Víte, co kryptoměnové burzy skutečně dělají s vašimi uloženými prostředky?

Představte si, že jste si na určitou burzu uložili vybranou kryptoměnu. Očekáváte, že tyto prostředky budou vedeny na vaše jméno jako závazek, a že budou zavedena ochranná opatření, která zajistí, že si je budete moci vybrat, kdykoli si budete přát.

Tak tomu však nutně být nemusí.

O bezpečnosti úschovy kryptoměn na burzách mluvil Simon Dixon, generální ředitel globální online investiční platformy BnkToTheFuture. V rozhovoru pro časopis Magazine varuje, že nejasné hranice mezi regulacemi v kryptoměnovém průmyslu znamenají, že zákazníci musí být velmi obezřetní. Zejména v tom případě, pokud jde o to, kam své kryptoměny ukládají.

„[Kryptoměnové odvětví] vytvořily podniky, které chtějí vybudovat finanční instituce. Robustní finanční historie ukázala, že pokud jim necháte volnou ruku, nebudou respektovat peníze klientů,” řekl Dixon.

Kryptoměnové společnosti se o peníze svých zákazníků starají jako kdyby byly jejich vlastní

Vezměme si například společnost FTX. Dixon poznamenává, že bývalý generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried údajně zacházel s prostředky zákazníků, jako by byly jeho vlastní, a převáděl miliardy do společnosti Alameda Research.

„FTX tato aktiva používala pro hedgeový fond své sesterské společnosti a pak se ocitla v situaci, kdy hedgeový fond přišel o všechny své peníze,” říká Dixon. Zdůrazňuje, že to vedlo k tomu, že klienti neměli žádná aktiva, která by si mohli vybrat.

Dixon investoval více než 1 miliardu USD do více než 100 různých kryptoměnových společností, včetně společností Kraken a Ripple Labs. Jeden z projektů, na který BnkToTheFuture získala peníze, se ukázal být jednou z největších krypto katastrof poslední doby. Byla to zkrachovalá platforma pro kryptoměnové půjčky Celsius.

Před svým krachem v červenci 2022 Celsius údajně používal peníze od nových zákazníků na splácení atraktivních výnosů slíbených jiným stávajícím zákazníkům. Celsius podle něj zaskočil investory a zákazníky tím, že s penězi klientů zacházel jako by byly jejich vlastní.

Odpůrci kryptoměn, jako je zástupce Spojených států Brad Sherman, charakterizovali toto chování jako endemické pro ekosystém kryptoměn.

Zdroj: x.com

Jak mohou burzy nakládat s vašimi uloženými penězi?

Co vlastně dělají všechny ostatní kryptoměnové burzy s vašimi penězi? I když se nejedná o vyložené podvodníky, můžete burzám věřit, že vaše prostředky ochrání?

Zajímavost :  Informační systémy (zejména portálu stavebníka) podle stavebního zákona

Po celém světě existují stovky kryptoměnových burz, od těch důvěryhodnějších až po vyloženě podvodné.

Společnost CoinMarketCap sleduje 227 těchto burz. 24hodinový objem obchodů na těchto burzách činil v červenci přibližně 181 miliard dolarů.

Adrian Przelozny, generální ředitel australské krypto burzy Independent Reserve, pro Magazine uvedl, že spotřebitelé by měli mít vždy na paměti rozdíl mezi obchodním modelem burzy a brokera.

Burza obvykle uchovává aktiva svých zákazníků přímo ve vlastním úložišti. To znamená, že tato aktiva ve skutečnosti nemůže použít k tomu, aby pro sebe získala další zisk. Przelozny vysvětluje, že Independent Reserve má na platformě dostatečnou likviditu, takže když zadáte příkaz na burze, obchodujete proti jinému zákazníkovi.

Na druhé straně mohou makléři podstupovat rizika protistrany vůči jiným burzám tím, že drží kryptoaktivum zákazníků na burze, aby si vydělali nějaké peníze navíc.

To pomáhá brokerovi shrábnout více prostředků, ale zároveň to vystavuje zákazníka riziku. Przelozny zdůrazňuje, že makléři nemohou vydělávat pomocí aktiv klientů, aniž by na sebe vzali riziko.

„Platforma musí získat likviditu z jiné burzy, takže zadává příkaz jménem zákazníka, který je pak vystaven riziku protistrany,” tvrdí Przelozny.

Riziko protistrany nastává, když existuje možnost, že druhá strana zapojená do kontraktu nedodrží svou část dohody.

Základní rozdíly mezi brokerem a burzou

Burza má sice ve srovnání s brokerem méně možností, jak generovat zisky, ale upřednostňuje zabezpečení finančních prostředků.

Dixon vysvětluje, že pokud kryptoměnový broker ukládá klientova aktiva na jiné burze, jako je například Binance, měl by být broker vůči klientovi transparentní. Pokud by se něco pokazilo na Binance, aktiva by bylo těžké získat zpět.

Zajímavost :  Strach z výprodeje srazil v noci bitcoin až pod 58 500 USD

V případě kryptoměnové burzy BnkToTheFuture Dixon jasně říká, že jako registrovaný poskytovatel služeb virtuálních aktiv musí mít zajištěno zotavení při případném kolapsu. Všechna aktiva klientů musí být kdykoli distribuovatelná, i když mateřská společnost zkrachuje.

„Ve skutečnosti nemůžeme [aktiva klientů] používat v žádné formě ani podobě podle naší registrace [cenných papírů],” říká Dixon.

Vysvětluje, že registrace cenných papírů klade na burzu vyšší nároky. Stanovuje totiž zásady, které je třeba pravidelně testovat.

Registrace cenných papírů v podstatě vyžaduje, aby burza tato aktiva držela a vedla komplexní záznamy. Ty ověřují, že zákazník je skutečným vlastníkem těchto aktiv, a zároveň burza podléhá regulačním kontrolám.

Nedávné právní problémy společností Coinbase a Binance s Komisí pro cenné papíry Spojených států vyplývají z obvinění, že fungovaly jako nelicencované burzy cenných papírů. Obě nebyly provozovány v souladu s požadavky na vedení záznamů a zabezpečení, které by licence nařizovala.

Co se stane po uložení prostředků na burzu?

Co se vlastně stane, když na burzu vložíte 50 nebo 50 000 dolarů a koupíte si nějaké krypto?

V modelu burzy, kde uživatelé obchodují přímo mezi sebou, je to jako obchod jeden na jednoho. Když je váš příkaz k nákupu digitálních aktiv provedený, vaše peníze putují přímo k osobě, od které nakupujete. Aktiva zůstávají v rámci burzy po celou dobu transakce.

Pokud jde o model brokerského typu, kupujete aktivum přímo od brokera.

Peníze tedy nejdříve putují na svěřenecký účet makléře. Poté si makléř tyto peníze vezme a použije je na pořízení vámi požadovaných aktiv. V podstatě si hraje na dohazovače mezi vašimi penězi a aktivy. Aktivum je pak zpravidla drženo na jiné burze.

Bez ohledu na to, zda vaše aktiva leží na burze, kde jste je koupili, nebo u protistrany spojené s makléřem, jehož služby jste využily, budou buď to na tzv. horké peněžence (z anglického hot wallet), nebo na tzv. studené peněžence (cold wallet).

Hugh Brooks, ředitel bezpečnostních operací v kryptoměnové auditorské společnosti CertiK, pro Magazine vysvětluje, že většina velkých burz „ukládá aktiva zákazníků v kombinaci horkých a studených peněženek.“

Horká peněženka je kryptoměnová peněženka, která je připojena k internetu a umožňuje rychlé transakce. Naproti tomu studená peněženka je offline, je zabezpečená a uchovává vaše kryptoměny v bezpečí před online hackery.

Zajímavost :  POČASIE: Oblačno s dažďom alebo prehánkami. Vietor bude slabý a teplota stále jarná

I když by bylo ideální mít 100 % aktiv zákazníka v chladné peněžence z bezpečnostních důvodů, není to možné z důvodů likvidity. Brooks říká:

Horké peněženky sice poskytují pohodlí, pokud jde o snadné a rychlé transakce, ale jsou také náchylnější k potenciálním bezpečnostním hrozbám. Mezi takové patří například hackerský útok, a to kvůli připojení k internetu.

Brooks, zdroj: cointelegraph.com

Proto burzy obvykle drží v horkých peněženkách pouze zlomek svých celkových aktiv, aby usnadnily denní objem obchodů.

Przelozny říká, že v případě Independent Reserve je 98 % aktiv offline v chladných peněženkách spravovaném burzou a zbytek je v horkých peněženkách na burze.

Jak si vybrat správnou burzu s férovými podmínkami?

Przelozny zdůrazňuje, že investoři by měli vždy před uložením finančních prostředků prozkoumat jakoukoli burzu. Neměli by očekávat, že ostatní provedou due diligence (hloubkovou analýzu) za ně.

Americká komise pro obchodování s komoditními futures na svých webových stránkách radí, že byste se měli podívat, zda má kryptoburza skutečně fyzickou adresu.

Většina zemí nyní vyžaduje, aby kryptoměnové burzy získaly licenci, přičemž regulační orgány poskytují veřejné informace o požadavcích na licence pro burzy digitálních měn a poskytují databáze registrovaných subjektů.

Investoři mohou také zkontrolovat sociální sítě a nezávislé webové stránky s recenzemi (nikoli samotnou burzu), aby zjistili, co říkají zákazníci.

Przelozny říká, že zákazníci by měli pečlivě zkoumat podmínky burzy a věnovat velkou pozornost všemu, co naznačuje, že burza bude vydělávat na výnosech z aktiv klientů. To totiž znamená, že na to má burza plné právo.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO