Řítí se USA do recese? Trhy bijí na poplach

V posledních týdnech se tržní hodnota několika významných společností s tržní kapitalizací přesahující 100 miliard dolarů propadla během několika dní o více než 30 %.

Velkolepá sedmička” technologických gigantů byla během posledních tří týdnů svědkem výkyvu tržní hodnoty o více než 3 biliony dolarů, což trhy uvrhlo do obav z recese. Například společnost Intel ztratila 1. srpna třetinu své tržní kapitalizace, zatímco společnost Nvidia zažila denní výkyvy ve výši 500 miliard dolarů, přičemž 31. července přidala 330 miliard dolarů, ale v srpnu pak 270 miliard dolarů vymazala, což nápadně připomíná volatilitu meme akcií.

Zajímavost :  Bitcoin může zastihnout propad ceny, ukazují to tyto 3 metriky

Je to teprve začátek?

Začátek srpna přinesl na trhy značnou volatilitu, když index Dow Jones Industrial Average zaznamenal během denní obchodní seance výrazný pokles. Během pouhých 45 minut ztratil 500 bodů a během dvou hodin ztrátu navýšil na 700 bodů. V jednu chvíli se index DJI propadl o 1 000 bodů ze svého vnitrodenního maxima 41 032 bodů, než část ztrát získal zpět a obchodní seanci 1. srpna uzavřel se ztrátou 1,21 %.

Index PMI, vykazovaný odděleně pro výrobní sektor a sektor služeb, poskytuje cenné informace o podnikatelském prostředí a pomáhá firmám odhadnout směr vývoje ekonomiky. Je důležitým ekonomickým nástrojem a jedním z nejspolehlivějších předstihových ukazatelů americké ekonomiky.

Zajímavost :  Raketový cenový růst akcie Tesla. Má sektor elektromobilů nejhorší za sebou?

Institut pro řízení dodávek (ISM) 1. srpna oznámil, že červencová hodnota indexu PMI ve zpracovatelském průmyslu dosáhla 46,8 %, což je o 1,7 procentního bodu méně než červnová hodnota 48,5 %. To znamená, že americká ekonomika zaznamenala pokles ve 20 z 21 předchozích měsíců.

V uplynulých 100 letech k tomuto jevu došlo pouze v letech 1989 až 1991, tedy v době, kdy americká ekonomika zažívala recesi.

Prozkoumejte akcie na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Cez víkend sa mení čas, zmena sa dotkne vlakovej dopravy. Prečítajte si, na ktoré spoje si dať pozor

Doporučujeme ke čtení také :