Síkela má být v nové EK komisařem pro mezinárodní partnerství

Štrasburk – Český ministr průmyslu Jozef Síkela má být v nové Evropské komisi komisařem pro mezinárodní partnerství. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová to dnes oznámila na tiskové konferenci ve Štrasburku. Síkela má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Síkela získává portfolio, kterému se dosud věnovala Finka Jutta Urpilainenová. Spadá pod něj vůbec největší generální ředitelství, které zaměstnává 3000 lidí a má k dispozici velké finanční prostředky. Ve vztahu k Evropské komisi odpovídají generální ředitelství zhruba ministerstvům.

Kromě mezinárodní spolupráce má mít Síkela na starosti i investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu Kč) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Právě tuto iniciativu zmínila von der Leyenová, když Síkelovo portfolio ve Štrasburku představovala. “Povede důležitou práci na našem velkém investičním programu Global Gateway (Globální brána) pro infrastrukturu v zahraničí. Zajistí, že rozvineme oboustranně přínosná partnerství, která mohutně investují do společné budoucnosti,” uvedla šéfka Evropské komise.

Rozdělení portfolií v nové komisi nebylo do poslední chvíle jasné. V souvislosti s českým kandidátem se spekulovalo mimo jiné o energetice, obchodu, dopravě, ale i o vnitřním trhu. Podle zdrojů ČTK byla Česku nejprve nabízeny mnohem slabší oblasti a český premiér Petr Fiala následně absolvoval několik vyjednávání s von der Leyenovou. Praha žádala vlivné ekonomické portfolio, které má samostatné generální ředitelství. V první reakci na dnešní oznámení ze Štrasburku ministerský předseda uvedl, že tato snaha byla úspěšná a že Síkelovo portfolio propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost.

Zajímavost :  Rada ČT se mimořádně sejde ke zrušení 168 hodin v pondělí 19. srpna

Síkela: Portfolio je možností soustředit na posilování ekonomické bezpečnosti

Portfolio mezinárodního partnerství v EK dává možnost soustředit se na posilování ekonomické evropské bezpečnosti, diverzifikaci dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám. Síkela to dnes uvedl na sociální síti X poté, co složení nové komise oznámila její předsedkyně Ursula von der Leyenová.

“Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i jedno z největších generálních ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo,” uvedl.

Síkela v pondělí mluvil s von der Leyenovou, podle ministra předsedkyně EK počítá s programem Global Gateway jako s jedním ze základních nástrojů pro posilování ekonomické bezpečnosti a rozvoj ekonomických vztahů Evropy s mezinárodními partnery.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) na síti X napsal, že Síkela bude mít jako komisař pro mezinárodní partnerství jednoznačný vliv na ekonomickou bezpečnost. “Bude mít na starost velký investiční program Global Gateway, který posiluje evropské postavení ve světě. Mimo jiné i díky konkrétním projektům může řešit nelegální migraci v místech, kde vzniká,” dodal.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) bude Síkela jako eurokomisař pro mezinárodní partnerství zodpovědný za prosazování vlivu a nezávislosti EU ve světě a posilování její ekonomické bezpečnosti. “V době současných geopolitických výzev se jedná o velmi důležitou agendu,” napsal ministr na X.

Česko podle Fialy uspělo ve snaze získat silné ekonomické portfolio v EK

Česko uspělo v úsilí získat pro Síkelu silné ekonomické portfolio, uvedl dnes premiér Petr Fiala (ODS) po oznámení, že Síkela má v nové Evropské komisi zastávat pozici eurokomisaře pro mezinárodní partnerství. Portfolio spojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost, Síkela také bude pracovat s největším rozpočtem z dosavadních českých členů EK, uvedl Fiala na síti X.

Zajímavost :  Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, jí ale víc masa a míň brambor

Kromě rozpočtu vyzdvihl předseda vlády fakt, že Síkela bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi. “Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,” uvedl Fiala.

Šéf STAN Rakušan je s portfoliem pro Síkelu v zásadě spokojený

Vicepremiér a šéf koaličních Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan je v zásadě spokojený s portfoliem komisaře pro mezinárodní partnerství, které má zastávat v EK Síkela. Portfolio má přesah do strategické bezpečnosti Evropy, sdělil dnes ČTK Rakušan. Další koaliční politici vyzdvihují vysoký rozpočet, se kterým bude Síkela pracovat, hovoří i o příležitosti pro české firmy.

“Jde o portfolio s velkým přesahem do strategické bezpečnosti Evropy, což je evidentně jeden ze zásadních problémů, které EU řeší. Každé portfolio je navíc tak silné, jak silný je jeho komisař. V tomhle ohledu nemám o Jozefu Síkelovi pochybnosti,” uvedl Rakušan. Na síti X doplnil, že Síkela při českém předsednictví v EU v době energetické krize prokázal, že jeho kompetence při vyjednávání s partnery mimo EU jsou nezpochybnitelné. “Bude na tomto postu přínosem pro EU a dobrou vizitkou Česka,” uvedl.

Rakušan před necelými dvěma týdny ČTK řekl, že nástupce za Síkelu ve funkci ministra průmyslu by chtěl mít vybraného do konce září. Kandidátů je podle něj více, jeho podporu by měl poslanec a první místopředseda strany Lukáš Vlček. Dnes zopakoval, že celostátní výbor STAN o kandidátovi rozhodne do konce září.

Šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že Síkela je kandidátem na významný post. “V případě schválení by šlo o pozici s obrovským rozpočtem až 300 miliard eur, která může mít zásadní vliv na posílení globální pozice EU a omezení vlivu Ruska a Číny ve světě,” uvedla. Odkazovala přitom na iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie s investicemi ve výši 7,5 bilionu korun konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky.

Zajímavost :  Americká ekonomika si minulý měsíc připsala 275 tisíc nových pracovních míst....

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje vyjednané portfolio za úspěch. “Mezinárodní partnerství zahrnuje obchod i bezpečnost. Český eurokomisař nikdy neměl vyšší rozpočet a bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway,” uvedl. Portfolio je i dobrou zprávou pro české firmy, míní. “Je to příležitost s ohledem na jejich investiční aktivity ve světě nebo zajišťování dodavatelských řetězců,” doplnil.

Havlíček (ANO): Vláda získala pro Síkelu neviditelný komisariát

Pozice eurokomisaře pro mezinárodní partnerství je neradostným vysvědčením pro premiéra Petra Fialu (ODS). Výsledkem jeho vyjednávání o silném ekonomickém portfoliu pro Síkelu je neviditelný komisariát zaměřený na prosazování hodnot EU a spolupráci s rozvojovými zeměmi. Na dotaz ČTK to dnes uvedl první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. 

“Zatímco unijní rebelové Slováci získávají prestižní obchod. Svědčí to o jediném. Navzdory servilní politice vůči Bruselu v něm hrajeme třetí housle,” sdělil Havlíček ČTK.

Reklama

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO