MPO podpoří mezinárodní projekty průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje

Publikováno:

20.9.2024

Autor:

Odbor komunikace

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo výzvu zaměřenou na podporu mezinárodních projektů průmyslového výzkumu a vývoje. Výzva je financována z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) a je určena výhradně pro projekty s mezinárodním přesahem. Celkem je na tuto výzvu připraveno půl miliardy korun. Žádosti o podporu bude možné podávat od 4. října 2024 do 30. listopadu 2026 prostřednictvím portálu ISKP2021+. V případě dostatku kvalitních projektů je ministerstvo připraveno celkovou alokaci navýšit.

„Pro zvyšování konkurenceschopnosti malých a středních podniků je klíčový rozvoj mezinárodní spolupráce, který jim umožní přístup k novým trhům, technologiím a know-how. Proto jsme připravili výzvu na podporu projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje s mezinárodním přesahem. Díky tomu podnikům pomůžeme s potřebnými projekty, které povedou k jejich dlouhodobému růstu a vyšší přidané hodnotě,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že je v OP TAK připraveno 500 milionů korun.

Zajímavost :  Potvrdilo to už aj ministerstvo: V súvislosti s nehodou Andreja Danka kontrola ukázala pochybenia

Dotace pokryjí náklady spojené s výzkumem a vývojem, včetně externích služeb, mezd výzkumných pracovníků, technického personálu, a také nákupem přístrojů a vybavení. Míra podpory závisí na velikosti podniku a typu projektu. Malé podniky mohou získat až 80 % nákladů, střední až 75 % a velké podniky až 65 %. Pokud je partnerem výzkumná organizace, nesmí její podpora překročit 85 %.

„Cílem je získávání znalostí pro vývoj nových produktů a technologií prostřednictvím mezinárodních projektů průmyslového výzkumu a vývoje, podávaných v mezinárodních sítích jako IraSME nebo ve spolupráci s mezinárodními partnery z jedné či více zemí, s podmínkou schválení veřejné podpory z regionálních nebo národních programů partnerských zemí,“ dodává vrchní ředitel Sekce fondů EU Marian Piecha.

Zajímavost :  Dunaj v 20. a 21. storočí potrápil ľudí viackrát. Pozrite si chronológiu povodní na Slovensku

Zájemci o dotaci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace, která je zprostředkujícím subjektem OP TAK a pomáhá s přípravou žádostí o dotaci a administrací projektu. Agentura je zastoupena ve všech regionech republiky a zároveň provozuje bezplatnou Zelenou linku 800 800 777.

Více informací k výzvě najdete na tomto odkazu.

OP TAK 2021-2027 je jeden z klíčových evropských programů na podporu podnikatelů. Jeho cílem je zvýšit přidanou hodnotu podniků, podpořit rozvoj nových inovativních firem a usnadnit chytrý přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Program se primárně zaměřuje na podporu malých a středních podniků. V oblasti úspor energií, energetické a digitální infrastruktury nebo výzkumu a vývoje nechybí ani podpora pro velké podniky. Řídicím orgánem je Sekce fondů EU Ministerstva průmyslu a obchodu.

Zajímavost :  V Prahe sa začal parlamentný samit V4. Krajiny zastupujú predsedovia vlád, Česko pozvalo aj Ukrajinu

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO