Fed dnes podle očekávání nesnížil základní sazbu

Před malou chvílí skončilo zasedání Federálního rezervního systému (Fed) a podle očekávání nedošlo ke snížení základní sazby. Všichni teď čekají na následnou tiskovou konferenci Jerome Powella, která nám naznačí další možné kroky komise. Ve studiu vše pro vás sledujeme živě.

Podle nástroje CME FedWatch Tool trhy aktuálně propisují do cen tři snížení základní sazby do konce letošního roku. V září téměř 90 % předpokládá snížení o 25 bazických bodů a zbytek dokonce 50 bazických bodů. Že by v září zůstala sazba beze změny je podle aktuální tabulky pro trh absolutně nepředstavitelné. Uvidíme, jak proslov Jerome Powella tato očekávání upraví.

Zajímavost :  Japonský index Nikkei překonal hranici 40 000 bodů

Neočekávám tolik snížení do konce roku

Osobně nejsem zastánce tří snížení do konce roku. Vidím spíše jedno nebo maximálně dvě. Podle posledních údajů vnímá komise americkou ekonomiku jako dostatečně silnou. Fed tak nemá důvod rychle sazby snížit.

Musíme si uvědomit, že rychlé snižování sazby je spíše známkou toho, že se v ekonomice něco rozbilo. Komise by se tím snažila dostat na trh levné peníze a problém vyřešit. V momentě, kdy inflace nevyvádí nějaké psí kusy a trh práce produkuje více volných míst než se očekává, tak není důvod sazbu snižovat. Komise si chce být jistá, že inflace směřuje k 2 % a že tam dojede.

Zajímavost :  Táňa Pauhofová o novom filme "Vlny" a jeho svetovej premiére v českých Karlových Varoch

Ale třeba nás za chvilku Jerome Powell překvapí nějakou zajímavou statistikou nebo nečekaným prohlášením. Celou tiskovou konferenci pro vás živě ve studiu jako vždy sleduje Jaroslav Jarolím a Matěj Široký. Dostanete tak ihned i adekvátní komentář nejen k tiskové konferenci, ale i k zveřejněnému oznámení.

Sleduj Jardovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO