Zájem o nové pražské byty letos roste, jejich ceny jsou historicky nejvyšší

Praha – Zájem o nové byty v Praze v letošním roce roste, a to i přestože stále zdražují. Za první pololetí letošního roku se v hlavním městě prodalo 3500 bytů v novostavbách, meziročně více než dvojnásobek. Zároveň se jedná o třetí největší počet prodaných bytů za deset let. Nabídková cena nových bytů na konci druhého čtvrtletí činila 156.780 Kč za metr čtvereční. Od začátku roku cena vzrostla téměř o tři procenta a je v současnosti historicky nejvyšší. Vyplývá to z analýzy developerských společností Central Group, Trigema a Skanska Residential, kterou jejich zástupci představili novinářům.

Po výrazném propadu poptávky v druhé polovině roku 2022 trh podle analýzy roste již šest čtvrtletí v řadě a prodeje dosáhly vyšší úrovně, než která byla běžná před nástupem pandemie covidu. V letošním druhém čtvrtletí se v metropoli prodalo 1900 bytů, meziročně o 90 procent více. Je to nejvíce od rekordního druhého čtvrtletí 2021, kdy se prodalo 2650 bytů a za pololetí 4750 bytů.

Zajímavost :  Pražská burza je po propadu světových trhů na nejslabší úrovni od března

“Zájem o nové byty je nyní obrovský. Díky klesajícím úrokovým sazbám podstatně oživuje hypoteční trh, který s tím bytovým tvoří spojené nádoby. Na trh se nyní vrací odložená poptávka z předchozích dvou let a očekáváme, že tento trend ještě zesílí s dalším zlevňováním hypoték,” řekl majitel Central Group Dušan Kunovský. Očekává, že by se letos v Praze mohlo prodat zhruba 7000 nových bytů.

Nabídková cena nových bytů v polovině letošního roku přesáhla 156.000 korun za metr čtvereční. Prodejní cena, tedy finální hodnota, kterou na konci zájemce o byt zaplatil, byla podle analýzy 146.961 Kč za metr čtvereční, mezičtvrtletně téměř o 5000 Kč vyšší. Starší pražské byty v průměru stojí 138.000 Kč za metr čtvereční. Podle šéfa Trigemy Marcela Sourala je trh s pražskými byty stabilní.

Vzhledem k prudce rostoucí poptávce a dlouhodobě nedostatečné nabídce se podle analýzy dá očekávat, že mírný růst cen bude pokračovat i nadále. Koncem června bylo v Praze v nabídce 5700 nových bytů, a přestože v druhém letošním čtvrtletí bylo do prodeje zařazeno nejvíce bytů za poslední čtyři roky, silná poptávka vedla podle developerů jen k mírnému navýšení celkového počtu nových volných bytových jednotek na trhu. Nabídka podle nich reálně vzrostla o 300 bytů, tedy o necelých šest procent oproti předchozímu čtvrtletí a meziročně o 3,6 procenta.

Zajímavost :  Nejrychleji rostoucí firmou Evropy je český distributor solárních technologií Raylyst....

“Během období odložené poptávky dokončili investoři přípravu projektů, které na trh uvedli až nyní, kdy se zájem o nové byty naplno rozproudil. Podle dostupných statistik se nové projekty dařilo úřadům také více povolovat, a je otázkou, zda se jedná o dlouhodobější trend nebo pouze vyšší aktivitu před spuštěním nového stavebního zákona,” uvedl předseda představenstva Skanska Residential Petr Michálek.

Z posledních dat společnosti Deloitte vyplývá, že Praha je druhou nejméně dostupnou metropolí v Evropě, co se pořízení vlastního nového bytu týče. Pro koupi bytu v pražské novostavbě je v průměru potřeba 13,5 ročních mezd. Méně dostupné bydlení je již pouze v Amsterodamu.

Reklama

Zajímavost :  Výrobce letadel Aero Vodochody se stal majitelem společnosti Technometra Český...

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO