Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí meziročně klesla o 2,5 pct, vliv má počasí

Praha – Spotřeba elektřiny v Česku nadále klesá. Za první pololetí letošního roku Češi její spotřebu meziročně snížili o 2,5 procenta na 29,4 terawatthodiny (TWh). K omezení spotřeby letos přispívá zejména teplé počasí. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ještě výrazněji klesá spotřeba plynu, v pololetí meziročně téměř o osm procent na 38,2 TWh.

Letošní rok přitom podle dat úřadu začal plošným nárůstem spotřeby. Během ledna vzrostla spotřeba elektřiny meziročně o pět procent. Příčinou bylo chladné počasí v prvním měsíci tohoto roku. V dalších měsících už spotřeba postupně klesala, a to i při meziročním srovnání. Příčinou bylo opět počasí, které bylo ve srovnání s teplotním průměrem teplejší.

Zajímavost :  Výrobce sušeného masa Fine Gusto z H. Králové plánuje růst, dodává i armádám

Nejvýrazněji v porovnání s loňskem zatím Češi šetřili v březnu, kdy snížili spotřebu elektřiny o 6,5 procenta, ukazují data.

Omezování spotřeby energií v Česku pokračuje už dva roky. Kromě počasí k tomu podle odborníků výrazně přispělo také zdražování energií. Úspory přitom byly patrné u všech kategorií odběratelů. Spotřeba elektřiny v ČR v loňském roce byla nejnižší za posledních 14 let. Čistá spotřeba činila 57,8 TWh elektřiny, což bylo meziročně o 4,1 procenta méně, uvedl ERÚ už dříve.

Reklama

Zajímavost :  Analýza: Češi před letní sezonou za koruny dostanou méně eur než před rokem

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO