Bitcoin opět překonal 60 000 USD, vstoupili jsme do plného býčího trhu?

Bitcoin znovu překonal úroveň 60 000 USD poprvé za posledních 14 dní. Cenový vzestup se odehrál během září, měsíce, který je obecně považován za medvědí, tedy nepříznivý, pro výkon cen kryptoměn.

Navzdory historickým statistikám, které naznačují, že září je pro bitcoin často obdobím poklesu, tento rok ukazuje, že trh může překonat předchozí trendy. Někteří analytici tvrdí, že tentokrát je situace odlišná.

Podle kryptoměnových analytiků je tento růst ceny bitcoinu důkazem rostoucího zájmu institucionálních investorů. Bitcoin se po několika týdnech znovu vrátil nad klíčovou cenovou úroveň 60 000 USD poprvé od 30. srpna, což mnoho odborníků interpretuje jako signál o jedinečnosti současné situace.

Obzvlášť v kontextu zvýšené aktivity větších investorů na trhu, kteří investují do kryptoměn prostřednictvím sofistikovaných obchodních strategií, se zdá, že tentokrát by mohl bitcoin překonat své tradiční sezónní cenové propady.

Neočekávaný růst ceny bitcoinu v září je výjimečný

Pseudonymní obchodník Jelle, známý kryptoměnový trader, spekuluje, že bitcoin by letos mohl překvapit a překonat svůj obvyklý trend slabého výkonu v září. Historicky vzato, bitcoin v září nevykazoval příliš mnoho pozitivních výsledků. Průměrná měsíční ztráta bitcoinu v září činí 4,49 % za posledních 11 let, podle dat z CoinGlass. Nicméně, letos se situace jeví jako jiná.

„Bitcoin je momentálně na dobré cestě uzavřít září v zelených číslech,” napsal Jelle na svém profilu na sociálních sítích. Tento obchodník také poukázal na to, že bitcoin uzavřel září v zelených číslech (s pozitivními výsledky) pouze třikrát předtím: v letech 2015, 2016 a 2023. To je velmi neobvyklé, protože září je tradičně považované za slabý měsíc pro bitcoin a kryptoměnový trh obecně.

Zajímavost :  Prvé kolo volieb je ukončené. Oficiálne výsledky potvrdila štátna volebná komisia

Co však stojí za touto změnou? Důvodem může být větší zapojení institucionálních investorů, kteří nyní na kryptoměnový trh vstupují s větší důvěrou a kapitálem než kdy dříve. Zatímco drobní investoři často reagují na tržní výkyvy emocionálně a impulzivně, institucionální investoři mají k dispozici sofistikovanější nástroje, které jim umožňují provádět strategičtější rozhodnutí. To dává trhu stabilitu, kterou v minulosti často postrádal.

Tržní dominance a technické ukazatele

Benjamin Cowen, zakladatel projektu Into The Cryptoverse, upozornil 14. září na to, že bitcoin dosáhl nejvyššího denního uzavření dominance BTC za celý cyklus. To znamená, že bitcoin si upevňuje svoji pozici na trhu a jeho tržní dominance roste.

Dominance bitcoinu měří podíl tržní kapitalizace Bitcoinu na celkové tržní kapitalizacikryptoměn. Ta nyní dosáhla 57,80 %, což naznačuje, že Bitcoin dominuje celému kryptoměnovému trhu. Tento fakt může být pro další měsíce velmi důležitý faktor.

Další známý analytik, Will Clemente, spoluzakladatel Reflexivity Research, v příspěvku ze 13. září napsal, že některé první známky života se objevují v technických ukazatelích pro BTC. Clemente poukázal na to, že by bitcoin mohl obnovit svůj 200denní klouzavý průměr. Pokud by se tak stalo, mohlo by to vést k prvnímu vyššímu vrcholu (higher high) za posledních šest měsíců, což je klíčový ukazatel pro další růst.

Zajímavost :  Šiesty marec navždy spojený s Covidom-19. Najúčinnejšou zbraňou proti covidu je stále očkovanie

„Nyní bedlivě sleduji pokus o opětovné získání jeho 200denního klouzavého průměru, což by se shodovalo s jeho prvním vyšším vrcholem za posledních šest měsíců,” dodal Clemente. Naznačil, že pokud BTC dosáhne této úrovně, altcoiny by mohly následovat v růstu. V tomto kontextu se často mluví o tom, že BTC hraje roli “indikátoru“ pro zbytek kryptoměnového trhu.

Bitcoin nad 50 000 USD a role institucionálních investorů

Rajat Soni, další významný kryptoměnový analytik, ve svém příspěvku ze 13. září na platformě X (dříve známé jako Twitter) uvedl, že tentokrát je situace jiná. Soni podotknul, že bitcoin konsoliduje nad úrovní 50 000 USD po více než šesti měsících. To je důležitý signál stability a síly trhu, protože BTC dlouhodobě drží tuto klíčovou cenovou úroveň.

Naposledy, kdy byla cena BTC nad 50 000 USD, byl rok 2021. Tehdy byl zájem o tuto kryptoměnu poháněn převážně drobnými investory. Tito retailoví investoři však často nakupují a prodávají na základě emocí, což vede k nestabilitě trhu.

„Cena měla problémy udržet se nad 50 000 USD, protože většinu nákupů prováděli drobní investoři,” upozornil Soni.

Dnes je však situace jiná. Soni tvrdí, že na trhu jsou nyní institucionální investoři, kteří jsou připraveni koupit vše, co drobní investoři chtějí prodat. Institucionální investoři, jako jsou hedgeové fondy, banky a jiné finanční instituce, se stali klíčovými hráči na kryptoměnovém trhu. Nyní mají mnohem větší možnost ovlivňovat ceny než drobní investoři.

Zajímavost :  Počet exekúcií u dôchodcov klesol. Znamená to, že sme zodpovednejší?

Soni ve svém varování pro drobné investory uvedl, že pokud prodáváte, buďte připraveni zaplatit výrazně více, abyste získali zpět stejné množství.

Jinými slovy, pokud retailoví investoři nyní prodávají své bitcoiny, může se stát, že jejich cena dále poroste. Budou nuceni nakupovat BTC zpět za výrazně vyšší cenu.

Současná situace na trhu

Bitcoin se v době psaní tohoto textu obchoduje za 60 003 USD. Jedná se o nárůst o 4 % od 12. září, podle dat z TradingView.

Vývoji ceny bitcoinu se věnoval v rámci dnešní videoanalýzy také náš analytik Jaroslav Jarolím. Na video se tak můžete podívat níže.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO