Pražská burza posílila, koruna si mírně polepšila

Praha – Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 1,60 procenta na 1555,13 bodu. Burza tak navázala na úterní růst. Dvoudenní posilování téměř smazalo výrazný pondělní propad, kdy index klesl o více než čtyři procenta. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Dnes si polepšily skoro všechny hlavní emise pražské burzy, nejvýrazněji cenné papíry bankovní skupiny Erste. Koruna lehce zpevnila k oběma hlavním světovým měnám.

Akcie Erste zaznamenaly jeden z největších objemů obchodů z hlavních emisí a zároveň nejvyšší růst ceny. Zdražily o 4,20 procenta na 1165 korun. Posílily i další z nejobchodovanějších emisí. Cenné papíry energetické firmy ČEZ si připsaly 0,11 procenta na 891 korun a akcie Komerční banky 1,39 procenta na 767,50 koruny.

Zajímavost :  Souček: ČT chystá pilotní odvysílání čtyř nových publicistických pořadů

Jedinou z hlavních emisí, která dnes skončila v červených číslech, byly akcie výrobce nápojů Kofola ČS. Cenné papíry firmy zlevnily o 0,33 procenta na 302 korun.

Česká měna dnes mírně zpevnila k euru i dolaru. Koruna k 17:00 posílila vůči oběma zmíněným světovým měnám shodně o dva haléře na 25,26 Kč/EUR a 23,10 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Přes stále vysokou nervozitu na světových finančních trzích se česká měna drží v poměrně úzkém pásmu 25,25 až 25,30 Kč/EUR, kam posílila po snížení úrokové sazby minulý čtvrtek, upozornil analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý. Výhled pro korunu je podle něj nyní spíše pozitivní.

Zajímavost :  Německou železnici ochromí další stávka strojvedoucích Deutsche Bahn

Částečně posílit by koruna mohla už tento pátek, kdy bude zveřejněn zápis z posledního měnověpolitického jednání bankovní rady České národní banky (ČNB). Centrální banka již dříve uvedla, že rozhodnutí o snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta bylo jednomyslné. “V zápisu ale může být potvrzen opatrný přístup ČNB k dalším úpravám úrokové sazby, a to by mohlo poslat korunu na silnější pozice,” uvedl Tupý.

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,28 25,26
Kč/USD 23,12 23,10

Zdroj: Patria Online

Reklama

Zajímavost :  Zakladatel Amazonu Jeff Bezos vystřídal šéfa Tesly Elona Muska na...

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO