Koruna posílila k euru i dolaru, pražská burza oslabila

Praha – Koruna ve čtvrtek posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru oproti předchozímu závěru zpevnila o osm haléřů na 25,38 Kč/EUR. K dolaru posílila o haléř a kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 23,51 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků zpevnění měny souvisí s rozhodnutím bankovní rady České národní banky (ČNB) snížit základní úrokovou sazbu. Pražská burza oslabila, dolů ji táhl propad akcií Komerční banky.

Tuzemská měna od začátku týdne vůči euru oslabovala, dnes tento trend otočila. “Česká koruna v návaznosti na jestřábí vyznění zasedání posílila o 0,2 % na 25,38 Kč/EUR,” uvedl analytik Komerční banky Jaromír Gec. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka byl vývoj koruny ráno kvůli ČNB nervózní. “Nakonec ale jednání dopadlo pro domácí měnu poměrně dobře,” uvedl Vlk.

Zajímavost :  Studie: Stále více Čechů vyhledává podle developerů úsporná řešení bydlení

Bankovní rada ČNB dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022. ČNB také zhoršila výhled české ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt (HDP) podle ní vzroste o 1,2 procenta, v květnu očekávala růst 1,4 procenta. Průměrná inflace letos podle ČNB bude 2,2 procenta, v květnu čekala 2,3 procenta.

Burzovní index PX ve čtvrtek klesl o 1,10 procenta na 1592,98 bodu. Dolů burzu táhl hlavně propad akcií Komerční banky, která oznámila meziroční pokles zisku v prvním pololetí letošního roku. Ztráty ale postihly většinu hlavních emisí pražské burzy. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Největší objem obchodů a zároveň nejvýraznější zlevnění z hlavních emisí burzy dnes zaznamenaly právě cenné papíry Komerční banky. “Ta dnes reportovala hospodářské výsledky za první pololetí, které byly pod odhady trhu,” sdělil makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra. Komerční banka oznámila, že jí čistý zisk v prvním pololetí tohoto roku meziročně klesl o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun.

Zajímavost :  Nezaměstnanost v EU v červnu zůstala na šesti procentech, nejnižší byla v Česku

Ztrácely také akcie dalších bank, Erste a Moneta Money Bank, které rovněž patřily k nejobchodovanějším. Cenné papíry bankovní skupiny Erste odepsaly 1,81 procenta na 1196 korun a akcie Monety 0,74 procenta na 106,80 koruny.

Oslabení burzy mírnilo zdražení akcí energetické firmy ČEZ, které dosáhly druhého největšího objemu obchodů. Připsaly si 0,66 procenta na 910,50 koruny. Nejvýraznější růst z hlavních emisí zaznamenaly akcie stavitele solárních elektráren Photon Energy, a to o 1,50 procenta na 44 korun.

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 25,46 25,38
Kč/USD 23,52 23,51

Zdroj: Patria Online

Reklama

Zajímavost :  Nejnižší inflaci ve V4 mělo v březnu Polsko, kde se meziroční růst...

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO