Máte strach z výprodejů na akciovém trhu? Zde je pět dividendových akcií, které ochrání vaše portfolio

Nakupovat akcie, pokud na trhu panuje obava z výprodeje na akciovém trhu, zní jako špatný krok. Koneckonců, proč do něčeho vkládat těžce vydělané peníze, když to bude ztrácet hodnotu?

Z historického hlediska je však investování během korekcí (poklesy o nejméně 10 %) a medvědích trhů (poklesy o nejméně 20 %) tím nejlepším rozhodnutím. A společnosti, které vyplácejí dividendy, poskytují dodatečnou motivaci přečkat období této zvýšené volatility.

Zde je důvod, proč Coca-Cola, Lockheed Martin, Waste Management, Union Pacific a United Parcel Service představují pět společností, které jsou postaveny tak, aby vydržely tlak na akciovém trhu. Společnosti mohou také navíc investory odměnit pasivním příjmem.

1. Coca-Cola

Coca-Cola je téměř bezchybnou dividendovou akcií. Dividendu vyplácí a zvyšuje již 62 let po sobě, což z ní činí dividendového krále. Má také značný výnos ve výši 3 %, což je podstatně více než výnos indexu S&P 500 ve výši 1,3 % nebo 1,7 % u indexu Dow Jones Industrial Average.

A co je nejdůležitější, má obchodní model odolný vůči recesi. Do jejího portfolia patří nealkoholické nápoje, káva, čaj, džusy, perlivá voda a energetické nápoje. Všechno relativně levné základní zboží. Chování spotřebitelů se liší, ale obecně se jedná o typy výrobků, které se těší stabilní poptávce bez ohledu na to, jak se vyvíjí ekonomika.

Společnost Coca-Cola byla po léta nevýkonnou akcií, ale je důvod se domnívat, že se její situace obrací. Mohla by tak zrychlit růst svých zisků. Obrat může trvat dlouho, ačkoli atraktivní dividenda je cennou pobídkou k tomu, abychom byli trpěliví.

Je to jeden z důvodů, proč si společnost Berkshire Hathaway vedená Warrenem Buffettem drží její akcie již více než 30 let a proč jsou i nyní skvělým nákupem.

Prozkoumejte akcie Coca-Cola na platformě XTB

2. Lockheed Martin

Společnost Lockheed Martin působí v úplně jiném odvětví než Coca-Cola. Tento dodavatel obranného průmyslu má však podobnou investiční koncepci.

Prakticky všechny své obchody uzavírá s americkou vládou a v menší míře se schválenými spojenci USA. Díky spolehlivé zákaznické základně a obrovskému objemu nevyřízených zakázek jsou peněžní toky společnosti Lockheed předvídatelné. To pomáhá při sestavování rozpočtu výdajů a výplatě dividend.

Zajímavost :  Bitcoin se sesypal pod 50 000 dolarů, ztráta činí 30 %. Je to konec býčího trhu?

Následující graf dobře shrnuje podnikání společnosti: stabilní růst tržeb, provozní marže v rozmezí od nízkých do středních dvojnásobných procent a každoroční zvyšování dividend. Společnost zvyšuje výplatu již 21 let v řadě a v současné době dosahuje výnosu 2,5 %.

Stálost obranného průmyslu obvykle vede k diskontovaným oceněním, a to i u nejlepších subjektů. Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Lockheed činí pouhých 17,4, což je blízko desetiletého mediánu P/E, který činí 17,8.

Lockheed je mimořádně spolehlivou hodnotovou akcií vyplácející dividendy, která si vede naprosto skvěle bez ohledu na to, co dělá trh.

Prozkoumejte akcie Lockheed Martin na platformě XTB

3. Waste Management

Na rozdíl od mnoha dividendových akcií, které zaostaly za růstovou rally, si WM (Waste Management) vede dobře a pohybuje se kolem historického maxima.

Obchodní model společnosti je velmi jednoduchý. Společnost WM sbírá, přepravuje a zpracovává odpadky a recyklační materiály pro zákazníky z řad domácností, komerčních a průmyslových podniků. Investuje také do úsilí o snižování emisí oxidu uhličitého. Například do přeměny skládkového plynu, který vzniká rozkladem organických látek na skládkách, na zemní plyn v kvalitě pro plynovody.

Společnost WM má tendenci dosahovat lepších výsledků v obdobích expanze, protože průmysloví a komerční spotřebitelé produkují více zboží, a tudíž mají více odpadu. Přesto by měla být považována za podnik odolný vůči recesi, protože peněžní toky jsou z velké části založeny na dlouhodobých smlouvách. Její služby jsou potřeba bez ohledu na ekonomickou situaci.

Společnost WM například přešla u většiny svých recyklačních činností na zpoplatněné služby, což jí pomáhá chránit se před změnami cen komodit.

Největší nevýhodou je ocenění akcií. Za poslední čtyři roky se více než zdvojnásobila, zatímco dividenda vzrostla o necelých 40 %. Kdykoli cena akcie předčí růst dividendy, výnos se sníží, a proto WM nyní vynáší pouze 1,4 %.

Dokonce i podle odhadovaných zisků je WM drahou akcií s forwardovým P/E 30,5. Je však pravděpodobné, že v případě zpomalení ekonomiky a výprodeje na akciovém trhu bude v pořádku. Je to společnost, u které se můžete spolehnout, že ustojí volatilitu.

4. Union Pacific

Union Pacific je jednou z největších železnic v Severní Americe. Zaměřuje se na dvě třetiny západní části USA a je vysoce ziskovou společností, která pomáhá přepravovat zboží za nízké náklady.

Ačkoli jsou akcie železničních společností považovány za cyklické, toto odvětví je vzhledem k vysokým překážkám vstupu na trh a kapitálové náročnosti v podstatě oligopolní. Nejedná se však o oligopol ve stejném smyslu jako FedEx a UPS nebo Coke a PepsiCo. Mezi všemi železnicemi totiž neexistuje přímá konkurence. Například CSX a Norfolk Southern se zaměřují především na východní třetinu USA.

Nejbližším konkurentem Union Pacific je BNSF společnosti Berkshire Hathaway. I v tomto případě však železnice provozují různé sítě a neobsluhují tytéž regiony.

Další výhodou železnic je, že vlastní svou infrastrukturu, takže výdaje jdou hlavně na pracovní sílu a údržbu, nikoli na budování zcela nových tras.

Společnost Union Pacific může v době hospodářského poklesu zaznamenat zpomalení. Můžete však být klidní. Její obchodní model je postaven na dlouhodobé perspektivě. Společnost má rozumné P/E 23,3 a na začátku tohoto měsíce zvýšila čtvrtletní dividendu na 1,34 USD na akcii, což představuje forwardový výnos 2,2 %.

Prozkoumejte akcie Union Pacific na platformě XTB

5. UPS

UPS se po zveřejnění neuspokojivých výsledků dostala na nové 52týdenní minimum. Objem doručovaných zásilek se snížil a náklady vzrostly. To zanechalo negativní následky na růstové trajektorii společnosti a vymazalo dynamiku, které se těšila v dřívější části období pandemie.

UPS během svého dne pro investory a analytiky v roce 2024 znovu nastavila očekávání a vytyčila cestu k dosažitelným tříletým cílům. Od této březnové prezentace se akcie v podstatě nikam neposunuly. Nebylo by překvapením, kdyby v krátkodobém horizontu nadále klesaly. Z dlouhodobého hlediska je tento podnik prostě příliš dobrý na to, aby se dal ignorovat.

Zajímavost :  Zákon na odstrel medveďa je na svete. Do parlamentu ide v skrátenom konaní

Vedení společnosti investuje velké prostředky do vylepšení a inovací, včetně umělé inteligence, které mají pomoci zvýšit marže. Posiluje své zdravotnické služby, aby se zaměřilo na specifickou skupinu zákazníků s časově a teplotně citlivými zásilkami.

S hodnotou P/E pouhých 21 a výnosem 5,1 % vyniká UPS jako vhodný kandidát na nákup a držení. Především tedy pro investory, kteří chtějí oživit své pasivní příjmy i v případě výprodeje na akciovém trhu.

Prozkoumejte akcie UPS na platformě XTB

Stabilní akcie, které jsou vhodné pro nákup do nejistých dob

Když investoři uvažují o výprodeji na akciovém trhu, mohou se přiklonit pouze k velmi bezpečným akciím, jako je Coca-Cola, Lockheed Martin nebo WM. Do všech tří podniků se jistě vyplatí investovat, ale dobrou koupí mohou být i cyklické společnosti s levným oceněním a rostoucími dividendami jako Union Pacific a UPS.

Nejdůležitější vlastností, kterou je třeba při investování sledovat, je schopnost společnosti naplnit očekávání akcionářů i v budoucnosti. U společností vyplácejících dividendy to znamená růst zisku, který podpoří vyšší růst dividend, udržení konkurenční výhody a pěstování silné rozvahy.

Souhrnně lze říci, že všechny zmíněné společnosti jsou předními podniky v oboru. Mají dobrou pozici k tomu, aby přečkaly pokles nebo dokonce převzaly podíl na trhu a vyšly z něj ještě silnější.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO