Temelín odpojí kvůli úpravě turbíny na několik dní druhý blok

Temelín (Českobudějovicko) – Jaderná elektrárna Temelín odpojí v pátek na několik dní druhý blok. Energetici chtějí upravit turbínu, která dosahovala příliš vysokého chvění, a elektrárna kvůli tomu musela v úterý na několik hodin druhý blok neplánovaně odpojit. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Energetici nyní chtějí upravit vodorovné vedení turbíny, které umožňuje její posuv po prohřátí. Současné nastavení má malé vůle, což bylo příčinou nedávného zvýšeného chvění turbíny.

“Jde o dopředu ohlášenou a naplánovanou akci, která nebude mít vliv na dodávky elektřiny,” uvedl Sviták. Personál Temelína v minulých dnech musel odpojit druhý blok kvůli zvýšenému chvění. Blok je aktuálně v provozu, chvění je stabilní. “Z kontrol, které jsme následně vyhodnotili, vyplynula potřeba upravit vůle. Od úpravy očekáváme stabilizaci chvění na provozních hodnotách,” řekl Sviták. Už dříve uvedl, že chvění turbín je součástí provozu všech točivých strojů.

Zajímavost :  Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v srpnu klesla o 0,07 bodu na 5,42 procenta

Temelínská elektrárna letos zatím vyrobila 8,9 TWh elektřiny, za celý loňský rok to bylo 16 TWh elektřiny. Do modernizace elektrárna letos investuje 4,1 miliardy korun.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO