Bitcoin musí pokořit 62 000 USD, jinak přijde pravděpodobně další propad

Tento týden máme na trhu s bitcoinem velmi pěknou volatilitu. Chvilku jsme se dostali dokonce i pod 50 000 USD a teď už zase usilujeme o 62 000 USD. Tato úroveň je ale pro bitcoin klíčová. Na denním grafu se totiž tvoří tzv. Death Cross a signalizuje další možný propad.

Death Cross nastává, když se 50denní klouzavý průměr (fialový) dostane pod 200denní klouzavý průměr (modrý). Na grafu vidíme, že se k sobě oba průměry již velmi dlouho přibližují. V minulosti to většinou byla předzvěst dalšího poklesu ceny. Většinou, ale ne vždy.

Benjamin Cowen, zakladatel nástroje Into The Cryptoverse, se na sociální síti X podíval na všechna taková překřížení pět let zpětně. Zjistil, že v roce 2019, 2021 a 2022 opravdu po tomto signálu velice brzy došlo k propadu ceny. Poukazuje ale i na rok 2023, kdy se cenu podařilo po pár dnech dostat zpět nad 50denní klouzavý průměr (50DMA) a udělat z něj support. Tím se podařilo poměrně brzy vytvořit opačné překřížení (Golden Cross) a následoval počátek růstové rallye. Z tohoto úhlu pohledu se tedy zdá velice důležité, aby bitcoin pokořil 62 000 USD, kde se aktuálně nalézá 50DMA.

Zajímavost :  Fico exkluzívne pre ta3: Šéfa slovenskej odnože Nočných vlkov odstránili zo sankčného zoznamu EÚ. Suverénna politika Slovensku podľa Fica svedčí

Open interest bitcoinů při odrazu ceny stagnuje

V pondělí se kurz ceny bitcoinu významně propadl a zase se poměrně rychle začal vracet. Podle analytiků to způsobilo větší likvidace krátkých pozic profesionálních obchodníků, kteří počítali s větším poklesem. Výrazně se to podepsalo na open interest bitcoinových derivátů. Open interest vyjadřuje celkový počet otevřených derivátových kontraktů, jako jsou opce nebo futures, které nebyly vypořádány. To že aktuálně opět neroste lze vykládat jako opatrnost obchodníků a vyčkávání na nějaký jasnější signál dalšího pohybu.

Zajímavost :  Bitcoin nabírá sílu a roste zpátky nad 66 000 dolarů. Je krypto trh v ohrožení, když klesá akciový trh?

Musíme si uvědomit, že i kdyby se dnes bitcoinu podařilo uzavřít denní svíčku nad výše zmíněnými 62 000 USD, tak ještě není vyhráno. Máme víkend a slabé objemy mohou zkreslovat celkový trend. Ideálně potřebujeme potvrzení minimálně na nedělní nebo nejlépe pondělní svíčce. Je ale potřeba být opatrní. Death Cross je primárně medvědí signál a vyčkávání profesionálních obchodníků také lze brát jako varování. Silnější support máme až pod 50 000 USD. Detailně celou situaci tohoto týdne a možné další scénáře rozeberu v mojí zítřejší analýze.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO