Bitcoin by mohl do roku 2050 dosáhnout ceny 2 900 000 dolarů, předpovídá VanEck

Zpráva dále uvádí, že hodnota druhých vrstev Bitcoinu by mohla dohromady činit přibližně 7,6 miliard dolarů.

Investiční manažer VanEck podle zprávy z 24. července předpokládá, že celková tržní kapitalizace bitcoinu v roce 2050 dosáhne 61 miliard dolarů.

Na jednu minci tak připadne přibližně 2,9 milionu dolarů. Důvodem bude masivní poptávka po této decentralizované měně jako zástavě pro vypořádání obchodů a rezervě pro centrální banky.

„Lze si představit, že do roku 2050 by se BTC mohl používat k vypořádání 10 % světového mezinárodního obchodu a 5 % světového domácího obchodu,” uvádí se ve zprávě společnosti VanEck.

Tento scénář by vedl k tomu, že by centrální banky držely 2,5 % svých aktiv v BTC.

– VanEck, zdroj: vaneck.com

Společnost VanEck dodává, že škálovací řešení pro blockchain Bitcoinu (druhé vrstvy Bitcoinu – L2) by mohly mít dohromady hodnotu přibližně 7,6 miliard dolarů. To činí přibližně 12 % celkové hodnoty BTC.

Zajímavost :  Letné búrky spôsobujú veľké škody. Väčšina ľudí rieši poistenie neskoro

„Zásadní je, že se domníváme, že problémy se škálovatelností Bitcoinu, které byly hlavní překážkou jeho širokého přijetí, vyřeší vznikající řešení Bitcoin Layer-2 (L2), uvádí se ve zprávě.

Vzestup Bitcoinu bude způsobem krachem předních ekonomik

Podle zprávy bude vzestup BTC částečně způsoben poklesem předních světových ekonomik. Mezi ty se řadí například USA, Evropská unie a Japonsko.

VanEck také předpokládá ztrátu důvěry v měny těchto ekonomik v důsledku neomezených deficitních výdajů.

„V tomto prostředí nejistoty si podniky a spotřebitelé po celém světě pravděpodobně uvědomí endemické nedostatky alternativních fiat měn. To vyvolá poptávku po neutrálním prostředku směny s neměnnými vlastnickými právy a předvídatelnou měnovou politikou. A právě zde přichází na řadu Bitcoin,” uvádí se ve zprávě.

Společnost VanEck konkrétně uvádí jako příležitost pro širší využití BTC klesající používání eura a japonského jenu při mezinárodním vypořádání.

Zajímavost :  Ak sa tranzit ruskej ropy neobnoví, Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu, uviedol premiér

Podíl eura na přeshraničních platbách se snížil z přibližně 22 % v polovině roku 2000 na současných pouhých 14,5 %, uvádí zpráva. Dále dodává, že podíl jenu se ve stejném období snížil z přibližně 6,2 % na 5,4 %.

Odhad společnosti VanEck předpokládá pokračující špatné fiskální hospodaření předních světových ekonomik a současné zhoršování vlastnických práv, což může přispět k rotaci fiat měn. VanEck označuje problémy s těžbou, škálovatelností a regulací jako potenciální rizika pro další přijetí BTC.

Zlato jako globální rezervní aktivum dobře zavedené zkušenosti. Podle společnosti VanEck jsou jeho překážkou návrat ke zlatému standardu omezení související s logistikou, bezpečností a finanční integrací.

VanEck říká, že je příliš brzy na to, aby vyhlásil vítěze mezi Bitcoin L2, ale identifikuje jich 16 s vysokým potenciálem. Mezi takové patří například Lightning Network a Stacks.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO