ČNB zhoršila odhad letošního schodku veřejných financí na 2,1 pct. HDP

Praha – Česká národní banka (ČNB) zhoršila odhad letošního schodku veřejných financí na 2,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Předchozí prognóza z května očekávala schodek 1,7 procenta HDP. V dalších letech by se mělo saldo veřejných financí zlepšovat, příští rok očekává ČNB schodek 1,7 procenta HDP a v roce 2026 by měl být 1,6 procenta HDP. Vyplývá to z dnes zveřejněné tabulky klíčových makroekonomických indikátorů, které jsou součástí aktuální zprávy o měnové politice. Celou zprávu banka zveřejní 9. srpna.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Zajímavost :  Nejnižší inflaci ve V4 mělo v březnu Polsko, kde se meziroční růst...

Centrální banka zároveň zlepšila odhad celkového zadlužení vládního sektoru v tomto roce na 43,2 procenta HDP, když v předchozí prognóze očekávala zadlužení 43,6 procenta HDP. Na letošní úrovni by měl dluh sektoru vládních institucí zůstat i v příštích dvou letech.

Predikce ČNB také očekává mírné zpomalení růstu nominálních mezd na 7,4 procenta z loňských osmi procent. Reálná mzda by se měla zvýšit o 5,3 procenta po dvou letech poklesu, kdy se v roce 2022 snížila o 9,3 procenta a loni o 2,4 procenta. V dalších letech by měl růst mezd zpomalovat, v reálném vyjádření ale zůstane kladný, když v roce 2025 bude 4,4 procenta a o rok později 3,1 procenta.

Nezaměstnanost podle prognózy mírně poroste, když letos dosáhne 3,8 procenta po loňských 3,6 procenta a v dalších dvou letech se bude zvyšovat vždy o 0,1 procentního bodu. “Napětí na tuzemském trhu práce polevuje jen pozvolna. Míra nezaměstnanosti se postupně zvyšuje a v příštím roce ještě lehce vzroste. Projeví se tak s časovým odstupem nedávný útlum české ekonomiky,” konstatovala ČNB v úvodní kapitole zprávy o měnové politice.

Zajímavost :  Krkonošský hotel Harmony nakonec získá nejen podnikatel Tomáš Otruba, spolumajitelkami...

ČNB rovněž upozornila, že ve své prognóze snížila odhad potenciálního dlouhodobého růstu české ekonomiky o půl procentního bodu na 2,5 procenta. “Hlavním důvodem je postupné vyčerpávání jejího dosavadního růstového modelu a související zpomalování růstu produktivity práce,” uvedla centrální banka.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Koruna mírně oslabila, pražská burza uzavřela nejsilnější za víc než 15 let

Doporučujeme ke čtení také :