Zlato boří rekordy, zatímco bitcoin opakovaně selhává. Jaký je výhled do konce roku?

Zatím se skutečně naplňují mé dřívější odhady pro letošní rok. A to jest, že největší výkon bude podávat zlato a dluhopisy. Kdežto bitcoin a akcie se spíše stáhnou nebo budou stagnovat.

Můj odhad se přirozeně naplnil jenom částečně, protože přinejmenším ze začátku roku cena BTC velmi pěkně, díky čemuž se trh dostal na historická maxima. u akciového trhu je to složitější, protože celkové trhy šly nahoru. Leč za růstem jsou hlavně velké akciové tituly.

Tím se určitě nijak nechlubím. Pokud mě ale sledujete dlouhodobě, víte, jakou logikou jsem se k tomu dopracoval. A proto to přece čtete, ne? Abyste se něco přiučili a negamblovali.

Plus je z toho evidentní, že se člověk nemůže trefit zcela přesně. Dluhopisový trh jde sice nahoru, ale zatím to není žádná velká sláva. Pomyslnou štafetu zatím drží hlavně zlato. Z toho vyplývá jedna klíčová věc, nic vyloženě nepredikujte. Učiňte si klidně obecný odhad, třeba pro dva roky dopředu. Co podle vás poroste, nebo bude spíše klesat. Na základě faktů, nikoliv pocitů. Máte to jako kotvu, ze které myšlenkově vycházíte.

Asi ale nemusím říkat, že to stejně nic nezaručuje. Investování je pouze informované hádání. Riziku se zcela nevyhnete, jenom ho můžete snižovat.

Zajímavost :  🔴Mohou akcie a bitcoin posilovat v prostředí vysokých úrokových sazeb? | Host: Jan Berka

Jak na tom však budou trhy do konce roku? Z čeho můžeme vycházet?

Video: Výnosová křivka spustila medvědí signál

Trh se zlatem propisuje ekonomickou recesi

Jak jsem několikrát zmiňoval, bitcoin je velkým zklamáním, což je paradoxně možná dobře. Třeba do konce roku ještě překvapí. Když se na trh podíváme obrácenou psychologií. Nicméně já bych si na růst nijak nevsadil a netajím se tím. Když však půjde cena nahoru, budu s tím v pohodě. Když cena začne klesat, ještě lepší, protože s tím přicházejí příležitosti. Proč ale bitcoin neroste?

Jedním z mnoha důvodů, které často zmiňuji, je chování trhu se zlatem. Jak vyplývá z přiloženého grafu, cena zlata de facto propisuje hluboký pokles ve výnosech. Co to znamená?

Poznámka

Na trhu s BTC mně chybí důvody, proč jej zrovna nyní nakupovat. Vskutku silné argumenty nejsou dostupné. Halving a spotové ETF udělalo již své.

Problém tábora „soft landing“ je, že ani trh se zlatem řečenému scénáři příliš nevěří. Když se podíváme na korelaci mezi cenou zlata a reálnou očekávanou 10letou sazbou (převrácené), tu divergenci se nedaří vyplnit. Aby k vyplnění došlo, musí výnosy na delším konci výnosové křivky hluboko klesat.

Zajímavost :  Kiyosaki předpovídá prudký růst Bitcoinu, zlata a stříbra

S aktuálními 10letými tržními výnosy očištěnými o inflaci je to ještě horší. Polopaticky řečeno, trh se zlatem propisuje drakonický pokles výnosů na delším konci výnosové křivky – svým konáním propisuje ekonomickou recesi. Jeden z mnoha dílečků do té naši velké skládačky.

Sleduj Jardovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Bitcoin zase otestoval 60 000 dolarů

Cena bitcoinu se od konce července víceméně drží pod 60 000 dolary, což je naše klíčová oblast, kterou bedlivě sledujeme. Krátkodobě se dá konstatovat, že když se cena nachází pod zmíněnou oblastí, trh je medvědí. Jakmile se ovšem cena BTC dostane nad, je to býčí. Jelikož takové price action si žádá určitou nákupní agresivitu. Aby se vůbec nad levelem cena udržela.

Abych ale zbytečně nevařil z vody, cena bitcoinu opětovně otestovala těch 60 000 dolarů a s neúspěchem, protože růst nepokračoval výš. Těch otestování proběhlo v předešlých týdnech nespočet a nic moc z toho. V druhé polovině srpna kurz bitcoinu krátce vystoupal nad, ale rychle došlo k rotaci a návratu až po úroveň 52 000 dolarů. Tudíž je bitcoin pořád v pasti.

Závěrem: Bitcoin je pořád v ohrožení

Jestli jste četli mou poslední analýzu, víte, že situace je dost vážná, protože se výnosová křivka napřimuje. Když si k tomu přičteme, jak se chová zlato, očekávání je hodně špatné.

Zajímavost :  Formulář SEC 13F: Klíč k odhalení institucionálních investic do Bitcoinu

Čím horší očekávání ohledně reálné ekonomiky, tím horší pro bitcoin. Nebo si někdo myslí něco jiného? Pokud ano, dokážete si to obhájit?

Spousta lidí, spousta názorů. Otázkou ovšem je, zda jste schopni si jej obhájit. V současném kontextu.

Investujte do bitcoinových ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO