Arthur Hayes: Snížení sazby je kolosální chyba, která bude mít dopad na inflaci

Na letošní konferenci Token2049 v Singapuru rozebral Arthur Hayes, spoluzakladatel kryptoměnové burzy BitMEX, aktuální situaci kolem snížení základní sazby ve Spojených státech. Tvrdí, že Fed tak učinil z politických důvodů a předpokládá negativní dopad na trhy a inflaci.

Již před samotným středečním rozhodnutím o snížení základní sazby o 50 bazických bodů se Hayes k této možnosti stavěl negativně. Podle něj je toto snížení v nesouladu se současnými ekonomickými ukazateli. Spojené státy vykazují silný růst hrubého domácího produktu (HDP), ale nezaměstnanost zůstává relativně nízká. Snížení sazby zlevní půjčky pro vládu, což je v rozporu obavami před dalšími neuváženými výdaji.

Fed pravděpodobně podporuje Kamalu Harrisovou

Hayes dává snížení sazeb do souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami. Toto zasedání bylo poslední před volbami a měli tak poslední možnost je nějak ovlivnit. Razantní snížení sazby by mohlo přimět trhy k růstu. Lidé se tak budou během volebního období cítit bohatší a tím pádem spokojenější se současnou vládou. Nárůst inflace by mohl ale brzy následovat. Uvidíme, jak volby nakonec dopadnou. Stále zbývá ještě 46 dní a podle bookmakerů mají oba kandidáti šance poměrně vyrovnané.

Zajímavost :  Halving Bitcoinu 2024 je za námi, počtvrté tak alternativní monetární systém dokázal svou odolnost

Snížení sazby by mohlo vyústit ve finanční kolaps

Zatím co většina obchodníků předpokládá další růst trhů díky snížení základní sazby, tak Hayes upozorňuje na možnost opačnou. Snížení sazby totiž sníží rozdíl mezi americkým dolarem a japonským jenem. Předpokládá, že by se mohla opakovat situace z nedávné doby, kdy Bank of Japan zvýšila svoji sazbu. Trhy se tehdy dostaly do stresu a obav z potenciálního nástupu recese. Japonská centrální banka zasedala dnes a v 5:00 oznámila zachování jejich základní sazby na 0,25 %. Podle Hayese by tato situace mohla znamenat pro kryptoměnové trhy potenciální pokles. Předpokládá, že propad přijde během víkendu. Tak uvidíme.

Zajímavost :  Slováci si zvolili. Pozrite si, ktoré nemocnice dostali najlepšie hodnotenie od pacientov (+grafika)

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO