosáhla 4 384 748 % zisku oproti 31 223 % zisku indexu S&P 500 ke konci roku 2023.

Buffett rozdává své investorské rady bez zábran a netají se tím, proč má rád společnosti Coca-Cola a American Express. Jsou to jeho nejdéle držené akcie a ještě letos tvrdil, že je nikdy neprodá. Zastupitelé těchto dvou Buffettových oblíbených akcií právě informovali investory o důležitých informacích. Zde jsou jejich vyjádření.

Coca-Cola je králem akcií nápojů

Investoři měli obavy poté, co společnost PepsiCo před několika týdny podala nevýraznou zprávu o výsledcích hospodaření. Společnost Coca-Cola však přišla se silnou zprávou a opět ukázala, proč je solidním gigantem v oblasti spotřebního zboží.

Tržby se ve druhém čtvrtletí 2024 meziročně zvýšily o 3 %, ale organické tržby vzrostly o 15 %. Organické číslo zohledňuje akvizice a prodeje. Poskytuje jasnější obraz o celkovém provozu a spotřebitelských trendech.

Vedení společnosti uvádí podobná upravená čísla pro provozní marži a zisk na akcii (EPS). Provozní marže podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) i srovnatelná provozní marže se ve čtvrtletí meziročně zvýšily. Zatímco však zisk na akcii podle GAAP poklesl o 5 %, srovnatelný zisk na akcii vzrostl o 7 %.

Zajímavost :  20.4.2024 Přehled trhu: Bitcoin klesá s akciemi. Jak ovlivní cenový vývoj halving? Zlato pokračuje v růstu

Vedení společnosti po této silné zprávě zvýšilo svůj celoroční výhled. Očekává organický růst tržeb o 9 až 10 % a srovnatelný, měnově neutrální růst zisku na akcii o 14 %.

Čísla jsou vysoká navzdory inflačnímu prostředí. Coca-Cola využívá svou globální distribuční síť a odpovídající data k dosažení vyšších tržeb a vyšší efektivity.
Každá společnost se snaží využít módní slovo umělá inteligence (AI), aby vyvolala nějaké vzrušení. Avšak využití dat společnosti Coca-Cola k poskytování jasných a přesných doporučení pro místní distributory na základě zvyklostí místních spotřebitelů vede k prokazatelným vyšším prodejům a ziskům.

Vedení společnosti věří, že se teprve dostává blíže k této příležitosti. Přesnější doporučení by mohla vést k vážnému zvýšení efektivity a prodeje.

To vše vede k úspěšnému modelu výrobce nealkoholických nápojů, který spočívá v inovaci nápojů, tvorbě hotovosti a zajišťování dividendy. Dividendový výnos je mírně nižší než průměrná 3 %, protože akcie Coca-Coly získávají na své skvělé výkonnosti. Coca-Cola je solidní kotvou pro každé portfolio a ještě více pro investory s pasivním příjmem. Není divu, že se jí Buffett stále drží.

Prozkoumejte akcie Coca-Cola na platformě XTB

Prémiový model společnosti American Express je velmi odolný

Stejně jako je Coca-Cola stále oblíbeným výrobcem nápojů na celém světě, American Express získává příznivce pro své prémiové kreditní karty napříč demografickými skupinami.

Zajímavost :  Ak sa nezvýšia zdroje, doplatia pacienti. Od apríla si možno zaplatíme za celé vyšetrenie

Není to zřetelnější než v době, jako je ta současná, kdy mnoho Američanů pociťuje tlak. Přesto však American Express nadále získává členy, zvyšuje tržby a získává vysoké zisky.

Tržby se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 8 % a zisk na akcii vzrostl z loňských 2,89 USD na letošních 4,15 USD. Zisk na akcii zahrnoval prodej společnosti Accertify, ale i upravené číslo bez tohoto zisku činilo 3,49 USD. To představuje 21% nárůst oproti loňskému roku a značně překonává odhady Wall Street.

Vedení společnosti zvýšilo výhled celoročního zisku na akcii z 12,90 USD na 13,50 USD, ačkoli výhled tržeb ponechává přibližně na 10 %. Je si natolik jisté tvorbou zisku, že se domnívá, že může vynaložit více peněz na marketing, aniž by sáhlo do výnosů z Accertify, a přesto zvýšit čistý zisk.

American Express je finanční společnost s uzavřeným cyklem, což znamená, že funguje jako vlastní emisní banka. Nabízí rozsáhlý program odměn a účtuje poplatky za své prémiové kreditní karty. Samotné poplatky tvoří velkou část čistého příjmu, podobně jako u maloobchodního modelu Costco.

Příjmy z poplatků rostou dvouciferným tempem již 24. čtvrtletí v řadě, a to o 16 %. Tvoří velkou část celkového čistého příjmu, přesněji 2,1 miliardy dolarů z celkových 3 miliard dolarů ve druhém čtvrtletí.

Buffettovy oblíbené akcie

Přestože obě společnosti provozují odlišné obchodní modely v různých odvětvích, existují mezi American Express a Coca-Cola určité podobnosti, které investorům poskytují jasný přehled o tom, čeho si Buffett cení.

American Express hraje velkou roli v globální ekonomice a zákazníci mají její produkty rádi. Funguje efektivně, je vysoce zisková a o svou hotovost se dělí s akcionáři.

Výše dividendy společnosti American Express není tak atraktivní jako u společnosti Coca-Cola, v současné době vynáší pouze asi 1,1 %. Avšak roste mnohem rychleji. Akcionáři mohou počítat s tím, že American Express bude přidávat hodnotu a pasivní příjem po mnoho let.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO