MPO zahajuje 2. kolo Veřejné konzultace k podpoře zavádění sítí vysokorychlostního internetu

Publikováno:

18.4.2024

Autor:

Odbor inovativních a digitálních řešení

Ministerstvo průmyslu a obchodu zahajuje 2. kolo Veřejné konzultace k připravované výzvě na podporu zavádění sítí vysokorychlostního internetu, který je spolufinancován z fondů EU.

Veřejná konzultace (též „VK“) je organizována pro zajištění ochrany již existujících nebo plánovaných soukromých investic do veřejných sítí elektronických komunikací pro přístup k internetu (dále „sítě“) před nedovolenou dotační podporou a pro zvýšení efektivity vynakládání veřejných prostředků.

Veřejná konzultace má správně určit oblasti, ve kterých bude možné z veřejných zdrojů podporovat zavádění těchto sítí (dále „podporované oblasti“). Jde o oblasti, ve kterých není dostatečná tržní nabídka služeb vysokorychlostního přístupu k internetu. Seznamy oblastí určené k veřejné konzultaci byly vytvořeny z údajů zjištěných Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) elektronickým sběrem dat k 31.12.2022 (mapování).

Zajímavost :  Poplatky za bitcoinovou transakci se po halvingu vyšplhaly nad 240 dolarů

V rámci I. kola VK MPO sbíralo (mimo jiných) informace, které doplňují a ověřují výsledky mapování ČTÚ, a informace o plánech soukromých subjektů na vybudování sítí s termínem zprovoznění do konce roku 2028 pro určení podporovaných oblastí pro realizaci programu zavádění sítí s velmi vysokou kapacitou (VHCN) v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (dále „OP TAK”).

MPO všechny obdržené informace analyzovalo a na jejich základě vytvořilo seznam podporovaných oblastí pro dotační výzvu OP TAK. Jejich správnost a úplnost bude ověřena v tomto kole Veřejné konzultace. Spolu se seznamem podporovaných oblastí je k vyjádření zveřejněn text výzvy a základní technické charakteristiky plánovaného opatření. Třetí část tohoto kola VK má za cíl sebrat údaje o stávající infrastruktuře páteřních sítí, sítí páteřního propojení (backhaul) a neveřejných sítí, která by mohla být použita k zavádění širokopásmových sítí v intervenčních oblastech, jež zahrnují vybrané podporované oblasti.

Zajímavost :  Politické strany dostanú za výsledky volieb vyše 14 miliónov eur. Príspevok dostanú aj strany, ktoré sa nedostali do parlamentu

Toto II. kolo veřejné konzultace je otevřeno od 18. 4. 2024 do 20. 5. 2024, s výjimkou výše zmíněné třetí části, která je otevřena do 31.7. 2024.

Po vyhodnocení II. kola VK bude vyhlášena Výzva na podporu zavádění sítí z OP TAK. Vyhlášení Výzvy lze očekávat v červnu 2024.
 

Všechny informace k VK lze zjistit na stránkách https://www.verejnakonzultace.cz/verejna-konzultace-2023-ii-kolo/.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Na hraničných priechodoch s Maďarskom si polícia posvietila na prepravovaný tovar. Prečítajte si, aký bol výsledok akcie

Doporučujeme ke čtení také :