Statistici zveřejní vývoj maloobchodních tržeb za červen

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní údaje k červnovým tržbám v maloobchodě. V květnu šestý měsíc za sebou meziročně stouply, růst však zpomalil na 4,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel naopak o 0,1 procenta klesly. Analytici Raiffeisenbank očekávají, že meziroční růst maloobchodních tržeb v červnu dále zpomalil, a to na dvě procenta, řekli ČTK.

V meziročním srovnání se květnové tržby za nepotravinářské zboží zvýšily o 5,1 procenta, za potraviny o 4,2 procenta a za pohonné hmoty o 2,2 procenta. Meziměsíčně obchodníci za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty utržili shodně o 0,5 procenta méně, u potravin naopak zaznamenali růst o 0,6 procenta.

Zajímavost :  Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes stoupla na téměř...

“Maloobchodní tržby v dubnu a květnu v meziměsíčním srovnání takřka stagnovaly a meziroční dynamika jejich růstu zpomalila,” uvedli analytici Raiffeisenbank. Lidé podle nich mají obavy ze své finanční situace a opětovného nárůstu inflace.

“Nicméně strach z dalšího zdražování se v tuto chvíli zdá jako neopodstatněný, inflace v červnu klesla opět na dvouprocentní cíl České národní banky. Zároveň růst mezd bude pravděpodobně vyšší, než se očekávalo, což by mělo povzbudit domácnosti k vyšším útratám,” řekli analytici Raiffeisenbank.

Reklama

Zajímavost :  Od ledna do června stát hospodařil se schodkem bezmála 179 miliard...

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO