Trhy pod lupou: Americká makro data odstartovala masakr na akciových trzích a bitcoinu

Dlouho očekávaný výprodej na akciovém trhu je tady. Tak jako vždy k němu došlo v době, kdy ho jen málokdo čekal. Moc medvědů na trhu nezůstalo. Připomeňme například bývalého hlavního analytika z JP Morgan Kolanovice, který byl z banky vyhozen po 19 letech.

Důvodem byly jeho medvědí předpovědi ohledně indexu S&P 500. JP Morgan se tak připravovala na krach trhů, který v první polovině letošního roku nenastal. Kolanovic přišel o místo na začátku července. Nyní se potvrzuje, že měl pravdu. Trh opravdu nemůže růst do nebe.

Zažili jsme další den, přesněji řečeno pátek 2. srpna, kdy index S&P 500 odepsal více než 2 %. V červenci se to stalo jen jednou a museli jsme na na to čekat víc než 361 dní. Nyní jsme již zažili druhou seanci silného propadu trhů, kdy se index S&P 500 zastavil na hodnotě 5346 bodů.

Jsme sice ještě velmi daleko od Kolanovicova targetu, který počítal s tím, že se S&P 500 letos propadne na 4200. Pokud ale budou trhy pokračovat ve výprodejích a chytnou medvědí trend, může se i tento cíl s přehledem naplnit. Hlavní problém nadcházejících měsíců bude v tom, že trhům budou chybět opravdu pozitivní zprávy, aby mohly znovu navázat růstovou rallye.

Zasedání amerického Fedu

Příčin, proč trhy znovu padají, je opravdu mnoho. To je taktéž jeden z důvodů, proč je dnes lehké být medvědem. Jeden vyřešený problém totiž prakticky nic neznamená. Navíc je většina problémů komplexní a dlouhodobá. Nevyřeší se za den ani týden či měsíc. Dobrým příkladem může být americký státní dluh, který přesáhl další psychologickou hranici 35 000 miliard amerických dolarů. Spouštěčem vlny výprodejů bylo zasedání Fedu společně s pátečním zveřejněním údajů z amerického pracovního trhu. Co se tedy na zasedání americké centrální banky stalo?

V podstatě šlo o zasedání, od něhož nikdo nic nečekal. To je samo o sobě znakem toho, že může přijít krize. Krize je vždy nečekaná. Fed nechal sazby beze změny, jak všichni očekávali. A to i přestože se před zasedáním objevovaly hlasy, že by měl sazby snížit, protože hrozí recese. Už tak prý přichází pozdě na to, aby zabránilo zpomalení americké ekonomiky.

Tomuto tvrzení odporuje nedávno zveřejněný americký HDP za druhé čtvrtletí, který stále vykazuje silný růst 2,8 %. Stejně tak i probíhající výsledková sezóna v USA nadále potvrzuje, že americká ekonomika funguje dobře. Problémem je však výhled do budoucnosti a o ten jde na burze v první řadě. Investor nesmí zapomínat, že burza se dívá stále dopředu. Co tedy nyní investoři sledují?

Špatná čísla z amerického trhu práce

Nyní se vrátíme k zasedání Fedu. Jeho šéf Jerome Powell vlastně potvrdil, že dva z ukazatelů jsou již v pořádku. HDP je dobrý a inflace pod kontrolou. Zůstává poslední věc, jíž je pracovní trh. Nyní je skoro jasné, že Powell musel mít k dispozici nějaká čísla, která věštila zlom na pracovním trhu. Stejně tak byly dobře informované i trhy, protože ačkoliv Powell o tom nemluvil, trhy stále počítaly s prvním snížením sazeb v září. 

To potvrdila i zmíněná čísla z pracovního trhu, která jsme se dozvěděli v pátek těsně před otevřením amerických trhů. Investoři netrpělivě očekávali zveřejnění čísel Non Farm Payrolls, která udávají počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělství. Trhy jich očekávaly 175 000, tedy přibližně stejně jako v červenci. Bylo opravdu velkým překvapením, že nově vytvořených míst bylo jen 114 000. Za toto špatné číslo může především velký úbytek míst v informačním sektoru, který jich ztratil přes 20 000.

Zajímavost :  Bitcoin nebo zlato: Které aktivum je tou nejlepší volbou pro dlouhodobou investici?

Americká nezaměstnanost pomalu, ale jistě roste

Změnu na pracovním trhu potvrdila i čísla americké nezaměstnanosti. V červenci stoupla z 4,1 na 4,3 %. Kritická úroveň pro americký Fed je 4,5 %. Bude-li přírůstek v srpnu stejný, má Fed skutečně první opravdový důvod k snížení úrokových sazeb. Efekt snížení se bohužel nedostaví hned.

Pokud tedy americká nezaměstnanost dynamicky roste, první snížení sazeb v září ji nezpomalí. Můžeme se tedy dostat do situace, kdy nezaměstnanost přesáhne úroveň 5 % a stane se tak velmi rychle hlavním tématem politického boje o Bílý dům. 

Situace na americkém pracovním trhu opravdu není dobrá. Pokud se totiž podíváme na statistiku nezaměstnanosti U-6, která eviduje všechny, kdo v USA de facto nepracují, dostaneme se k číslu 7,8 %. Máme zde velmi markantní nárůst nezaměstnanosti. V červnu totiž nezaměstnanost U-6 dosahovala 7,4 %. Je tedy logické, že se investoři rozhodli vybírat své zisky. 

Politika až na prvním místě

Investor se dnes nemůže spoléhat pouze na porozumění ekonomickým datům. Aktuální situace je podřízena politickému kalendáři. Po nepovedeném atentátu na Donalda Trumpa se zdálo, že je o novém americkém prezidentovi rozhodnuto. Situace se zkomplikovala tím, že Joe Biden odstoupil a jeho místo zaujala Kamala Harrisová.

Ta ve své kampani používá především politický marketing a surfování na politických trendech. Jako hlavní kvalifikaci pro Bílý dům uvádí především své pohlaví a původ. Její ekonomické a politické názory jsou značně upozaděny. Což je asi dobře, protože Harrisová má dost radikální názory. Její dosavadní politická strategie je se k volbám promlčet a nechat média odvést černou práci. Harrisová se lidem a novinářům vyhýbá. Obdobnou strategii měl i Joe Biden při minulých volbách, ale nebyla tak viditelná kvůli tehdejším covidovým omezením.

Rozhodnutí Fedu nesnížit sazby bylo v každém případě potvrzením snahy o zachování apolitičnosti. Snížení sazeb by jistě vyvolalo jinou reakcí trhů, než jakou jsme zažili 2. srpna. Na druhou stranu je tu pro Harrisovou jiný problém. Pokud by trhy pokračovaly v propadech i po celý srpen, šance demokratů na obhajobu prezidentského mandátu by se značně snížily.

Americká burza totiž funguje jako spolehlivý ukazatel šancí na znovuzvolení obhajujícího kandidáta. První podmínkou je právě zajištění toho, že akciové trhy porostou. V USA trhy určují, jak velký důchod budou mít lidé, kteří si na něj spoří formou investování. Propad trhů tak téměř mechanicky vytvoří obrovskou masu nespokojených voličů, kteří budou volit proti těm, kdo jsou aktuálně u moci.

Sleduj Matějovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Zůstane Fed i nadále apolitický?

Šance se tedy překlopily na stranu Donalda Trumpa. Ten může využít propadu trhů a narůstající nezaměstnanosti ve svůj prospěch. O to víc budeme s napětím sledovat zářijové zasedání Fedu, protože se znovu objeví diskuze o tom, zda ovlivní americké volby. Pokud trhy počítají s prvním snížením sazeb v září, situace na trzích se bude komplikovat a nezaměstnanost bude růst, Fed může sáhnout k radikálnějšímu opatření než pouze symbolické snížení sazeb o 25 bazických bodů.

Tuto tendenci nebo obavu o větší snížení jasně ukázala amerických dluhopisový trh. Výnosy na amerických dluhopisech se literárně propadly o více než 1 procentní bod. To je velmi prudký pohyb, který odpovídá několikanásobnému snížení sazeb 25 bazických bodu americkým Fedem. Jinak řečeno dluhopisové trhy začaly anticipovat tento scénář. Uvidíme, kdo bude mít pravdu. Propad výnosů je však taktéž dobrá zpráva především pro americké demokraty. Náklady na obsluhu amerického astronomického dluhu USA totiž výrazně klesly.

Zajímavost :  Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta prodala 50 % svého podílu ve společnosti Apple

Akcie: Masakr výsledkové sezony za druhé čtvrtletí

Výsledková sezona probíhá pořád podle stejného vzoru. Jen ti nejlepší mají právo uspět a to ještě úspěch je relativně malý. Čísla nad odhady nestačí. Firmy musí být silně pozitivní do budoucna. A i když zajísti ty dva elementy, tak se dočkají růstu maximálně o 3 %. Důkaz o tom podaly například akcie Pfizeru, které měly opravdu super výsledky a vedení firmy věří, že další čtvrtletí bude výborné. Nehledě na to, že Pfizer je defenzivní akcie, takže investoři by jí mohli vyhledávat právě pouze z tohoto důvodu.

Stejná logika se platí i na skupiny Magnificent 7. Microsoft zveřejnil v cloudové službě nárůst tržeb o 29 %. Trhy očekávaly růst 30 %. Navíc Microsoft se vyjádřil dost nešikovně. Nesplněný odhad je z důvodu velké poptávky po umělé inteligenci, kterou nestíhá rychle uspokojovat. V první chvíli společnost ztratila přes 8 %.

Následně vyšla z prohlášením, že to nebude tak horké a že se bude snažit uspokojovat hlad po umělé inteligence nejlépe jako to půjde. To odvrátilo katastrofu a akcie Microsoftu spadly pouze o 2 %. Microsoft ukazuje jaké napětí panuje na trzích. Výsledky byly výborné. Navíc Microsoft se nedá pouze redukovat na sektor cloudových služeb.

Akcie Intel v historickém pádu

Ještě hůře však dopadly akcie Intel. Společnost Intel zažila doslova masakr. Výsledky nebyly dobré a to donutilo investory masivně se zbavovat této akcie. Intel dokonce pozastavil výplatu dividend a oznámil velké propouštění, které se má dotknout 15 000 zaměstnanců. Strategie vedení Intelu spočívala v tom, že sázela na obnovu výroby čipů v USA. Ta postupuje velmi pomalu. Nad návratnosti těchto obřích investic se vznáší otazník.

Stejně tak se Intelu nedaří dohnat své přímé konkurenty na poli umělé inteligence. Mít takovéto výsledky a vyhlídky právě v probíhající napjaté výsledkové sezony je zvláště nebezpečné. Akcie Intel se tedy propadly o více než 20 % a dostaly se na symbolickou cenu 20 dolarů za akcií.

Existují však dvě výjimky. Těmito výjimkami jsou akcie Apple a Meta. Je zajímavé, že od těchto společností se žádné zázraky nečekaly. Což možná byl právě klíč k úspěchu. Apple sužuje stagnace nových revolučních přístrojů a velké zpoždění v běhu v boji o umělou inteligence.

Společnost Meta je především závislá na příjmech z marketingu. Výdaje na marketing jsou však první, které společnosti začnou ořezávat jakmile se dostanou do potíží. Takže akcie Meta by měly být ohroženy recesi jako první. To se však nestalo. Firmy po zveřejněných výsledků rostly a probíhající výprodeje se jich dotkly minimálně.

Akciové indexy hluboce klesají: Záplava červené barvy

Po dlouhé době prakticky všechny světové indexy měly týdenní výkonnost zápornou. Jedinou výjimkou byla burza v Šanghaji, která si udržela zelený růst na úrovni 0,50 %. Důvodem tohoto růstu je naděje, že Čínská vláda podchytí současnou situaci jako příležitost a začne stimulovat čínskou ekonomiku, aby přilákala investory, kteří se zbaví amerických akcií. Úplně špatně nedopadl ani Hang Seng, který odepsal pouze 0,45 %.

Prodejní signál k páteční seanci však začala v zemi vycházejícího slunce. Investoři vyhodnotili krok japonské centrální banky zvednout sazby na nevídanou úroveň 0,25 % jako silně jestřábí. Poslední mohykán levných peněz padl. Pro investory to byla panika, protože začaly masivně uzavírat své pozice na japonských dluhopisech. To vypovídá hlavně o tom, že investoři nevěří, že toto zvýšení sazeb nebude poslední. Japonský Nikkei za celý týden ztratil 4,65 %. 

Zajímavost :  Historie napovídá, že se Bitcoinu v červenci bude dařit

V Evropě situace není dobrá, ale to nikoho nepřekvapuje. Britský index FTSE 100 odepsal 1,34 %. Německý DAX ztratil 4,11 %. Burze v Paříží nepomohly ani olympijské hry a index CAC odepsal 3,54 %.

Zámořské indexy byly samozřejmě v červených číslech. Index S&P 500 odepsal 2,06 %. Průmyslový Dow Jones ztratil 2,10 %. Technologický Nasdaq byl pod silným tlakem a odepsal 3,35 %. Za poslední měsíc technologických index odepsal 8,59 %. Už chybí jen dvě procenta, abychom mohli mluvit o korekci. Úplně nejhůře dopadla hvězda posledního měsíce index Russell 2000, který odepsal 6,67 %. To jen ukazuje slabinu plánu najít bezpečný přístav v menších amerických firmách. Jestli totiž přijde celo ekonomická krize tyto menší firmy jsou samozřejmě velmi ohroženy.

Kryptoměny: Bitcoin tlak neustál a zamířil k 60 000 dolarům

Na začátku týdne se zdálo, že nejslavnější kryptoměna je vůči dění na akciových trzích imunní. Už se zdálo, že bitcoin bude hrát svoji roli digitálního zlata, které bude investory vyhledáváno jako ukrýt proti turbulencím na trhu. To se však nestalo. V době psaní článku bitcoin ztratil přes 8,34 %. Jeho hodnota byla na úrovni 60 480 dolarů.

Výhodou bitcoinu je, že hranice 60 000 tvoří silný historický a psychologický support. Jestli ho bitcoin udrží tak to bude dobrá vstupní úroveň, kdo bude chtít hrát změny nálad na trhu. V dlouhodobém horizontu brzké snížení sazeb je pro bitcoin pozitivní zpráva.

Nakonec se však ukázalo, že jsem imunitu bitcoinu přecenil. Tsunami smetla jak bitcoin tak i japonskou burzu.

Závěr: Další negativní týden před námi?

Uvidíme zda přijde změna trendu a trhy znovu překvapí a zastaví pokles. Pro mě by to bylo překvapení, protože trhy nemají se čeho chytit. Optimismus vyprchal. Příští týden nepřijdou žádné zásadní makroekonomické údaje. Výsledky firem jsou spíš nyní příležitost k prodeji. Trhům určitě nepomůže víkendová zpráva, že Warren Buffet znovu výrazně snížil svoji expozici na akcií Apple a sedí na balíku velké hotovosti. Jinak řečeno je silně defenzivní. 

Výsledková sezona bude pokračovat v zámoří. Svá čísla představí Berkhire Hathaway, CSX, Realthy Income, Amgen, Caterpillar, Uber, Airbnb, Walt Disiney, v Česku populární CVS Health, Eli Lilly a Gillead.

Prozkoumejte dluhopisové ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO