Fed snížil úrokové sazby podle očekávání trhu o 50 bazických bodů, co dál?

Federální rezervní systém ve středu provedl své první snížení úrokových sazeb od počátku pandemie Covid-19. Snížil základní úrokové sazby o půl procentního bodu ve snaze předejít zpomalení na trhu práce.

Trh práce i inflace oslabují. Federální výbor pro otevřený trh centrální banky USA se proto rozhodl snížit svou klíčovou sazbu pro přes noc o půl procentního bodu. Tedy o 50 bazických bodů, čímž potvrdil očekávání trhu, která se nedávno změnila z výhledu na poloviční snížení.

Mimo mimořádných snížení během pandemie Covid byla poslední příležitost, kdy FOMC snížil sazbu o půl bodu, v roce 2008 během globální finanční krize.

Rozhodnutí snižuje sazbu federálních fondů do rozmezí mezi 4,75 % a 5 %. Zatímco tato sazba stanovuje krátkodobé náklady na půjčky pro banky, ovlivňuje také řadu spotřebitelských produktů, jako jsou hypotéky, půjčky na auta a kreditní karty.

Celkově chce Fed snížit úrokové sazby o 2 procentní body

Kromě tohoto snížení výbor prostřednictvím svého bodového grafu signalizoval další snížení úrokových sazeb o dalších 50 bazických bodů do konce roku. To odpovídá téměř tržním cenám. Očekávání jednotlivých členů výboru naznačují další snížení o celý procentní bod do konce roku 2025 a půl bodu v roce 2026. Celkově bodový graf ukazuje, že základní sazba se sníží o přibližně 2 procentní body nad rámec středečního kroku.

Výbor získal větší jistotu, že inflace se udržitelně pohybuje směrem k 2 procentům. Výbor usoudil, že rizika při dosahování cílů zaměstnanosti a inflace jsou zhruba vyrovnaná.

Vyjádření FOMC, zdroj: cnbc.com

Rozhodnutí o uvolnění bylo učiněno vzhledem k pokroku v inflaci a rovnováze rizik. Hlasování dopadlo bylo 11 ku 1, přičemž guvernérka Michelle Bowmanová upřednostnila pohyb o čtvrt bodu. Bowmanová byla jedinou členkou FOMC, která nesouhlasila s většinovým názorem guvernéra Fedu od roku 2005. A to i když během tohoto období několik regionálních prezidentů hlasovalo proti.

Snažíme se dosáhnout situace, kdy obnovíme cenovou stabilitu bez bolestivého nárůstu nezaměstnanosti, který někdy přichází s inflací. To se snažíme dosáhnout, a myslím, že dnešní krok můžete považovat za známku našeho silného závazku dosáhnout tohoto cíle,

uvedl předseda Jerome Powell na tiskové konferenci po rozhodnutí.

Zajímavost :  Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odsúdený bol za prechovávanie marihuany pre vlastnú spotrebu

Po rozhodnutí se na trzích objevila volatilita. Dow Jones Industrial Average po zveřejnění vzrostl až o 375 bodů a poté se mírně stáhl zpět když investoři zprávu vstřebali a zvážili, co to vypovídá o stavu ekonomiky.

Ceny akcií ve středu mírně klesly, zatímco výnosy státních dluhopisů vzrostly

„Toto není začátek série snížení o 50 bazických bodů. Trh si myslel, že když půjdou o 50, další 50 bude mít vysokou pravděpodobnost. Ale myslím, že [Powell] tuto myšlenku do jisté míry rozptýlil,” uvedl Tom Porcelli, hlavní americký ekonom PGIM Fixed Income. „Není to tak, že si myslí, že se to nestane, ale spíše neříká, že se to určitě stane. To je správné rozhodnutí,” dodal Porcelli.

Výbor poznamenal, že tempo růstu pracovních míst se zpomalilo a míra nezaměstnanosti vzrostla, ale zůstává nízká. Úředníci FOMC zvýšili svou očekávanou míru nezaměstnanosti na tento rok na 4,4 % z 4 % při poslední aktualizaci v červnu a snížili výhled inflace na 2,3 % z předchozích 2,6 %. U jádrové inflace výbor snížil svou projekci na 2,6 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v červnu.

Výbor očekává, že dlouhodobá neutrální sazba bude kolem 2,9 %, což je úroveň, která se zvýšila, protože Fed se potýkal se snížením inflace na 2 %.

Rozhodnutí přišlo i přes to, že většina ekonomických ukazatelů vypadá poměrně solidně.

Trh práce USA a jeho budoucnost

Hrubý domácí produkt roste stabilně a Atlanta Fed sleduje růst o 3 % ve třetím čtvrtletí na základě pokračující síly spotřebitelských výdajů. Fed se navíc rozhodl snížit úrokové sazby, přestože většina ukazatelů naznačuje inflaci stále výrazně před cílem centrální banky 2 %. Preferovaná metrika Fedu ukazuje inflaci na úrovni kolem 2,5 %, což je výrazně pod vrcholem, ale stále vyšší, než by si tvůrci politik přáli.

Zajímavost :  Komunitní energetika odstartovala. Zájemci o sdílení elektřiny se mohou registrovat u Elektroenergetického datového centra

Powell a další tvůrci politiky však v posledních dnech vyjádřili obavy o trh práce. Ačkoli propouštění zatím nevykazuje známky růstu, najímání pracovníků se výrazně zpomalilo.

Na své tiskové konferenci po červencovém zasedání Powell poznamenal, že snížení o 50 bazických bodů není něco, na co nyní rada myslí.

Pro tuto chvíli alespoň tento krok pomáhá vyřešit spornou debatu o tom, jak razantně by měl Fed postupovat s prvním krokem.

Nastavuje však hranice pro budoucí otázky o tom, jak daleko by měla centrální banka zajít, než přestane sazby snižovat. Mezi členy výboru byly značné rozdíly v tom, kam vidí sazby směřovat v následujících letech.

Přesvědčení investorů o tomto kroku kolísalo v dnech předcházejících samotnému zasedání. V uplynulém týdnu se šance přiklonily ke snížení o půl bodu, přičemž pravděpodobnost 50 bazických bodů činila 63 % těsně před rozhodnutím. Data pocházejí z ukazatele FedWatch skupiny CME Group.

Fed naposledy snížil sazby 16. března 2020, což bylo součástí nouzové reakce na hospodářské uzavření vyvolané šířením koronaviru Covid-19. Zvyšování sazeb zahájil Fed v březnu 2022, kdy inflace stoupala na nejvyšší úroveň za více než 40 let, a naposledy sazby zvýšil v červenci 2023. Během “zpřísňovací” kampaně zvýšil Fed sazby čtyřikrát po sobě o 75 bazických bodů.

Současná úroveň nezaměstnanosti je 4,2 %, což je vyšší než v předchozím roce. Stále je však na úrovni, která by byla považována za plnou zaměstnanost.

To bylo neobvyklé velké snížení. Nejsme před prahem recese. Toto uvolnění a velké snížení je o přizpůsobení politiky kvůli tomu, že inflace tak výrazně zpomalila.

– Tom Porcelli, zdroj: cnbc.com

Rozhodnutí Fedu v USA se odrazí na ostatních zemích světa

Protože Fed je středobodem globálního finančního vesmíru, středeční rozhodnutí se pravděpodobně odrazí i na dalších centrálních bankách. Některé již začaly sazby snižovat. Faktory, které vedly k růstu globální inflace, byly převážně spojené s pandemií. Mezi ty patřily oslabené mezinárodní dodavatelské řetězce, nadměrná poptávka po zboží místo službách a bezprecedentní příliv měnové a fiskální stimulace.

Zajímavost :  Prečo športovci dopujú? Niektorí si myslia, že ak nezačnú, budú v nevýhode, tvrdí odborníčka

Bank of England, Evropská centrální banka a kanadská centrální banka nedávno také snížily sazby, zatímco jiné čekaly na signál od Fedu.

Středeční zasedání Fedu jsme mimo jiné živě vysílali v rámci našeho pravidelného streamu. Na záznam se můžete podívat níže.

Zatímco Fed schválil snížení sazeb, ponechal v platnosti program, podle něhož pomalu snižuje velikost svého portfolia dluhopisů. Proces, přezdívaný kvantitativní zpřísňování, snížil bilanci Fedu na 7,2 bilionu dolarů.

Sleduj Jardovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO