Na akciovém trhu panuje euforie, Fed podle investorů udělal dobré rozhodnutí

Americké akcie zaznamenaly třetí největší příliv kapitálu v roce 2024. Příliv do této třídy aktiv minulý týden činil 33,8 miliardy dolarů. Uvedla to v páteční zprávě Bank of America (BofA).

Tento masivní příliv peněz do akciového trhu odráží optimistické očekávání investorů ohledně budoucího výkonu amerických společností. Dále reflektuje celkové ekonomické situace v zemi.

Přílivy kapitálu přicházely na trh napříč všemi typy akcií

Klíčovým hybatelem tohoto přílivu byl sektor amerických velkých společností (large-cap), který celkově přilákal 26,2 miliardy dolarů. Tento sektor zahrnuje některé z největších a nejvlivnějších společností na světě, jako jsou technologičtí giganti, finanční instituce a průmyslové korporace. Investoři se zaměřili na tyto společnosti kvůli jejich stabilitě, robustním ziskům a schopnosti odolávat ekonomickým výkyvům.

Value stocks dokonce vykázaly největší příliv od prosince 2023 ve výši 4,2 miliardy dolarů. Value stocks jsou obvykle spojeny s firmami, které jsou podhodnocené ve srovnání s jejich fundamentálními ukazateli, jako jsou zisky a dividendy. Investoři je často vnímají jako atraktivní příležitosti, zejména v obdobích, kdy trhy vykazují volatilitu nebo nejistotu.

Na druhé straně akcie malých společností (small-cap stocks) zaznamenaly přílivy ve výši 3,9 miliardy dolarů. Malé společnosti jsou často považovány za rizikovější investice. Mohou být však také vysoce výnosné, pokud se jim daří růst a rozšiřovat své podnikání. Investoři, kteří hledají vyšší růstové možnosti, mohou tyto akcie vykledávat.

Růstové akcie (growth stocks) následovaly s přílivy ve výši 1,9 miliardy dolarů. Tyto akcie jsou spojeny s firmami, které vykazují rychlý růst tržeb a zisků, často v inovativních odvětvích, jako je technologie, biotechnologie a e-commerce. Investoři do růstových akcií očekávají, že tyto společnosti budou nadále expandovat a zvyšovat svou hodnotu na trhu.

Zajímavost :  Návrhy koalície sa dotknú umenia aj kultúry. Štát ju nemá ovládať, je to nekultúrne, hovorí prezidentka

Všude na světě se akciím dařilo, jen v Evropě investice vázly

Globálně přitáhly akciové fondy 38,6 miliardy dolarů, což značí silné momentum napříč různými regiony. Americké akcie vedly, zatímco Japonsko zaznamenalo příliv ve výši 1,4 miliardy dolarů. Globální příliv investic do akciových trhů odráží rostoucí důvěru investorů v mezinárodní ekonomiku a očekávání, že různé trhy budou nadále vykazovat pozitivní výkonnost.

Rozvíjející se trhy pokračovaly ve svém pozitivním trendu s přílivy ve výši 1,3 miliardy dolarů, čímž prodloužily svou sérii na 16 týdnů přílivů. Rozvíjející se trhy, které zahrnují země jako Indie, Brazílie a Čína, často nabízejí vyšší růstový potenciál. A to především díky rychle rostoucím ekonomikám a střední třídě. Dlouhodobý příliv peněz naznačuje, že investoři spatřují velký potenciál v těchto regionech.

Na druhou stranu evropské akcie zaznamenaly čtvrtý po sobě jdoucí týden odlivů ve výši 0,8 miliardy dolarů. Negativní bilance investic může být způsobená několika faktory. Mezi ty patří obavy z ekonomické nejistoty, politická rizika nebo slabší výkon některých klíčových evropských ekonomik. Evropský trh akcií se v poslední době potýká s různými výzvami, které mohou ovlivňovat důvěru investorů.

Komentáře analytiků na rozhodnutí Fedu

Analytici BofA se zaměřili na makroekonomické podmínky a podotkli, že Wall Street miluje panické snížování, když není na místě žádná panika. Odkazovali tak na snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů, které Federální rezervní systém (Fed) tento týden oznámil.

Rozhodnutí Fedu bylo pro některé analytiky překvapivé, protože obvykle centrální banky snižují sazby v reakci na ekonomické útlumy nebo krize.

Nicméně, Fed se rozhodl pro agresivnější snížení, aby podpořil ekonomiku a zabránil recesi. Zejména v sektoru malých podniků, které jsou často nejvíce zranitelné vůči ekonomickým výkyvům.

Zajímavost :  Vyplatí se ještě investovat do akcií Nvidia, Apple a dalších Big tech gigantů?

Stratégové uvedli, že se Fed rozhodl pro tuto agresivnější politiku, protože chce snížit reálné sazby, aby zabránil recesi v sektoru malých podniků, což by vedlo k propouštění zaměstnanců.

Fed usiluje o to, aby snížení úrokových sazeb stimulovalo investice a spotřebu, což by mohlo podpořit růst a zabránit ekonomické stagnaci. Opatření jsou zaměřená na to, aby zajistila, že malé podniky budou mít dostatečnou podporu k udržení svých operací a zaměstnávání pracovníků.

Vyhlídky pro makroekonomické prostředí a akcie

Stratégové dále argumentují, že očekávaná snížení Federální rezervní systémem, celkem 250 bázových bodů, by mohla podpořit růst zisku na akcii o 15–20 % v roce 2025. Snížení úrokových sazeb může vést k nižším nákladům na půjčky pro společnosti, což zvyšuje jejich ziskovost.

To znamená, že investoři hledají atraktivní investiční příležitosti v prostředí s nižšími úrokovými sazbami, což může dále podporovat růst akciových trhů.

Pokud se Fedovi podaří úspěšně zorganizovat tzv. měkké přistání pro americkou ekonomiku, což znamená zpomalení ekonomiky bez recese, BofA doporučuje mezinárodní akcie a komodity jako nejlepší investice.

Mezinárodní akcie jsou považované za atraktivní díky jejich nižším cenám a potenciálu k růstu. Naopak komodity, jako je ropa, zlato a další suroviny, často těží zisky z uvolnění geopolitických napětí a zvýšené poptávky.

Nejlepší investiční aktiva, tedy mezinárodní akcie, jsou atraktivněji oceňované a začínají překonávat trh, uvedli stratégové. To může být důsledkem jejich nízkých cenových úrovní ve srovnání s americkými akciemi, což je činí atraktivními pro hodnotové investory. Navíc jak mezinárodní akcie, tak komodity budou prospívat z uvolnění geopolitických napětí, dodali.

Zajímavost :  Dvojica stredoškolákov z Prešova stojí za dôležitým objavom. Baktériami rozkladajú PCB látky

Uvolnění napětí mezi klíčovými světovými hráči může vést k vyšší stabilitě na trzích a zvýšené investiční aktivitě.

Trh s dluhopisy

Trh s dluhopisy minulý týden zaznamenal přílivy ve výši 15,5 miliardy dolarů, čímž dosáhl 39 po sobě jdoucích týdnů pozitivních toků. Stabilní přítok peněz do dluhopisového trhu naznačuje, že investoři hledají bezpečnější investice v době ekonomické nejistoty nebo volatility na akciových trzích.

Dluhopisy jsou často považované za méně rizikové investice ve srovnání s akciemi, což přitahuje investory, kteří hledají ochranu svých investic.

Celkově tento masivní příliv peněz do amerických akcií a globálních akciových trhů odráží optimistické očekávání investorů ohledně budoucího ekonomického růstu a výkonu společností.

Analytici z Bank of America jsou přesvědčení, že tyto investiční trendy budou pokračovat. A to zejména pokud Fed úspěšně zrealizuje svou politiku měkkého přistání. Dále, pokud podpoří ekonomický růst bez vyvolání recese.

Prozkoumejte akcie na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO