Fed sníží v září a listopadu úrokové sazby o 50 bazických bodů

Analytici Wells Fargo očekávají výrazné změny v měnové politice Federálního rezervního systému. Předpokládají dvě snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů na zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Ty se boudou konat ve dnech 18. září a 7. listopadu.

Předpověď znamená podstatný posun oproti dřívějším prognózám v důsledku nových ekonomických ukazatelů. Nedávné údaje vyvolávají obavy o vývoj ekonomiky.

Banka uvedla, že FOMC do značné míry uspělo ve svém úkolu vrátit inflaci na 2% cíl.

Nicméně„nedávné údaje naznačují, že se zvyšují rizika ohrožující část dvojího mandátu Fedu týkající se plné zaměstnanosti, napsali v pondělní poznámce. Zdůraznili, že růst mezd se zpomalil a nezaměstnanost se zvyšuje, což signalizuje potenciální zranitelnost trhu práce.

Zajímavost :  Ak by bola Ukrajina v NATO, konflikt s Ruskom by mohol byť reálny, uviedol Fico. Víta však závery nedávneho samitu

V současné době je nastavení měnové politiky poměrně restriktivní, poznamenává Wells Fargo. Dále uvádí: „Měřeno reálnou sazbou federálních fondů je nastavení měnové politiky v současné době poměrně restriktivní.

Banka tvrdí, že FOMC se musí urychleně vrátit k neutrálnímu nastavení politiky. A to proto, aby zabránila cyklu slabosti trhu práce vedoucímu ke snížení výdajů a dalšímu zhoršení situace na trhu práce.

Wells Fargo předpokládá, že do poloviny roku 2025 klesne cílové rozpětí pro sazbu z federálních fondů na 3,25-3,50 %. To odpovídá tomu, co mnozí pozorovatelé považují za neutrální sazbu.

Předpokládají sérii snížení, včetně snížení o 25 bazických bodů v prosinci, po kterém bude následovat další snížení o 25 bazických bodů na lednovém, březnovém a červnovém zasedání v roce 2025.

Zajímavost :  Pellegrini vetoval zákon o vodách. Myslí si, že je v rozpore s Ústavou. Pozrite si, ktoré podpísal

Banka vysvětluje, že naléhavost těchto agresivních škrtů vyplývá z potřeby zabránit hospodářskému poklesu.

„FOMC se musí rychle vrátit k neutrálnímu postoji politiky, jinak riskuje začarovaný kruh oslabení trhu práce,” napsali analytici.

Vzhledem k tomu, že inflace se blíží cíli a trh práce vykazuje známky měkkosti, Wells Fargo věří, že FOMC zahájí tento přechod k neutrální sazbě co nejdříve.

Prozkoumejte akcie Wells Fargo na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  V politike: Takáč a Stohlová o platbách farmárom, lykožrútovi aj prejave premiéra

Doporučujeme ke čtení také :