Ministerstvo financí zveřejní výsledek státního rozpočtu ke konci července

Praha – Ministerstvo financí dnes zveřejní výsledky hospodaření státu za prvních sedm měsíců roku. Loni byl na konci července rozpočtový deficit 214,1 miliardy korun. Letos v pololetí skončily státní finance ve schodku 178,6 miliardy korun, což byl nejlepší výsledek od začátku pandemie covidu-19, ale zároveň pátý nejhlubší pololetní deficit v historii Česka.

Rozpočtové příjmy do konce června dosáhly 956,2 miliardy korun, proti loňskému prvnímu pololetí se zvýšily o 4,2 procenta. Pololetní výdaje byly 1,135 bilionu korun, meziročně vzrostly o 0,2 procenta.

Zajímavost :  Ve 2. čtvrtletí letošního roku se na jatkách vyrobilo celkem 112 666 tun...

V letošním roce by měl stát hospodařit s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,19 bilionu korun. Naplánovaný schodek činí 252 miliard korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) pololetní výsledky ukazují, že stát plánovaný schodek dodrží, za pravděpodobné to považují i analytici.

Loni skončil rozpočet s deficitem 288,5 miliardy korun. Byl to nejlepší výsledek od začátku pandemie, ale zároveň čtvrtý nejhlubší schodek za dobu existence Česka.

Reklama

Zajímavost :  Trump už není favoritem sázkových kanceláří na vítězství v amerických volbách

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO