Výroba masa v ČR se ve 2. čtvrtletí zvýšila, podruhé vzrostla produkce vepřového
Praha – Výroba masa v Česku dosáhla v letošním druhém čtvrtletí 112.666 tun, meziročně o 1,9 procenta více. Podruhé v řadě se zvýšila produkce vepřového masa, výroba hovězího naopak klesla. Výkup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 3,7 procenta na 835,5 milionu litrů. Na webu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
“V obou čtvrtletích letošního roku dosáhla výroba vepřového masa na jatkách vyšší úrovně než loni, na rozdíl od výroby masa hovězího. Tu ovlivnil zvýšený vývoz skotu určeného k porážce v zahraničí. Výroba drůbežího masa byla stabilní, s nepatrnými meziročními rozdíly,” uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba vepřového se meziročně zvýšila o 5,6 procenta na 52.678 tun, produkce drůbežího byla vyšší o 0,2 procenta a dosáhla 43.279 tun a množství vyrobeného hovězího kleslo o 4,6 procenta na 16.690 tun.
Ceny jatečných prasat se meziročně snížily o 1,4 procenta. Průměrná cena byla 41,01 Kč za kg živé hmotnosti nebo 53,32 Kč za kg jatečné hmotnosti. Ceny jatečných kuřat meziročně klesly o 7,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,25 Kč za kg v živém. Meziročně se o 5,3 procenta zvýšily ceny jatečného skotu. Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 62,56 Kč/kg v živém nebo 113,85 Kč/kg v mase.
Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 11,05 Kč, což je meziročně o 4,7 procenta méně.
Když statistici započítají bilanci dovozu a vývozu masa, vychází jim předběžně, že se spotřeba masa meziročně zvýšila u všech tří druhů – u hovězího o 2,5 procenta, u vepřového o dvě procenta a u drůbežího o 5,2 procenta.
Reklama
Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO