Nachází se americká ekonomika na hranici recese?

Poté, co dluh USA 29. července oficiálně překročil hranici 35 bilionů dolarů, zesílily otázky ohledně celkového stavu ekonomiky a možnosti recese.

Jedním z ukazatelů, který by mohl signalizovat blížící se hospodářskou recesi v USA, je Sahmovo pravidlo, které signalizuje pokles, pokud míra nezaměstnanosti vzroste o 0,5 procentního bodu nad nejnižší hodnotu za posledních 12 měsíců. Z historického hlediska následovala recese vždy, když tento ukazatel překročil hranici 0,5 %. V současné době je na úrovni 0,43 %, což je jen 0,07 procentního bodu od signalizace recese v USA.

Podle údajů FRED by tato hranice byla překonána, pokud by míra nezaměstnanosti ve zprávě o pracovních místech z tohoto týdne, která bude zveřejněna 2. srpna, vzrostla na 4,2 %.

Co předpovídají ekonomové pro zprávu o zaměstnanosti v červenci 2024?

Předběžný odhad červencové zprávy o zaměstnanosti naznačuje čistý nárůst o 200 000 pracovních míst. Zpráva bude zveřejněna v pátek. Míra nezaměstnanosti by se měla snížit ze 4,1 % na 4 %. Analytik blogu The Real Economy Blog zveřejnil tento odhad 29. července.

Zajímavost :  Vyhledávání pojmu Bitcoin Halving je na nejvyšším dosaženém bodě v historii

Analytik Joseph Brusuelas rovněž očekává nárůst průměrného hodinového výdělku o 0,2 %, což znamená meziroční nárůst o 3,7 %. Významným faktorem ve zprávě bude pravděpodobně sezónní zaměstnávání v odvětví rekreace a pohostinství, což může zmírnit obavy z recese.

Pokud by byla předpověď nesprávná, mohlo by to v celkovém odhadu znamenat rychlejší tempo najímání. Kromě toho bude klíčovým tématem směr vývoje míry nezaměstnanosti, která se zvyšuje v důsledku toho, že na trh práce přichází více lidí, které lákají vyšší mzdy.

Zajímavost :  Bitcoin stráví kolem 65 000 USD nějakou dobu, HODLeři příliš neprodávají

Fed by měl podle experta co nejdříve snížit sazby, aby zmírnil recesi

Wall Street sice očekává, že předseda Fedu Jerome Powell sníží základní úrokovou sazbu na zasedání Fedu, někteří odborníci však varují, že na zabránění recesi už může být pozdě. Goldman Sachs a UBS předpokládají snížení sazeb ještě před listopadovými prezidentskými volbami, ale ne dříve než na červencovém zasedání Fedu.

Bývalý prezident newyorského Fedu Bill Dudley nyní podporuje okamžité snížení úrokových sazeb. Dudley, který byl původně zastáncem dlouhodobějších vyšších sazeb, nyní však vyzývá k jejich okamžitému snížení.

Dudley argumentuje tím, že ekonomická situace se změnila v důsledku zpomalení růstu spotřebitelů, rostoucího počtu zabavených aut a nesplácených úvěrů.

Situace se změnila, takže jsem změnil názor. Fed by měl snížit, nejlépe na zasedání tento týden.

Napsal bývalý prezident newyorského Fedu Bill Dudley

Fed by podle něj měl jednat rychle, a to i přes skeptický pohled na závažnost rostoucí nezaměstnanosti. Dudley zdůrazňuje, že odkládání snižování sazeb by mohlo zvýšit riziko recese, i když by již mohla být nevyhnutelná.

Zajímavost :  20.4.2024 Přehled trhu: Bitcoin klesá s akciemi. Jak ovlivní cenový vývoj halving? Zlato pokračuje v růstu

Neváhejte se dívat také dnes v 19:25 na naše živé vysílání k zesadání FOMC.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO