České spořitelně v 1. pololetí stoupl čistý zisk o třetinu na 12,4 mld. Kč

Praha – České spořitelně vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o třetinu na 12,4 miliardy korun. Provozní zisk se zvýšil o 23,9 procenta na 15,2 miliardy korun. Vyplývá to z neauditovaných výsledků hospodaření, které banka dnes zveřejnila. Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých měla ke konci loňska zhruba 4,5 milionu.

Provozní výnosy banky za prvních šest měsíců roku vzrostly o 13,6 procenta na 27 miliard korun. Do výsledků se podle člena představenstva zodpovědného za finanční řízení Ivana Vondry pozitivně promítlo oživení domácí poptávky a růst úvěrů, které v poměru ke vkladům dosahují téměř 70 procent. “Výrazný vliv mělo i prostředí vysokých úrokových sazeb, které ale již začaly klesat a další pokles lze očekávat i ve druhé polovině roku,” uvedl.

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 8,1 procenta na 1,07 bilionu korun. Promítla se do toho i akvizice Hello Bank. Úvěry domácnostem se zvýšily o 5,9 procenta na 665,4 miliardy korun. Z toho hypotéky rostly o 5,4 procenta, spotřebitelské úvěry o 12,2 procenta a úvěry poskytnuté Stavební spořitelnou o 7,3 procenta. Úvěry firmám stouply v prvním pololetí meziročně o 11,8 procenta na 396,8 miliardy korun.

Zajímavost :  Cena bitcoinu v noci na dnešek přesáhla hranici 68 000 dolarů (1,59 milionu korun)....

Čistý úrokový výnos vzrostl o 14,2 procenta na 19 miliard korun. “Vývoj čistého úrokového výnosu byl ovlivněn především objemem poskytnutých úvěrů, což bylo podpořeno akvizicí Hello bank, dále pozitivním vlivem zvyšujícího se objemu vkladů a příznivou strukturou bilance,” uvedla banka. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 19 procenta na 6,1 miliardy korun.

Celkové provozní náklady meziročně vrostly o 2,6 procenta na 11,9 miliardy korun. Důvodem byl hlavně růst ostatních správních nákladů.

Česká spořitelna očekává letos oživení české ekonomiky s růstem hrubého domácího produktu kolem jednoho procenta. Měl by být podpořen jak zlepšenou domácí i zahraniční poptávkou. “Nicméně tento vývoj bude pravděpodobně postupný, externí poptávka se bude zlepšovat pravděpodobně až ve druhé polovině roku,” uvedla banka.

Pololetní hospodářské výsledky zveřejnily už i další velké banky v Česku. Raiffeisenbank se čistý zisk zvýšil o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun a Monetě o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 221 milionů eur (5,6 miliardy Kč), stejně jako před rokem. Čistý zisk Komerční banky klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun.

Zajímavost :  Bitcoin se propadl pod 67.000 dolarů, investoři vybírají zisky

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je hlavní společností na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Erste Group v pololetí zvýšila zisk o devět procent na 1,63 miliardy eur

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, v pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 9,3 procenta na 1,629 miliardy eur (41,2 miliardy Kč). Z toho ve druhém čtvrtletí skupina vydělala 846 milionů eur (21,4 miliardy Kč), což představuje meziroční nárůst o osm procent. Banka to dnes oznámila na svém webu. K výsledku pomohly vyšší úrokové sazby v eurozóně a rostoucí objem úvěrů.

Provozní zisk ve druhém čtvrtletí činil 2,734 miliardy eur, což překonalo očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters. Ti v průměru počítali se čtvrtletním provozním ziskem 2,68 miliardy eur.

Čistý úrokový výnos, což je důležitý ukazatel výnosů z úvěrů snížený o náklady na vklady, se zvýšil o 3,5 procenta na 3,561 milionu eur. Za růstem podle banky stojí zejména maďarský, rumunský a český trh. Erste změnila u této metriky výhled na celý rok s tím, že počítá, že zůstane na stejné úrovni jako loni. Dosud počítala s poklesem o tři procenta.

Zajímavost :  Kofola může koupit Pivovary CZ, výrobce značek Holba a Zubr. Povolil to ÚOHS

České spořitelně vzrostl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o třetinu na 12,4 miliardy korun. Provozní zisk se zvýšil o 23,9 procenta na 15,2 miliardy korun.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO