Bitcoin se sesypal pod 50 000 dolarů, ztráta činí 30 %. Je to konec býčího trhu?

Bitcoin v závěru obchodního týdně ještě prohloubil své cenové poklsy a začal ten nový hned dalším poklesem. Cena bitcoinu se taky doslova sesypala pod 50 000 dolarů. Dle indexu je minimum na cca 49 500 dolarech. To jsou ceny, kde jsme byli posledně na začátku roku.

Ačkoliv je titulek tohoto článku clickbaitový, obsahově si konstruktivně vysvětlíme, co se stalo. Ale pouze po technické stránce a příště si vysvětlíme více ten kontext. Pokud jste však hladoví po informacích, kontext jsem dostatečně rozebral v sobotní video analýze.

Video: Crash na akciích a bitcoinu

Cena bitcoinu klesla pod 50 000 dolarů

Prismatem týdenního grafu dostal bitcoin strašlivý výprask a propadl se výrazně pod 60 000 dolarů. BTC se tudíž v tomto ohledu přidal k mnohým technologickým titulům. Za ukončený týden byla čistá ztráta skoro 15 % a máme i další potvrzení, že kurzová oblast kolem 70 000 dolarů zafungovala jako silný odpor. Úplně stejně jako v předchozích čtyřech měsících. Price action z posledních měsíců skutečně nevypadá dobře.

Zajímavost :  Forex traderka Adriana Fučíková: Největší výzvou je vydržet

Sociální sítě okamžitě zaplavily memečka ohledně toho, co se děje na trzích. Na to se ale vykašlete, nesledujte to. Akorát to emočně přidává pod kotel. V tom negativním slova smyslu.

Místo memísků si raději konstruktivně řekneme technické možnosti pro bitcoin. Minulý týden byl s čistou ztrátou skoro 15 % vskutku tragický. Výprodeje pokračují evidentně i dnes. Trh ztratil dalších cca 18 %. Je však teprve pondělí, počítá se až týdenní close. Do určité míry nás samozřejmě může nasměrovat i denní zavírací cena. Osobně ale čekám pullback nahoru.

Jsme zrovna u dvou supportů, 52 000 a 48 000 dolarů. Ale vůbec nejbližší „beton“ je dle volume profile až na 42 000-43 000 dolarech. Což je stranová struktura z přelomu roku.

Ty současné výprodeje jsou už psychologické, panické, a také z důvodu sepnutí SL pod low z července. Prostě v tom stranovém patternu bylo příliš dlouhých pozic, které nevyšly, takže je logické, že při hlubším průlomu dolů se cena vysype.

Jak jsem tudíž psal, pullback nahoru je spadnutí. Vlastně k němu již v těchto chvílích dochází. Uvidíme však, kde se cena ustálí.

Závěrem: Je to konec býčího trhu pro bitcoin?

Určitě jste mnozí z vás vyděšení. Proto je rozumné se prvně uklidnit, protože snaha za každou cenu z trhu utíkat investory spíše poškozuje. Je dobré činit rozhodnutí s chladnou hlavou. Nikoliv pod tlakem okolností.

Abych odpověděl na otázku, zda je tohle konec býčího trhu pro bitcoin, tak na to vám nedám jednoznačnou odpověď. Jelikož nevidím do buduoucnosti. Vím akorát, že hluboký průlom ceny BTC z toho stranového pásma je hodně špatný signál.

Nesmíme zapomínat na ty okolnosti, které trhu prostě nepřejí. Jakmile jsou špatné zprávy z reálné ekonomiky zase špatnými zprávami pro trhy, nelze očekávat dobrý sentiment a zrovna růstový vývoj.

Zajímavost :  Trhy pod lupou: Akcie znovu na vítězné vlně. Ve středu zasedání Fed!

Buďte opatrní.

Investujte do bitcoinových ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO