18.9.2024 Přehled trhu: Zasedání Fedu, snížení sazeb o 50 bazických bodů a americké akcie na maximech. Bitcoin se pokouší o 62 000 USD

Vítáme vás u dalšího přehledu trhu pro akciové trhy, kryptoměny, drahé kovy a další investiční aktiva. Dnes nás čeká zasedání americké centrální banky a rozhodnutí o snížení úrokových sazeb. Dluhopisové trhy propisují vyšší pravděpodobnost pro pokles o 50 bazických bodů.

Akciový index S&P 500 se dostává zpátky lehce pod historické maximum 5 660 bodů. Bitcoin se pokouší prorazit rezistenci nad 62 000 USD. Zlato si drží značné zisky a naznačuje menší korekci před dalším růstem nad 2 600 USD za unci.

Nejvolatilnější kryptoměny

Bitcoin se poslední dny pokouší prorazit aktuálně nejsilnější rezistenční pásmo 58 000 až 62 000 USD. Dnes ráno dosahuje hladiny 60 500 USD čím už ukousnul značnou část rezistence. Pro potvrzení růstového vývoje chci vidět úplné proražení nad 62 000 USD a potvrzení zóny jako supportní hladiny. Většina altcoinů má poslední dny spíše zelenou vlnu a připisují si pěkné zisky. Může se dnes večer nálada na trzích po zasedání Fedu v okamžiku změnit?

Vyplní se očekávání dluhopisového trhu pro snížení sazeb o 50 bazických bodů?

Dnes večer nás čeká zasedání americké centrální banky Fed. Bude se rozhodovat o snížení úrokových sazeb. Navzdory přetrvávající vyšší americké inflaci je už téměř jasné, že se sazby sníží. Otázkou zůstává jak agresivní postoj Fed zaujme? Musí si vybrat mezi stabilním pracovním trhem a postupným snížením inflace na cílové 2 procenta ročně.

Příliš rychlé snížení by mohlo způsobit opětovný růst inflace. Příliš pomalé snížení může ještě víc zneklidnit americký pracovní trh, který se už teď dostává na bod zlomu. Fed si nemůže dovolit další růst nezaměstnanosti. Nástroj Fed Watch Tool naznačuje výrazně vyšší pravděpodobnost pro snížení o 50 bazických bodů (0,5 procenta). K tomuto kroku se zřejmě rozhodnou i s ohledem na trochu delší pauzu před dalším zasedáním až začátkem listopadu. Velmi důležitý dnes bude i projev Jerome Powella, který nám přiblíží myšlenkové pochody zástupců Fedu.

V makro kalendáři pro tento týden máme ještě zveřejnění inflace z Kanady, která klesá výrazně lépe než v Americe. Ta už dosahuje meziročně cílové 2 procenta. Další je dnešní zveřejnění inflace z Eurozóny. V pátek nás čeká ještě projev Christine Lagardové za centrální banku eurozóny.

Sleduj Adamovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Kdo s námi nesleduje Fed živě, je špatný investor!

Slábnoucí americký dolar a padající výnosy dluhopisů

V posledním přehledu jsme si popsali klesající trend u ropy, která se propadá pod 70 USD za barel. Tento klesající trend pokračuje a napomáhá ve snížení inflace po celém světě. Na týdenním grafu se zatím formuje potvrzení pro další pokles. V tom případě by mohla klesnout až do supportní zóny 58,4-53 USD za barel (dalších -20 %). To naznačuje slábnoucí poptávku a zpomalování velkých ekonomik.

Zajímavost :  Cena XRP se nevyšplhala na 1 USD od roku 2021, ale to by se mohlo změnit již ve 4. čtvrtletí

Další zajímavý graf pro sledování je klesající vývoj u dolarového indexu (ticker DXY). Na dlouhodobém týdenním grafu níže můžeme vidět propad pod supportní linie a žlutý stranový konsolidační trojúhelník. Zelené linie signalizují další supportní hladiny kam bychom se mohli nejbližší týdny až měsíce podívat. Indikátory RSI a MACD signalizují spíše negativní poklesový vývoj. To znamená, že americký dolar může dále značně oslabovat vůči jiným měnám.

Můžeme pozorovat problém prozatím pro menší americké společností exportující produkty do zahraničí. Za své produkty dostávají v přepočtu míň amerických dolarů, čím jim klesají marže a zisky. Pro zachování zisku by museli navýšit ceny. Avšak takovou variabilitu mají spíše velké společnosti s dominantním postavením na trhu a minimální konkurencí.

Další graf pro sledování je teď historická korelace mezi poklesy výnosů amerických státních dluhopisů v momentě snižování sazeb a akciovým trhem. Obyčejně je pokles dluhopisových výnosů doprovázen poklesem akciových trhů. Respektive úrokové sazby se snižovaly až v momentě, kdy se v ekonomice něco pokazilo (třeba rychlý růst nezaměstnanosti).

Americké akciové trhy na to standardně reagovaly se zpožděním jednotek týdnů až měsíců. V některých případech dokonce akciový index S&P 500 ještě lehce rostl v euforii investorů ze začátku snižování sazeb. Až následně přišlo otočení trendu a výrazné propady akciových trhů. Kladu si otázku jestli to tento krát bude jiné?

Pozitivní sentiment může být natažený ještě vyčkáváním na americké prezidentské volby. Oba kandidáti budou spíše problém než záchranou pro americkou zadluženou ekonomiku. U obou se očekává ještě větší rozhazování veřejných peněz než u předchozích vlád.

Na týdenním grafu akciového indexu S&P 500 můžeme pozorovat návrat lehce pod nedávno vytvořené maximum 5 668 bodů. Včera jsme se vraceli na podobné hodnoty už po třetí. To my naznačuje, že sentiment investorů je nadále silná spekulace pro další růst akcií.

Tím pádem jsem se podíval na růstové možnosti dle technické analýzy a objevil bílý paralelní kanál. Ten nám ukazuje potenciál v případě setrvání růstového trendu až po zónu 6 150-6 300 bodů. Určitě to neberte jako jistý cíl pro další růst. Avšak pokud bude růstový trend (a sentiment investorů) pokračovat, budu sledovat tuto zónu.

Zajímavost :  Riot Platforms zaznamenává růst produkce a příjmů z těžby bitcoinu

Na druhé straně je vhodné poukázat i na rizika. V případě otočení trendu hrozí slušné propady akciového trhu v desítkách procent. Pravidelný čtenář přehledu trhu už zná moje důvody (hlavně americký dluh a slábnoucí spotřebitel). Tento týden se objevila zajímavá zpráva od Bank of America, která vidí akciový index S&P 500 nadhodnocený dle 19 ze 20 ukazatelů. Podobná situace nastala někdy na přelomu roku 2021 a 2022. Následně akciový index S&P 500 zažil propad o -28 procent.

S&P 500 dle Bank of America nadhodnocený,
S&P 500 dle Bank of America nadhodnocený, zdroj: x.com

Předpokládám, že podobně nad aktuální situaci na trzích uvažuje i Ajit Jane, který pro Berkshire Hathaway spravuje pojišťovací byznys. Ten v průběhu posledního týdne prodal polovinu svých akcií Berkshire Hathaway (přibližně za 140 miliónů dolarů). Nad přesnými důvody se jenom spekuluje. Vůbec by mě nepřekvapilo, pokud by se rozhodl vyčkat na korekci na trzích. V podobném duchu se teď vyvíjí i portfolio Berkshire, které je poslední kvartály spíše prodejcem a akumuluje obrovské objemy hotovosti.

Prozkoumejte technologické akcie na platformě XTB

Bitcoin se prokousává rezistencí po 62 000 USD

Bitcoinu se nadále pokouší o překonání rezistenční zóny až po 62 000 USD. Dnes ráno se dostává po 60 500 USD, kde je zároveň střed poklesového kanálu (žluté linie). Pro jednoznačné potvrzení průrazu se musí dostat na 62 000 USD a setrvat tam. Ideálně zformováním konsolidačního kanálu.

Tento kanál velmi nápadně připomíná reakumulační strukturu. Jednoduchým pohledem by tedy Bitcoin měl pokračovat v růstu nahoru. Výraznější snížení úrokových sazeb by mu mohlo pomoci v růstu přílivem spekulativního kapitálu.

Jenže dokud se pohybujeme v tomto kanálu, musíme respektovat supporty a rezistence. Z mého tradingového pohledu jsme až po 62 000 USD pod rezistencí (nebo v ní). Tím pádem vyčkávám i když pravděpodobnost pro pohyb výše roste. V případě průrazu nad, je na grafu znázorněná zelená varianta možného pohybu po další rezistenci kolem 68 000 až 70 000 USD.

Negativní červená varianta v případě zamítnutí pod rezistencí je další pokles ke hladině 52 000 USD. Tyto varianty plné korelují s úvahou na grafu akciového indexu S&P 500. Rozhodující bude dnešní zasedání Fedu a vývoj sazeb.

Zlato konsoliduje před dalším růstem nad 2 600 USD?

Zlato se v pondělí dostalo na 2 589 USD za unci. Na futures kontraktech i lehce nad tuto klíčovou hladinu. Mnoho běžných investorů se probouzí do uvědomění, že zlato je letos jedním z nejvýkonnějších aktiv a hravě překonává výkonnost indexu S&P 500.

Nadále je to jenom nominální vrchol. Pro překonání historického vrcholu (očištěného o inflaci) se musí zlato dostat nad hladinu 2 850-2 900 USD za unci. Právě tam ho vidí velká část známých analytiků pro sektor drahých kovů či traderů. Průměr jejich odhadů pro začátek roku 2025 se pohybuje kolem 2 900 USD za unci.

Na denním grafu zlata můžeme vidět průraz nad konsolidační struktury posledních týdnů. Avšak na indikátorech už pozoruji lehkou krátkodobou překoupenost. Tím pádem by mě nepřekvapil lehký pokles (zdravá mini-korekce) zlata a stříbra. Pro zlato pozoruji návrat do zóny 2 540 až 2 475 USD za unci. Spouštěčem dnes může být zvýšená volatilita na trzích během projevu Jerome Powella.

Takto lehký návrat na nižší hladiny pro mně bude jenom další příležitost pro dokup několika společností ze sektoru těžařů z volné hotovosti. S ohledem na výhled pro americký státní dluh a velmi positivní nákupy zlata od centrálních bank by měl býčí trh na zlatu pokračovat ještě pár let. Samozřejmě musíme uvažovat s korekcemi, které přicházejí na všech trzích.

Prozkoumejte zlaté ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO