Trump už není favoritem sázkových kanceláří na vítězství v amerických volbách

Praha – Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump už není favoritem českých sázkových kanceláří. Na vítězství demokratky Kamaly Harrisové je v současnosti nižší nebo stejný kurz jako na Trumpa. Na republikána je ale stále vsazeno více peněz, důvodem může být, že dříve byl hlavním demokratickým favoritem Joe Biden, kterého Harrisová na kandidátce nahradila nedávno. ČTK to sdělily oslovené sázkové kanceláře.

“Průzkumová čísla se u Kamaly Harrisové zlepšují, ve swing states (státy s vyrovnanou podporou obou stran) se dotahuje, nebo už předběhla Trumpa, a roste jí popularita. Jak v podobě výšky darů od sponzorů, tak v podobě účasti na mítincích, “řekl bookmaker Tipsportu Pavol Boško. Zároveň ale dodal, že se pravděpodobně bude stále jednat o těsný souboj a až ostrá fáze kampaně v září a říjnu ukáže, zda tento trend posilování Harrisové vydrží.

Kurzy na Trumpa a Harrisovou jsou v obou případech okolo 1,9:1, na vítězství demokratky je u českých sázkových kanceláří častěji kurz o několik jednotek setin nižší. Po odstoupení Joe Bidena z kandidatury se krátce spekulovalo, kdo jej ve finále nahradí. Sázkaři podle Fortuny částečně zkoušeli překvapení, například Michelle Obamová nabízela kurs kolem 20:1, postupně se ale do role demokratické favoritky posouvala Harrisová a s tím, jak získávala podporu, dostalo se jí nominace demokratů, případně s výběrem kandidáta na viceprezidenta její kurs padal a šance rostly.

Zajímavost :  BMW loni stoupl provozní zisk o 32 procent na 18,5 miliardy eur, tržby...

“Vývoj kurzů v posledních měsících je obzvlášť zajímavý. Ještě v červnu byla šance na vítězství Harrisové hodnocena kurzem 67:1. Kdo tehdy předpokládal, že současný prezident Biden odstoupí a Harrisová ho nahradí, mohl z toho výrazně profitovat. Pokud by například vsadil 100 korun, mohl vyhrát 6700 Kč, nyní by to však bylo pouze 184 Kč. Boj o Bílý dům však zůstává otevřený a vyrovnaný, a kurzy se budou dále vyvíjet v závislosti na aktuálním dění, zejména s příchodem plánovaných televizních debat,” uvedl Aleš Lehovec, manažer kurzových specialistů Sazkabet.

Zajímavost :  Česká národní banka loni zadržela 4305 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých...

Přes menší kurz na Harrisovou evidují sázkové kanceláře více sázek na Trumpa. Podle bookmakera Fortuny Tomáše Polinskýho zhruba tři čtvrtiny sázkařů věří ve vítězství republikánů, v posledních dvou týdnech ale dvě třetiny sázek míří na Harrisovou. “Konečně jeden z našich klientů na ni v kursu 2,35:1 vsadil rovnou čtvrt milionu, a to se do kursů muselo propsat,” dodal Polinský.

V průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters vede Harrisová nad Trumpem o pět procentních bodů. Harrisovou, která do klání o Bílý dům naskočila 21. července po odstoupení stávajícího 81letého prezidenta Bidena z boje, nyní podporuje 42 procent amerických voličů, zatímco Trumpa 37 procent. Devětapadesátiletá politička tak oproti předchozímu průzkumu z 22. a 23. července, kdy bylo skóre 37 ku 34 procentům, ještě navýšila svůj náskok. Prezidentské volby se uskuteční 5. listopadu.

Reklama

Zajímavost :  Evropská ekonomika je mezi dvěma mlýnskými kameny, píše v komentáři bývalý...

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO