XRP vyskočilo skoro o 28 % díky pokutě 125 milionů USD pro Ripple

Společnost Ripple, která stojí za populárním altcoinem XRP, si ve středu od soudu odnesla pokutu 125 milionů USD za porušení zákonů o prodeji cenných papírů. Pokutu vnímají jako vítězství s ohledem na 2 miliardy, které požadovala Komise pro cenné papíry a burzy. Cena tokenu okamžitě vystřelila o téměř 28 %.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) má dlouhodobě problém s kryptoměnami a snaží se obchodování s nimi klasifikovat jako s cennými papíry. Tím by se každý, kdo je nabízí na území Spojených států, musel u ní registrovat a vláda USA by měla větší kontrolu. SEC kvůli tomu v roce 2020 zažalovala Ripple, jejího generálního ředitele Brada Garlinghouse a spoluzakladatele Chrise Larsena. Obvinila je z nezákonného získání více než 1,3 miliardy dolarů v neregistrované nabídce cenných papírů prodejem XRP. SEC v říjnu 2023 stáhla své nároky vůči Garlinghouseovi a Larsenovi. Případ je velmi sledovaný, protože patří mezi největší, které SEC v oblasti kryptoměn vede.

Zajímavost :  ELEKTRICKÉ AUTO ROKA 2024: Kto sa stane víťazom ankety?

Růst XRP nastal doslova okamžitě

Na minutovém grafu je hezky vidět, jak cena XRP doslova vystartovala vzhůru. I když oznámení přišlo těsně před naší 22 hodinou (v New Yorku zrovna zavírala burza), tak doslova během hodiny a půl si kurz ceny XRP připsal téměř 28 %.

To ale evidentně nečekali obchodníci. Ve čtyřech hodinách po oznámení došlo k likvidaci více než 40 % krátkých pozic v hodnotě přesahující 4,96 milionu USD. Kdyby kurz dosáhl až na 0,65 USD, tak by došlo k likvidaci pozic za dalších 20 milionů USD. Došlo ale k mírné korekci, kde pro změnu došlo ke smazání dlouhých pozic za 3,86 milionu USD. Aktuálně se kurz ceny XRP pohybuje kolem 0,61 USD.

Graf likvidací pozic profesionálních obchodníků s XRP s vyznačením času po oznámení rozsudku (zdroj: Coinglass.com).

Ripple rozsudek uznává

Společnost Ripple s pokutou souhlasí a rozhodnutí respektuje. Její generální ředitel Brad Garlinghouse na sociální síti X označil rozsudek jako vítězství pro Ripple, průmysl a právní stát. SEC se zatím pouze pochvalně vyjádřila ke správnému rozhodnutí soudu, že zákony o cenných papírech platí vždy, když firmy nabízejí a prodávají investiční smlouvy, bez ohledu na technologii nebo značky, které používají. Ke snížení jejich návrhu pokuty o 94 % zatím odpovídající komentář chybí.

Zajímavost :  POČASIE: Premenlivá, miestami veľká oblačnosť. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj prehánky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO