ČSÚ zveřejní data o vývoji průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu v červnu

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní červnová data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu Česka. V květnu průmyslová i stavební produkce zrychlily meziroční pokles, podle analytiků jsou oba sektory dál v útlumu. Naopak zahraničnímu obchodu se v květnu dařilo, opět skončil v kladných číslech.

Český průmysl v květnu zrychlil podle dřívějších informací ČSÚ meziroční pokles na 3,2 procenta z dubnových 0,4 procenta. Hlavním důvodem byla nižší výroba motorových vozidel. V meziměsíčním srovnání byl výkon českého průmyslu nižší o 2,2 procenta.

Zajímavost :  Škoda v Česku spustila službu placení za palivo přímo z auta

Meziroční pokles stavebnictví v květnu zrychlil na 6,8 procenta z 0,2 procenta v dubnu. Klesla produkce v inženýrském i pozemním stavitelství. V porovnání s dubnem byla stavební výroba o 5,1 procenta nižší.

Přebytek zahraničního obchodu Česka byl v květnu meziročně vyšší o 4,4 miliardy korun, činil 13,6 miliardy korun. Kladně se na tom podle statistiků podepsal zejména obchod s elektrickými zařízeními, naopak negativně obchodování s počítači, elektronickými a optickými přístroji.

Reklama

Zajímavost :  Ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat meziročně rostla o 0,4 procenta....

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO